Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Pootaardappelen zijn nu al aan de maat

In Flevoland zijn al veel percelen pootgoed doodgespoten, omdat de poters de juiste maat bereikt hebben. Enkele percelen hebben een lage knolzetting, maar de meeste percelen hebben een normale opbrengst.

Hoewel het hier het vroege ras Ambra klasse E en SE betreft, is het vroeg in het seizoen voor deze handelingen. Het tal lijkt heel netjes. De Rijke beregende zijn pootaardappelen twee keer. Hij teelt 54 hectare pootgoed. Deze week volgen zeker meer percelen.

Vorige week is het loof al doodgespoten. Het was er de tijd voor en bovendien was het pootgoed aan de maat , legt De Rijke uit.

Jan Hoekstra van Loonbedrijf De Rijke klapt het loof op 6,5 hectare pootgoed van akkerbouwer Rob de Rijke in Nagele (Flevoland). Tegelijkertijd spuit hij het na met een Mafex-spuit. - Foto's: Sytze Bakker

Bij maatschap Koenraadt in Tollebeek is Joris Koenraadt het loof van een perceel Bintje-pootgoed aan het trekken. Het loof is een week eerder met Reglone doodgespoten, om de groei op tijd te stoppen.

Bijna alle knollen zijn aan de maat.

Marcel te Koppele in Emmeloord klapt het loof van een eerder doodgespoten perceel Spunta-pootaardappelen. De teler kiest voor deze werkwijze, om verspreiding van bacterieziek te voorkomen.

Bij Koenraadt is al een groot gedeelte van het pootgoedareaal dood. Met het looftrekken stopt de groei direct. De Oldenhuis-looftrekker levert onder deze omstandigheden goed werk. Alle stengels komen los te liggen.

Een mooie maatverdeling van deze Innovator. Geschiere teelt 12 hectare pootgoed. Naast Innovator teelt hij nog twee rassen. Verder teelt de akkerbouwer nog 12 hectare Noblesse-tafelaardappelen.

Voor verkoop in zijn boerderijwinkel rooit Joop Dieleman in Emmeloord een paar rijen Eigenheimer-consumptieaardappelen.

In een perceel Leonata (KWS)-pootgoed van Te Koppele is Marinus Zwama aan het selecteren. Hij leert de Poolse dame Maria Duda Czenwinska het vak.

De sporen van de trekker trekt Te Koppele direct weer los, opdat het water bij zware buien snel wegzakt.

De knolzetting van dit perceel Spunta viel met 6 tot 7 knollen per plant wat tegen. Om te voorkomen dat de knollen uit de maat groeien, moest het perceel op tijd dood.

Bij Gilles Geschiere in Bant is zoon Joran Innovator-pootgoed aan het klappen. Het loof is een week eerder doodgespoten, om het risico van bacterieverspreiding te voorkomen.

Geschiere is goed te spreken over zijn Innovators. De planten hebben ieder gemiddeld zo n tien knollen gevormd.

Uit voorzorg is er een sleuf dwars over de rijen gefreesd, om wateroverlast bij stevige buien te voorkomen.

Een dag eerder rooide Dieleman het ras Amora. Deze worden geraapt door studenten die ze meteen op maat sorteren.

Beheer
WP Admin