Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Vlotte start oogst knolselderij

Loonbedrijf Lokers oogst knolselderij met drie rooiers. De knolselderij is de laatste maand hard gegroeid, de knollen dreigen zelfs uit de maat te groeien. Reden voor telers om op tijd te oogsten.

De knollen gaan voor langere bewaring in de cel met mechanische koeling. Een deel van de oogst is op contract en een deel is vrij.

Twee van de vier chauffeurs, medewerker Wim en collega akkerbouwer Paul, controleren aan de band nog op tarra, terwijl ze staan te wachten tot ze verder kunnen.

De spijlen van de zonnen staan iets dichter op elkaar dan voor bieten gebruikelijk is.

De knollen komen goed ontbladerd en schadevrij op de zonnen en vervolgen daarna het reinigingstraject door de machine.

De knollen komen via de stortbak met ruim voldoende aanhangende grond op de inschuurlijn.

Omdat deze rooier voor het eerst wordt ingezet, houdt Joop Lokers het proces nauwgezet in de gaten. Alle zich aandienende minpuntjes worden onder de loep genomen en waar mogelijk op korte termijn aangepast.

Voor de logistiek ben je afhankelijk van de plaatselijke infrastructuur. Op smalle wegen moeten de kippers soms even op elkaar wachten om te kunnen passeren.

De knollen worden ingeschuurd bij het bedrijf van Van Geel. Omdat het bedrijf ongeveer een kwartier rijden van het perceel ligt, wordt er met vier combinaties gereden.

Na het rooien blijft het veld mooi vlak achter.

Op deze Dewulf is Raymond Lokers zelf machinist. Lokers moet zo'n 200 hectare knolselderij rooien, waarvan aan het eind van de week al zo'n 100 hectare zal zijn gerooid. Inmiddels is een Dewulf-rooier weer omgebouwd voor de oogst van peen.

Om onder moeilijke omstandigheden het vollopen van de opvoerband te voorkomen, monteerde Lokers een sproeisysteem om de band nat te houden.

De knollen op de rooimat. Ondanks de vrij natte grond, komen de knollen redelijk schoon uit deze lichte klei.

De loofklapper slaat het meeste blad van de knollen.

Eerst worden met beide Dewulf-rooiers aardappelen gerooid. Vervolgens worden ze omgebouwd voor de peenoogst en daarna geschikt gemaakt voor knolselderij. Dit seizoen zijn de rooiers meteen omgebouwd voor de oogst van knolselderij.

Het is nog aan de vroege kant, maar de eerste percelen knolselderij voor de bewaring zijn alweer gerooid. Door een prima groeiseizoen zijn de knollen aan de maat en moeten ze alleen daarom al de grond uit. Daarbij komt nog de toenemende kans op nachtvorst die ook voor de knollen funest kan zijn. Loonbedrijf Lokers uit het Brabantse Zevenbergen rooit hier bij teler Fans van Geel uit Lage Zwaluwe 5,2 hectare van het ras Otago. - Foto's: Anton Dingemanse

Uiteindelijk komt er een goed gerooid product op de wagens.

Zodra deze wagen vol is, is de volgende combinatie alweer gearriveerd. Zo kan de rooier gewoon door.

De rooier rooit zes rijen op 3 meter. De knolselderij moet daarom op 50 centimeter zijn geplant.

Ook bij Koomans-Van den Dries gaan de knollen in de mechanische koeling. Met het rooien van knollen die in luchtgekoelde cellen gaan, wordt nog even gewacht tot de buitentemperatuur verder is gezakt.

Omdat Lokers nu al van verschillende telers de vraag heeft gekregen om knollen te komen rooien, heeft het loonbedrijf drie rooiers ingezet die deze week hun handen vol hebben. Hier rooit een van de twee aangepaste Dewulf-4-rijige-aardappelrooiers.

Deze bietenrooier is helemaal aangepast voor de oogst van knolselderij. Een van de aanpassingen is de aanvoer in de bunker. Om beschadiging aan de knollen te voorkomen, is dit een aanvoerband in plaats van een vijzel. Ook is ervoor gekozen om de oorspronkelijke hydrauliek te vervangen door een zwaarder systeem.

Bij Fijnaart rooit Lokers knolselderij voor Koomans-Van den Dries. Ook hier het ras Otago op ongeveer 16 hectare. Hier rooit Lokers met een splinternieuwe Agrifac, tegenwoordig Holmer, Light Trakxx.

Een indruk van de beworteling van de selderijknol. De knol vormt naast twee2 of drie hoofdwortels die de diepte ingaan, een fikse wortelpruik van fijne wortels die zich behoorlijk ver kunnen uitstrekken.

De knol op zich kan wat vorst verdragen, maar bij vorst vallen de bladeren uiteen en komt het hart vrij. Een volgende nachtvorst kan via het blootliggende hart in de knol doordringen en schade veroorzaken.

Beheer
WP Admin