Foto: Jan Willem van Vliet AkkerbouwFoto

Kwaliteitsslag met nieuwe bewaarschuur

Akkerbouwbedrijf Mansholt in het Groningse Vierhuizen investeerde in extra opslagcapaciteit en maakte een kwaliteitsslag. Een impressie van het bedrijf, dat dienst doet als het Nederlandse visitekaartje van handelshuis Europlant.

In de nieuwe bewaarschuur wordt met CO2-koeling gewerkt. "Dat is efficiënt en heeft wat ons betreft de toekomst", aldus Mansholt. Veiligheid is een aandachtspunt. Op meerdere plekken wordt daarom continu het CO2-gehalte gemeten.

De bewaarschuren bieden plaats aan 3.200 kisten. Met 1.250 kilo per kist is de totale opslagcapaciteit 4.000 ton. "Het gros van de kisten wordt mechanisch gekoeld", aldus Mansholt, die graag onder dak werkt en af wilde van de buitenopslag.

Vooral de latere partijen worden door Mansholt regelmatig gecontroleerd. Via de droogwanden wordt volop geventileerd. Het waarborgen van de kwaliteit kost dit seizoen letterlijk veel energie. "Er gaat nu wel veel gas doorheen."

Ondanks het natte weer is Mansholt goed te spreken over de opbrengst en kwaliteit van de pootaardappelen. De akkerbouwer heeft 17 rassen geteeld. "De opbrengst varieert tussen 45 en ruim 60 ton per hectare en is sterk rasafhankelijk."

Met de recente uitbreiding heeft Mansholt enkele belangrijke kwaliteitsslagen gemaakt. Al het eigen uitgangsmateriaal wordt nu opgeslagen in een aparte koelcel. De stammen zijn schoon en zonder beschadigingen in de nieuwe kisten gerooid.

Het eigen stammenveld is 8 hectare. "We hebben geïnvesteerd in een nieuwe stammenrooier", aldus Mansholt, die vanuit hygiëneoogpunt geen aardappelen van lagere klassen in deze cel opslaat. Alle kisten zijn genummerd en van kaartjes voorzien. Een kistenregistratiesysteem staat nog op het wensenlijstje.

Hoewel de aardappelen nog niet allemaal zijn gerooid, is al een begin gemaakt met het sorteren. Mansholt houdt van schoon en hygiënisch werken. Stofhappen is er niet bij. In de sorteerhal en de bewaarschuren is het bijna bezemschoon.

Van zijn vaste handelshuis Europlant kreeg Mansholt onlangs het verzoek een partij van het ras Marabel klaar te maken voor de export naar Vietnam. Die vraag kwam te snel, zo vertelt de akkerbouwer. "De aardappelen waren nog niet vast in de huid. We zijn natuurlijk ook laat met rooien. Dat blijft ons nog wel even achtervolgen."

De warmte die bij het koelproces wordt gegenereerd, wordt ingezet om de vloer van het laaddock te verwarmen. "We willen de vloer graag ijsvrij houden", aldus Mansholt.

Een centrale gang verbindt de bewaarschuren met elkaar. De afstand tussen deze bewaarschuren is 8 meter. Met de uitbreiding en de kwaliteitsslag zet Mansholt verder in op de productie van kwalitatief hoogwaardig pootgoed.

Handelshuis Europlant beschouwt het Groninger akkerbouwbedrijf als visitekaartje van de Nederlandse pootgoedsector. "We ontvangen hier regelmatig buitenlands bezoek. Tijdens Potato Europe was het hier hartstikke druk", aldus Mansholt, die niet achterover leunt. ""Het is ons doel om in de top van de pootgoedsector te opereren."

Jochum Mansholt (31) heeft met zijn vader Rijpko (63) een akkerbouwbedrijf van 215 hectare eigendom in Vierhuizen (Gr.). Hij werkt met een 1 op 4 vruchtwisseling. Hij heeft 55 hectare eigen pootgoed en huurt 20 hectare bij. Het bouwplan bestaat verder uit suikerbieten, consumptieaardappelen graszaad, zaaiuien, wintergerst, wintertarwe en zomertarwe. Foto's: Jan Willem van Vliet

Het bedrijf van familie Mansholt is gelegen op een prachtige locatie, nabij het Lauwersmeergebied. Het nabijgelegen graanveredelingsbedrijf Semundo is een dochteronderneming van Mansholt. Er zijn in totaal 11 vaste medewerkers. Mansholt produceert 100.000 miniknollen voor handelshuis Europlant. Het proefveld voor de veredeling omvat 2,5 hectare.

Het erf ziet er netjes en opgeruimd uit, ook al zijn de aardappelen nog niet allemaal binnen. Door het natte weer heeft het landwerk in de Groninger Westpolder veel vertraging opgelopen. Begin november moet er nog 5 hectare pootaardappelen en 9 hectare consumptieaardappelen worden gerooid.

Na enige bouwvertraging heeft Mansholt onlangs een nieuwe bewaarschuur in gebruik genomen. De extra opslagcapaciteit komt goed van pas. "We zijn laat met rooien. Het kost meer tijd en energie om de kwaliteit van het pootgoed te waarborgen. In de nieuwe schuur kunnen we optimaal sturen", aldus Mansholt.

Mansholt doet al ruim tien jaar aan kistenbewaring. De kisten staan maximaal vijf hoog opgestapeld. Dat heeft een reden. "In dit gebied komen verzakkingen voor. Het risico daarop willen we zoveel mogelijk beperken", aldus de teler. Deze cel staat vol met het ras Marabel. "Met 12 hectare was dat ons grootste ras."

Beheer
WP Admin