AkkerbouwFoto

De opvolger: ‘Ik zie geen toekomst in bulkproductie’

Opvolger Arjan de Feyter (23) zit in het laatste jaar van zijn studie bedrijfskunde agribusiness. Hij gaat in maatschap met zijn vader het akkerbouwbedrijf runnen. Zijn toekomstplannen voor het bedrijf zijn duidelijk: geen bulk, meer samenwerking en meer aandacht voor de bodem.

Arjan werkt mee in zijn vrije tijd, maar het motto is ‘school gaat voor’. Zijn vader doet het dagelijkse werk en heeft daarnaast de leiding over het 250 ha. grote akkerbouwbedrijf van de achterbuurman. Het eigen bedrijf bestaat uit 50 ha. akkerbouw met 2e jaars plantuien, consumptieaardappelen, wintertarwe, graszaad en suikerbieten.

Als ik het bedrijf overneem verander ik …

“De manier van producten afzetten. Ik zie geen toekomst in bulkproductie, ik zie meer in samenwerken met andere schakels uit de keten. Samen kunnen we dan op zoek naar meerwaarde voor onze producten. Misschien wil ik ook wel andere gewassen gaan telen en wat zeker moet gebeuren, is meer aandacht voor de bodem. We zitten hier op 55 procent afslibbaar, het is de zwaarste klei van de polder. Die moet bewerkbaar en vruchtbaar blijven met voldoende organische stof. Daarom hebben we dit jaar voor het eerst een groenbemester gezaaid.”

Over vijf jaar …

“Dan zit ik in de maatschap met mijn vader en daarnaast heb ik een baan buiten de deur, bij een van de schakels uit de keten. Een toeleverancier ofzo. Het lijkt me leerzaam want als ik de afzet van onze producten wil veranderen, is het goed om te weten hoe dat dan precies in zijn werk gaat.”

Beweeg uw muis over de iconen voor meer informatie.


Dit artikel is verschenen in Boerderij 50 van 8 september en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin