Akkerbouw

Foto & video 6084 x bekeken

Stuiven in Limburg

Na een wat haperende week door de vele buien, is ook in Limburg de graanoogst volop losgebarsten. De gespreide graanoogst levert bovengemiddelde opbrengsten.

Foto

 • De eerste week van augustus haperde de graanoogst even in Limburg. Oorzaak waren de buien die verspreid over de week vielen in combinatie met continue bewolking en zodoende weinig directe zonnestralen voor het drogen. De opbrengsten zijn met rond de 10 ton tarwe per hectare en 7,5 ton brouwgerst met 10 procent eiwit als goed te bestempelen. Zeker bij de huidige prijzen alleen maar tevreden gezichten in het heuvellandschap.
  Foto’s en tekst: Guus Queisen.

 • Vijf New Holland maaidorsers, met een totale maaibreedte van 32 meter, staan bij loonbedrijf van Ton en Frans Vaessen in Landgraaf in de startblokken om uit te rukken. Het signaal gaat pas op groen als het vochtgehalte van de tarwe de 15 procent nadert. De diverse korte maar terugkerende regenbuitjes, in combinatie met de vele bewolking en daardoor weinig directe zonuren zorgen ervoor dat het vochtgehalte te hoog blijft in de eerste week van augustus. Pas donderdag in de late namiddag kan Vaessen uitrukken.

 • Gert Vaessen maakt van dit rustig moment gebruik om de snijhoogte van de maaibalken te controleren.

 • Samen met zijn broer Frans heeft Ton Vaessen een loonbedrijf in Landgraaf. Het bedrijf ligt pal aan de grens met Duitsland waar het bedrijf ook volop aan werk is. Zoon Gert (links) treedt binnen afzienbare tijd tot de onderneming toe.

 • In Eys is loonbedrijf Steinbusch uit Ubachsberg pas om 17.00 uur gestart met het dorsen van een perceel wintertarwe van akkerbouwer Jean van der Linden.

 • De graanoogst op de zwaardere Zuid-Limburgse lössgronden loopt steeds enkele weken achter op de oogst op de Noord- en Midden-Limburgse zandgronden.

 • Zuid-Limburgse oogstfoto’s geven steevast een buitenlandgevoel.

 • Akkerbouwer Charles Willems uit Ravensbos schat de opbrengst van deze Tobasco-wintertarwe op circa 9,5 ton. Volgens hem kan de combine van zijn loonwerker Hoedemakers niet zo snel rijden als gevolg van het vele stro en het feit dat het kaf zich erg aan de korrel hecht.

 • Onder het toeziend oog van zijn vader controleert Charles Willems rond 17.00 uur het vochtgehalte. Resultaat: 15,1. Rond 12.00 uur bedroeg het nog ruim 17,5 procent. Rond 15.00 uur 16,5.

 • De vochtmeter geeft steeds 1 procent meer vocht aan. „Deze is niet geijkt. Ik heb het afgestemd met de officiële vochtmeter bij de graaninname van Agrifirm in Margraten. Ik hou met deze 1 procent steeds rekening”, legt Charles Willems uit.

 • Willems transporteert de tarwe zelf naar het depot van Agrifirm in Margraten.

 • De graantelers brengen het graan naar de depots van Agrifirm in Margraten, Nuth en Ubachsberg. Vervolgens brengen vrachtauto’s de Zuid-Limburgse tarwe naar de haven in Holtum-Born, van waaruit vrachtboten het transporteren naar onder meer de Agrifirm mengvoerfabriek in Veghel.

 • De gemiddelde hectare-opbrengst van de Limburgse brouwgerst, die vooral voor de Gulpener bierbrouwerij wordt geteeld, schommelt dit jaar rond de 7,5 ton met een gemiddeld eiwitgehalte van de korrel van 10 procent. Daarmee blijft het eiwitgehalte overal (ruim) onder het maximum van 12 procent.

 • Loonbedrijf Fuchs uit Born dorstte brouwgerst bij akkerbouwer Sjaak Wagemans uit Guttecoven.

 • Het vele stof tijdens het lossen deert brouwgerst teler Sjaak Wagemans niet. Onverstoord blijft hij staand op de kipwagen het lossen gadeslaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.