Akkerbouw

Foto & video 2043 x bekeken laatste update:20 feb 2012

Isolatie rode draad in nieuwe loods

Maatschap Van der Woerd bouwde een bewaarschuur voor peen, aardappelen en uien. Kenmerken zijn de betonnen elementen en goede isolatie. 27 januari is de open dag.

Foto

  • In februari 2011 gunde de biologische akkerbouwer Henry van der Woerd in Tollebeek (Fl.) de opdracht voor de bouw van de 2.500 m2 omvattende bewaarschuur voor wortelen, aardappelen en uien met een inhoud van circa 4.000 m3 aan de gespecialiseerde aannemer Altez-Noord, divisie Adrinbo Geerkens. In mei 2011 werd gestart met de bouw, begin augustus is de bewaarschuur opgeleverd. Boerderij nam begin juli een kijkje bij de bouw en kwam half augustus nog eens terug. Op 27 januari is er een open dag om de schuur te bekijken.

  • De nieuwe bewaarloods is gesitueerd naast de bestaande bewaarloods, op de plek waar voorheen een varkensstal stond. De verbinding met de bestaande loods wordt voorzien van een luifel van 20 meter breed.

  • Op 1 juli 2011 zijn de contouren van de drie cellen zichtbaar: er is gekozen voor de kwaliteit van betonnen drukwanden voor de opslag van wortelen, aardappelen en uien. De indeling is voorzien van drie cellen en een vrije opslag ruimte. De enorme vrije overspanning van 37 meter is duidelijk te herkennen.

  • De vloer is zelfdragend en geheel voorzien van heipalen (onderheid). De vloer is geschikt voor het stapelen van zeven hoog kuubskisten. Hier wordt de grond alweer aangevuld met een zandbed.

  • De 7,5 meter hoge wanden van de koelcellen zijn speciaal geconstrueerd, waardoor ze aan beide zijden vlak en glad zijn geplaatst.

  • De buitenwanden zijn LG-betonnen sandwichwanden. De buitenschil is voorzien van een silexdecoratie. De aan de binnenzijde gladde sandwichwanden zijn zodanig opgebouwd dat deze een isolatie RC-waarde heeft van 4,5. De wanden worden voorzien van een drukvaste voorziening, zodat ze ook eenvoudig toegepast kunnen worden voor de losse stort.

  • De drukkamer krijgt hier duidelijk vorm. De spanten zijn aan de buitenkant van de schil geplaatst. Dit voorkomt een koudebrug.

  • De kaders voor de ventilatoren zijn in de fabriek gestort. Deze zijn speciaal verdiept aangebracht. Hierdoor kan de aannemer de roosters op vlak niveau aanbrengen.

  • Aannemer Altez-Noord heeft in het ontwerp en tijdens de bouw gezorgd voor een ruime opzet van de drukkamer. De drie verschillende niveaus zijn goed bereikbaar. Op de achtergrond inspecteert opdrachtgever Henry van der Woerd de voortgang van de bouw.

  • De betonnen scheidingswand van de cellen. Elke cel wordt afgesloten met een driedelige schuifdeur van 8 meter hoog. Van der Woerd koos voor de betonnen elementen vanwege de robuustheid. Hij verwacht dat de schuur langer meegaat dan loodsen van sandwichpanelen. Overigens zijn de tussenwanden tussen de cellen niet geïsoleerd: deze zijn puur van 8 centimeter dikke betonnen elementen.

  • De gordingen worden dubbel aangebracht in verband met een isolatiewaarde (RC) van 6,3. De isolatie wordt in het plafond aangebracht en de gehele constructie. In combinatie met de dakbedekking ventileert het gehele isolatiepakket optimaal en voorkomt onnodige condensvorming. Dit aspect wordt regelmatig onderschat.

  • Het timmermansoog blijft belangrijk, de vakken worden geplaatst in de U-vormige houders. Voor de brede deuropening van 10 meter is een speciale constructie gemaakt met stalen gordingen.

  • Half augustus was de loods bijna klaar. Niet alleen van binnen, maar ook van buiten ziet de schuur er anders uit dan de meeste andere bewaarloodsen in Nederland.

  • Op circa 7 meter hoogte zit de lucht uitlaat. Vlak boven de grond zit de luchtinlaat. De kans dat lucht rondgepompt wordt, is volgens de akkerbouwer minimaal.

  • Naast drie bewaarcellen, elk goed voor ruim 600 kisten, is de schuur voorzien van een ruime verwerkingsruimte. En dat bevalt de akkerbouwer goed. Ook de hoogte van de loods valt hier goed op.

  • De 8 meter hoge schuifdeuren moesten begin augustus nog wel aangebracht worden. De linker cel is voorzien van mechanische koeling, de verdamper hangt helemaal voorin de cel. De andere twee cellen zijn nog niet voorzien van mechanische koeling, maar er wel op voorbereid.

  • In de cel is het blaassysteem van Tolsma geïnstalleerd. Horizontale opblaasbare slurven sluiten de ruimte tussen de rijen kisten af. Aan het eind van de rij dicht Van der Woerd de opening met een verticale slurf, die aangesloten wordt aan de horizontale slurf. Dat kan op elke positie aan de horizontale slurf, dus ook bij halfvolle rijen. Daarnaast worden proppen in de palletopening gebracht.

  • Een blik onder de ventilatoren die in de betonnen elementen hangen. In de schuur zijn zogenoemde EC-ventilatoren gebruikt: deze hebben een variabel toerental. Het belangrijkste voordeel is energiebesparing. Tijdens het drogen draaien de ventilatoren op 100 procent. Nu, tijdens de bewaarfase, heeft Van der Woerd het toerental van de ventilatoren ingesteld op 60 procent. Daarmee daalt het energieverbruik exponentieel.

  • Per dubbele rij kisten kan geventileerd worden, omdat de drukkamer in compartimenten is ingedeeld. De compartimenten zijn met deuren af te sluiten.

  • Op vrijdag 27 januari is de schuur van maatschap Van der Woerd te bekijken, tijdens een open dag. Het bedrijf is gelegen aan de Zuidermeerweg 49 in Tollebeek (Fl.).

Trever berends

Of registreer je om te kunnen reageren.