Akkerbouw

Foto & video 944 x bekeken 6 reacties

Zetmeeldag groots opgezet

Op 1 en 2 september zijn in Valthermond (Dr.) voor het eerst de aardappelzetmeeldagen georganiseerd. Een interessant evenement waar de zetmeelteler zijn hart op kon halen.

Foto

 • Op de zetmeeldagen in Valthermond (Dr.) was voor elke aardappelteler wat wils. Het evenement werd voor de eerste keer gehouden en was georganiseerd door Avebe en Wageningen-UR op PPO-locatie ’t Kompas. Niet alleen voor zetmeeltelers, maar ook voor pootgoed- en consumptietelers veel interessants te zien op het 15 hectare grote terrein.


  Tekst: Hilko Bos, foto's: Harry Tielman


 • Een van de grote aandachtstrekkers was de rooidemonstratie met verschillende getrokken bunkerrooiers. Hier laat de WM 8500 zien wat hij kan.

 • Grimme toonde de SV 260. In principe een getrokken Varitron met 6-tons bunker; een van de meest geavanceerde machines op de demo. Toch sprong de machine er niet echt uit. Wellicht dat de kwaliteit van de chauffeur hier ook mee te maken had: deze leek niet bijzonder veel rooi-ervaring te hebben.

 • De AVR deed bij een aantal boeren de wenkbrauwen optrekken. De simpele boerenmachine, van zo’n 8.300 kilo, zonder al te veel toeters en bellen bleef qua rooisnelheid en -verliezen zeker niet achter bij de concurrenten.


 • Ook DeWulf liet een prima demonstratie zien. Een van de meest opvallende punten aan deze machine waren de twee 1050-banden onder de rooier. De rooier liep heel mooi over het perceel.

 • De Zibo-frontrooier kreeg veel aandacht. De rooier rooit twee rijen op en legt de aardappelen tussen de volgende twee ruggen. De rooier, in dit geval een Grimme SE 150-60, neemt dan vier rijen op.


 • De machine liet op deze grond een goede indruk achter. In de eerste meters moest alleen even een klep bijgesteld worden, omdat de aardappelen en het loof hier achter bleven hangen. De combinatie reed maar iets langzamer dan de rooiers die de standaard twee rijen meenamen. De capaciteit lag dus beduidend hoger. De machine werkte wel in geklapt loof en had ook niet voldoende bunkercapaciteit om tot achterop het perceel te rooien.

 • In het proefveld werden Seresta’s gerooid. Het gewas is op 26 augustus doodgespoten en volgens proefrooiingen, waarbij al 15 procent van de bruto-opbrengst is afgetrokken, zat de netto-opbrengst op 49 ton per hectare. Het onderwatergewicht lag op 500 gram.

 • Verderop lag een demoveld met rhizoctonia-middelen. De vier objecten waren: onbehandeld, Maxim 100 FS (0,25 liter/ton), Monarch (0,2 liter/ton) en Symphonie (1,5 kilo/ton). Maxim is van deze middelen de enige die ook zilverschurft aanpakt, al is dat in zetmeelaardappelen geen item.

  Het veld werd half mei gepoot, om op de demodagen nog een fris gewas te hebben. Door het late poten, kwamen de aardappelen echter zeer snel op in de warme grond. Rhizoctonia kreeg hierdoor geen kans, ook niet in het onbehandelde veld. Tot nu toe is geen enkel verschil waar te nemen tussen de behandelingen, overal staan evenveel stengels. Misschien dat een opbrengstbepaling later dit seizoen nog kleine verschillen toont.


 • Op een demoveld van Altic was het effect te zien van verschillende soorten bemesting en van additieven aan drijfmest. Piadin en MTM (More Than Manure) lieten een goede indruk achter. Deze gewassen waren minder op hun retour dan de drijfmest-objecten zonder toevoegingen. Entec Flussig, die het vaak ook wel goed doet, liet het hier een beetje zitten.

 • Op een ander demoveld was het effect te zien van verschillende groenbemesters. Via proefrooiingen was te zien wat de huidige stand van de gewassen was. De gewassen waren nog niet uitgegroeid en er waren al wel verschillen te zien in hoeverre de gewassen op hun retour gingen.
  Het object dat voorzien was van een compostgift sprong er in positieve zin uit, met omgerekend nu al een zetmeelopbrengst van 10,7 ton per hectare. Ook het object met Astrigosa scoorde goed, met een stand van 9,8 ton zetmeel. Bladrammenas en gele mosterd zaten wat in de middenmoot met respectievelijk 8,8 en 9,1 ton. Wel hadden deze veldjes hoge onderwatergewichten: 536 en 539 gram. Het veldje met hergroei van gerst (opslag) had tot nu toe de laagste zetmeelopbrengst met slechts 7,8 ton per hectare.


 • Een beregeningsdemo met vochtsensoren van Dacom kwam dit jaar helaas niet uit de verf. De bedoeling was om beregenen, bevloeien en niet-beregenen met elkaar te vergelijken. Ook hier werden de aardappelen half mei gepoot. Tegen de tijd dat het gewas water nodig had, kwam de regen al. Beregenen is dus niet nodig geweest.


 • Op de rassendemo een heel assortiment aan oude en nieuwe rassen. Een van de nieuwkomers is Altus. Het ras is qua bruto veldgewicht een middenmoter, maar scoort erg goed op het zetmeelgehalte. Over het vrij nieuwe ras Axion kan juist het omgekeerde gezegd worden. Toch verwacht Avebe dat beide rassen qua zetmeelopbrengst tot zo’n 10 procent boven het gemiddelde uit kunnen komen.

 • Verder waren er demonstraties met de Greenseeker en Yara N-sensor. Hier de Greenseeker in actie. Via sensoren op de spuit wordt continu de hoeveelheid spuitvloeistof per sectie aangepast aan de groenheid van het gewas.

 • Op de bedrijvenmarkt, binnen en buiten, presenteerden zich meer dan 70 bedrijven.

 • Avebe toonde ondermeer zijn producten. Steeds meer zetmeel wordt als derivaat afgeleverd, in plaats van als natief zetmeel. Zo probeert Avebe meerwaarde te creëren. Hier voorbeelden van eiwitten uit de zetmeelaardappelen die in verschillende voedingsmiddelen worden gebruikt.

 • Een totaal ander voorbeeld zijn toiletrollen die simpelweg door het toilet doorgespoeld kunnen worden: deze rollen lossen snel op in water. • Nog een voorbeeld is het gebruik van specifieke zetmeelderivaten in vetvrije cakes.
 • Naast alle demo’s en proefvelden was de dag ook vooral een dag van netwerken. Niet alleen voor telers en bedrijven, maar ook voor afnemers van zetmeelproducten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wellicht dat de kwaliteit van de chauffeur hier ook mee te maken had: deze leek niet bijzonder veel rooi-ervaring te hebben.

  Zal je toch niet op zo demo doen???

 • no-profile-image

  zandboer

  ach, dat past wel bij de arogantie van Grimme
  we hoeven niets voor te bereiden of in de gaten houden, men koopt toch wel een verstek van ons

 • no-profile-image

  Westbrabander

  De dewulf van foto 5 lijkt verdacht veel op een avr.

 • no-profile-image

  Woopie

  Succes met jullie bedrijf , het telen van aardappelen, dit zetmeel deugt als het niet bespoten is..
  Dit mag elk jaar wel een keer zo'n Zetmeeldag.
  Nogmaals succes.

 • no-profile-image

  R Woering

  Chauffeur zonder ervaring?
  Volgens mij had deze chauffeur 30 jaar ervaring.
  Ik denk dat deze verslaggever of geen ervaring heeft of geen Grimme fan is.

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  Deze chauffeur kan dan wel 30 jaar ervaring hebben, maar dan niet met het rooien van aardappelen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.