Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwFoto

Gewasgroei in het Noorden goed op gang

De gewassen in het noorden van het land staan er mooi egaal bij. Geen structuurvlekken of waterplekken te vinden. Hoogstens een droge zandkop in een graanperceel. Op die plek blijft de groei achter vanwege de droogte. De gewassen ontwikkelen zich snel. Wintergerst begint al geel te kleuren en aardappelpercelen staan vroeg in bloei.

De Altus-zetmeelaardappelen van Jan Bontjer in Klazienaveen (Dr.) zijn net aan de knolvorming begonnen. Het gewas staat al vroeg in bloei. Onderin de rug is de grond al vrij droog. Foto's: Jan Willem Schouten

Het graanhaantje krijgt door het droge zonnige weer de kans zich te ontwikkelen.

De brouwgerst van Scholte Aalbes staat goed en het blad is gezond. Alleen op de zandkoppen heeft de gerst last van droogte. Volgens de teler niet zo erg dat beregenen rendabel is.

Op de zware klei bij Nieuwolda (Gr.) komen al flinke droogtescheuren in de grond.

Jan Kruiter in Woldendorp (Gr.) stipt aardappelopslag aan in een perceel zaaiuien. Om resistente duist aan te pakken verhuurde hij het perceel vorig jaar voor een aardappelteelt en teelt hij er nu uien. De hoeveelheid aardappelopslag was een tegenvaller.

Over de stand van de wintertarwe is Jan Kruiter goed te spreken. Dit perceel Benchmark is na de bietenoogst vrij laat gezaaid. Desondanks denkt Kruiter wel 10 ton te kunnen oogsten. Een week eerder voerde hij een ziektebestrijding uit tegen aarfusarium. Het blad is gezond en de droogte is op de zware kleigrond nog geen item.

Heero Zuideveld in Usquert (Gr.) is net klaar met het spuiten van zijn zomertarwe tegen afrijpingsziekten. Het in februari over de vorst gezaaide gewas is al ver ontwikkeld en heeft volgens Zuideveld nog geen last van droogte. Voor de aardappelen mag het van hem wel weer wat regenen.

Over de stand van zijn suikerbieten is Gerrit Scholte Aalbes in Vledderveen (Gr.) erg tevreden. De bieten van het ras BTS 990 zijn goed opgekomen. De teler schat dat er tussen de 85.000 en 90.000 planten per hectare staan. Met de schoffel haalt hij nog enkele grote meldes tussen de rijen uit. Tussen de rijen is de grond gefreesd om aardappelopslag en stuifgerst klein te maken. De loonwerker gaat nog een rijenbespuiting doen om het laatste onkruid in de rij aan te pakken.

Hessel Bierma laat zien dat de aardappelen al aan de knolvorming begonnen zijn . In juni viel plaatselijk ruim 50 millimeter water, Precies op tijd en voldoende voor een goede knolzetting", aldus Bierma.

Gerben en Hessel Bierma in Marrum (Fr.) voeren een eerste selectieronde uit in hun Carrera-pootaardappelen. Bierma plantte eigen pootgoed met groeischeuren, daardoor blijven een aantal planten achter in groei. Deze halen ze er uit. Tot nu toe vonden ze vier virusplanten.

Bij Emmer-Compascuum (Dr.) bestrijdt Maarten Dost van loonbedrijf Haaijer in Veelerveen (Gr.) aardappelopslag in een perceel waspeen met een 6 meter brede onkruidrol. Voor de rol staat een klein tuinbouwtrekkertje dat nauwelijks schade aanbrengt aan het gewas. Haaijer zet deze combinatie ook in op volvelds-gezaaide Parijse worteltjes. De loonwerker bouwde deze combinatie speciaal voor peen, omdat een gewone trekker te veel gewasschade geeft.

Aardappelopslag in de bieten heeft een flinke tik van de onkruidbestrijding gehad.

In Uithuizen (Gr.) zijn Jan Hendrik Coolman en Sander van der Berg met een eerste selectieronde in pootaardappelen bezig. Ze halen er vooral mutanten en een enkele bonte uit. Door de groeispurt, die de aardappelen maakten, zijn de mutanten goed te herkennen.

De eerste stolonen (ondergrondse uitlopers) verdikken zich al. De meesten zijn nog in het haakstadium.

Beheer
WP Admin