Akkerbouw

Foto & video 6512 x bekeken 2 reacties

Tarwe lijdt van vorst

Vooral op zwaardere kleigrond vriezen planten los.

Foto

 • 
Teeltbegeleider Geerhard Veldman (rechts) van Agrifirm Plant bekijkt samen met akkerbouwer Johan de Boer in Grijpskerk (Gr.) de wintertarwe. Op deze grond van zo’n 35 procent afslibbaar heeft de tarwe flink te lijden van het winterse weer. Op de zwaardere grond vriest de bovenlaag helemaal los en droog, en komen de planten los te liggen.
Foto’s: Jan Willem van Vliet, tekst: Hilko Bos.

  Teeltbegeleider Geerhard Veldman (rechts) van Agrifirm Plant bekijkt samen met akkerbouwer Johan de Boer in Grijpskerk (Gr.) de wintertarwe. Op deze grond van zo’n 35 procent afslibbaar heeft de tarwe flink te lijden van het winterse weer. Op de zwaardere grond vriest de bovenlaag helemaal los en droog, en komen de planten los te liggen. Foto’s: Jan Willem van Vliet, tekst: Hilko Bos.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • 
Als Veldman even met de schoen over de grond veegt, liggen de planten meteen los. Ze zitten amper vast. Vooral kleine planten met nog korte wortels hebben hier last van. “Als het lang zo doorgaat, drogen de planten gewoon uit,” aldus Veldman. “Normaal ben ik niet zo’n voorstander van aanrollen, maar misschien is het dit jaar op de zware grond niet verkeerd. Om weer aansluiting met de ondergrond te krijgen.”

  Als Veldman even met de schoen over de grond veegt, liggen de planten meteen los. Ze zitten amper vast. Vooral kleine planten met nog korte wortels hebben hier last van. “Als het lang zo doorgaat, drogen de planten gewoon uit,” aldus Veldman. “Normaal ben ik niet zo’n voorstander van aanrollen, maar misschien is het dit jaar op de zware grond niet verkeerd. Om weer aansluiting met de ondergrond te krijgen.”

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • 

Een uitgetrokken tarweplantje. Er zitten nog geen nieuwe witte wortels aan. Alleen de ‘oude’ bruine wortels. Een teken dat er nog geen activiteit is. Het moet eerst warmer worden.

  Een uitgetrokken tarweplantje. Er zitten nog geen nieuwe witte wortels aan. Alleen de ‘oude’ bruine wortels. Een teken dat er nog geen activiteit is. Het moet eerst warmer worden.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • 
De bovenlaag op de zwaardere kleigronden vriest helemaal droog en lijkt daardoor net poeder. Op de lichtere gronden speelt dit niet. Daar vriest de grond van boven tot onder ‘vast’. De planten staan dan ook vast.

  De bovenlaag op de zwaardere kleigronden vriest helemaal droog en lijkt daardoor net poeder. Op de lichtere gronden speelt dit niet. Daar vriest de grond van boven tot onder ‘vast’. De planten staan dan ook vast.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • 
Terwijl de ereprijs er mooi frisgroen op staat, heeft de tarwe het zwaar en kleurt paars.

  Terwijl de ereprijs er mooi frisgroen op staat, heeft de tarwe het zwaar en kleurt paars.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • 


Een bijzonder plaatje tot slot: terwijl ijs op de sloten ligt en de tarwe het flink voor de kiezen krijgt, wordt op de achtergrond een van de eerste percelen uien gezaaid.

  Een bijzonder plaatje tot slot: terwijl ijs op de sloten ligt en de tarwe het flink voor de kiezen krijgt, wordt op de achtergrond een van de eerste percelen uien gezaaid.

  Foto: Jan Willem van Vliet

Laatste reacties

 • ed12345

  Tja dat is niet leuk vooral omdat je als boer niets verkeerd gedaan hebt en gewoon moet afwachten op beter weer en maar hopen dat de eerste warme dagen gepaard gaan met regen

 • ikkethuis

  ik vraag me af hoe het met het graan gaat wat met een spitmachine in de sneeuw is gezaait, in een reportage een paar maanden geleden?

Of registreer je om te kunnen reageren.