Akkerbouw

Foto & video 7655 x bekeken 2 reacties

Uienstengelaaltje weren met water

Maatschap Jacobs in Den Bommel (Z.-H.) heeft voor een periode van drieënhalve maand een perceel van 9 hectare onder water gezet. De grond is besmet geraakt met het uienstengelaaltje, dat in uien kroef veroorzaakt.

Aantasting in een jong uiengewas leidt tot uitval van planten. In een later stadium veroorzaakt een besmetting melige, gebarsten bollen die gaan rotten.
Leo (53) en Levien (27) Jacobs hebben op 40 hectare nu een 1:4 bouwplan met aardappelen, graan, suikerbieten en uien en wil naar 1:3. Daarvoor is gezonde grond nodig.

Het aaltje openbaarde zich in het begin van groeiseizoen 2016. Zonder ingrijpen zou de uienteelt 40 jaar lang onmogelijk zijn, zegt Leo Jacobs. “En dan is het nog niet dat zeker dat je er vanaf bent, je kunt het dan weer eens voorzichtig proberen.”

Levien heeft een voltijdbaan op een bollenbedrijf. Via zijn werk kwam hij op het idee om het perceel af te zetten met doorzichtige golfplaat van de rol, in plaats van dijkjes op te werpen.

Foto

 • Dit is het perceel begin juni. De 'bedijking' is net aangelegd en het volpompen is begonnen. Hoewel geëgaliseerd, is er nog 20 à 25 centtimeter hoogteverschil tussen de ene en de andere kant. Daarom zijn er twee compartimenten gemaakt. - Foto's: Peter Roek

  Dit is het perceel begin juni. De 'bedijking' is net aangelegd en het volpompen is begonnen. Hoewel geëgaliseerd, is er nog 20 à 25 centtimeter hoogteverschil tussen de ene en de andere kant. Daarom zijn er twee compartimenten gemaakt. - Foto's: Peter Roek

 • De akker staat onder water met behulp van met doorzichtige golfplaten opgebouwde wanden. Voordeel hiervan ten opzichte van aarden wallen is dat minder oppervlakte verloren gaat en de grond ontsmet blijft.

  De akker staat onder water met behulp van met doorzichtige golfplaten opgebouwde wanden. Voordeel hiervan ten opzichte van aarden wallen is dat minder oppervlakte verloren gaat en de grond ontsmet blijft.

 • Detail van de golfplaten die het water op het perceel houden. De plaat staat 30 centimeter in de grond. Aan de buitenkant is er een aarden wal tegenaan gezet.

  Detail van de golfplaten die het water op het perceel houden. De plaat staat 30 centimeter in de grond. Aan de buitenkant is er een aarden wal tegenaan gezet.

 • Op de plek waar de ene rol van 40 meter golfplaat overgaat in de volgende is ondanks een meter overlap extra zorg nodig om te voorkomen dat te veel water gaat lekken.

  Op de plek waar de ene rol van 40 meter golfplaat overgaat in de volgende is ondanks een meter overlap extra zorg nodig om te voorkomen dat te veel water gaat lekken.

 • Levien Jacobs werkt fulltime op een bollenbdrijf. Daarnaast is hij maat op het ouderlijk akkerbouwbedrjf. Hij bedacht het systeem en ontwikkelde en bouwde een machine om de waterkering te plaatsen.

  Levien Jacobs werkt fulltime op een bollenbdrijf. Daarnaast is hij maat op het ouderlijk akkerbouwbedrjf. Hij bedacht het systeem en ontwikkelde en bouwde een machine om de waterkering te plaatsen.

 • Dit is het hele span; vooraan de trekker met daarachter een conventionele sleuvenfrees waarvan de werkbreedte wat is verkleind. Op de frees is een pin gezet om de rol golfplaat op te zetten, plus een trekhaal om de zelfgebouwde plaatgeleider voort te trekken.

  Dit is het hele span; vooraan de trekker met daarachter een conventionele sleuvenfrees waarvan de werkbreedte wat is verkleind. Op de frees is een pin gezet om de rol golfplaat op te zetten, plus een trekhaal om de zelfgebouwde plaatgeleider voort te trekken.

 • Rol achter op de rijenfrees. De rollen golfplaat zijn 40 meter lang. Bij iedere nieuwe rol hanteert Levien 1 meter overlap.

  Rol achter op de rijenfrees. De rollen golfplaat zijn 40 meter lang. Bij iedere nieuwe rol hanteert Levien 1 meter overlap.

 • Vanaf de rol gaat de golfplaat tegen de rechterkant in de 30 centimeter diepe sleuf die de frees heeft gemaakt. Twee aanaarders vullen de sleuf weer op, waarna het smalle wiel direct daarna de grond langs de plaat aandrukt.

  Vanaf de rol gaat de golfplaat tegen de rechterkant in de 30 centimeter diepe sleuf die de frees heeft gemaakt. Twee aanaarders vullen de sleuf weer op, waarna het smalle wiel direct daarna de grond langs de plaat aandrukt.

 • Tenslotte maakt een aangedreven schijf een grondwal aan de buitenzijde van de waterkering. Twee wielen stellen de machine aan de achterkant af Daarmee kan ook de diepte worden ingesteld.

  Tenslotte maakt een aangedreven schijf een grondwal aan de buitenzijde van de waterkering. Twee wielen stellen de machine aan de achterkant af Daarmee kan ook de diepte worden ingesteld.

 • Vanuit een ernaastliggende sloot wordt het perceel volgepompt. Het is zoet water. Levien houdt er rekening mee dat na een zomerperiode van verdampen-aanvullen-verdampen de zoutconcentratie in het water hoger wordt. Voor de zekerheid begint hij daarom volgend jaar eerst met bieten. "Die kunnen het best tegen een eventueel iets hogere zoutconcentratie", aldus de akkerbouwer.

  Vanuit een ernaastliggende sloot wordt het perceel volgepompt. Het is zoet water. Levien houdt er rekening mee dat na een zomerperiode van verdampen-aanvullen-verdampen de zoutconcentratie in het water hoger wordt. Voor de zekerheid begint hij daarom volgend jaar eerst met bieten. "Die kunnen het best tegen een eventueel iets hogere zoutconcentratie", aldus de akkerbouwer.

 • De maatschap rekent voor de inundatie €2.000 tot €2.500 per hectare. Om te beginnen wordt een graansaldo gemist. Verder zijn er de kosten van de afscheiding, de machine om deze te zetten en de brandstof om het perceel vol water te zetten. Als de golfplaat een tweede keer is te gebruiken, bespaart dat kosten bij een volgend perceel. Anders komen er nog stortkosten bij. De kosten worden iets verlaagd door de opbrengst van één snede gras à €280 per hectare voorafgaand aan het onderwaterzetten.

  De maatschap rekent voor de inundatie €2.000 tot €2.500 per hectare. Om te beginnen wordt een graansaldo gemist. Verder zijn er de kosten van de afscheiding, de machine om deze te zetten en de brandstof om het perceel vol water te zetten. Als de golfplaat een tweede keer is te gebruiken, bespaart dat kosten bij een volgend perceel. Anders komen er nog stortkosten bij. De kosten worden iets verlaagd door de opbrengst van één snede gras à €280 per hectare voorafgaand aan het onderwaterzetten.

 • Overlapping van de golfplaten.

  Overlapping van de golfplaten.

 • Levien Jacobs brengt een eindstop aan op de drainage van het perceel. Op die manier kan het water daarlangs niet weglekken.

  Levien Jacobs brengt een eindstop aan op de drainage van het perceel. Op die manier kan het water daarlangs niet weglekken.

 • Leo Jacobs bij de sleuvenfrees, met daarachter de zelfgemaakte machine om de golfplaat te plaatsen. Hij sluit niet uit dat hij en Levien met hun ervaringen en apparatuur de komende ook bij anderen aan het werk kunnen. "Hoewel, ik hoor eigenlijk nooit van aaltjesbesmettingen bij collega's. Misschien hebben alleen wij er hier last van", glimlacht Jacobs.

  Leo Jacobs bij de sleuvenfrees, met daarachter de zelfgemaakte machine om de golfplaat te plaatsen. Hij sluit niet uit dat hij en Levien met hun ervaringen en apparatuur de komende ook bij anderen aan het werk kunnen. "Hoewel, ik hoor eigenlijk nooit van aaltjesbesmettingen bij collega's. Misschien hebben alleen wij er hier last van", glimlacht Jacobs.

Laatste reacties

 • info196

  Volgens mij gaat het hier over het stengelaaltje. Uienstengelaaltje is een niet bestaand woord

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Beste info196,
  Of het woord uienstengelaaltje een wetenschappelijk correct woord is, weet ik niet precies. Het is wel een bestaand woord. Op de internetsite van de Groene Vlieg (http://www.degroenevlieg.nl/Opsporing-stengelaal-en-witrot/) kom ik het tegen in deze passage:
  'Er bestaat een groot aantal rassen van dit aaltje, ieder met een eigen waardplantenreeks. In de akkerbouw zijn o.a. van belang het aardappel-, luzerne-, rogge- en uienstengelaaltje.'

Of registreer je om te kunnen reageren.