Foto & video 21 okt 2012 6614 x bekeken 11 reacties
Anton en Frank de Schutter namen de proef op de som en zetten hun percelen in Vierhuizen (Gr.) onder water om te kijken naar de effecten tegen aardappelmoeheid. Het resultaat bleek veelbelovend. Foto's: Hans Hut, tekst: Kirsten Graumans
Uit de driejarige proef bleek dat 99,9 procent van de cystenlarven dood was. Hiermee bleken de cysten niet volledig uit de grond te zijn, maar kan er wel weer negen jaar een vatbaar ras geteeld worden.
Rondom het perceel bouwden vader en zoon De Schutter dijken. Ook werd de grond geëgaliseerd, zodat nergens een groter hoogteverschil dan 50 centimeter was. In het veld zaaiden ze bruine mosterd.
De mosterd werd onder de grond gewerkt om te rotten. Hierdoor rotten de aaltjes weg, die al zuurstofgebrek hebben door het water. Aan de kant blijft de mosterd staan om te voorkomen dat de dijkjes wegspoelen.
Op dit moment staat nog 20 hectare onder water. In totaal wordt ieder perceel 12 tot 16 weken onder water gezet. Dit werkt het best bij warme temperaturen, bij voorkeur van juli tot en met september.
Ondanks het feit dat het perceel zo lang onder water stond, heeft de grond er weinig schade van ondervonden. In 2011 werd van een perceel dat het jaar daarvoor onder water stond 90 ton bieten gehaald met 17 procent suiker.
Redacteur pluimveehouderij
Reageren? Login hier Of registreer je om te kunnen reageren.