Akkerbouw

Foto & video 1283 x bekeken

Grove knollen, dikke rooiers

Dikke aardappelen in Wallonië, waar vorige week Potato Europe werd georganiseerd. Geen groot nieuws. Grote rooiers, bijna fabrieken op wielen, domineren het beeld.

Foto

 • Potato Europe is een internationale beurs die ieder jaar in een ander land wordt georganiseerd. Vorige week woensdag en donderdag was de beurt aan België. In Kain, in Wallonië, dicht aan de Franse grens. Op het demoterrein domineerden de zelfrijders. Al langere tijd een trend en ook bij de vierrijers steeds vaker met bunker.
  Foto’s: Peter Roek, tekst: Martin Smits.

 • Groen gerooid, maar door alle deelnemers netjes gerooid, komen er op woensdag mooie dikke Fontana’s voor de frites over de inschuurlijn. Donderdag was het wat natter en de grond wat zwaarder en moesten de axiaalrollen extra bijzetten.

 • Een buitenbeurs heeft al snel het beeld van een tentenkamp. In totaal zo’n 170 deelnemers presenteerden hun activiteiten in de aardappelwereld, van handelshuizen tot en met de leveranciers van uitrusting voor de verwerkende industrie.

 • Over machines raken we niet gauw uitgepraat. Hoewel alles al lijkt uitgevonden, zijn er toch iedere keer weer verbeteringen. Op de achtergrond een Struik volveldsfrees met aangebouwde driepunts pootmachine. In België al langere tijd een gangbare manier van aardappelen poten.

 • De markt voor inschuurlijnen is voor een groot deel een Nederlandse kwestie, maar er zijn ook Belgische en Franse spelers op de markt, hoewel de Fransen zich in het buitenland en ook op Potato Europe maar mondjesmaat vertonen. Dubrulle Downs is een van de uitzonderingen en maakt bekend ook zaken te willen gaan doen in België.

 • Grimme is natuurlijk rijkelijk vertegenwoordigd, onder andere met de vierrijige Tectron met bunker. Maar Grimme toont geen nieuws. Het lijkt erop dat Grimme de Agritechnica in Hannover bewaart voor zijn nieuwtjes voor 2012.

 • Dewulf demonstreerde met zijn vierrijige bunkerrooier. Die heeft veel overeenkomst met de Grimme Tectron. Een voorzichtige trend bij de grote zelfrijders is de toepassing van tasters in plaats van diabolorollen voor de diepteregeling. Net als Ploeger monteert Dewulf grote, aangedreven schijven.

 • De AVR Puma is met 8,5 tons bunker de kleinste en lichtste zelfrijdende vierrijer onder de bunkerrooiers. De Puma is op diverse punten vernieuwd. Het gescheiden rooikanaal loopt nu volledig door naar achter. Eerder zat achterin een zeefmat over de volle breedte. De machine wordt nu op 900/60R32 Trelleborgs geleverd in plaats van op 710 brede banden zoals daarvoor. De loofklapper is nu vanuit de cabine in diepte instelbaar en ook aangedreven schijven zijn nu leverbaar.

 • WM Kartoffeltechnik demonstreerde als enige een eenrijige verstekrooier (rechts in beeld). WM maakt een moderne machine en heeft inmiddels een vrij breed aanbod, inclusief frezen en pootmachines. Een eigenaardigheid van de verstekrooiers is dat die aan de linkerkant van de trekker rooien. De concurrenten kiezen allemaal voor rooien aan de rechterkant.

 • Ploeger demonstreerde behalve zijn bunkerrooier ook de vierrijige wagenrooier. Die is in verschillende uitvoeringen leverbaar. Sinds vorig jaar onder andere met twee egelbanden en axiaalrollen met by-pass. Rupsen zijn voor de wagenrooier standaard, onder andere vanwege de hogere stabiliteit.

 • Miedema heeft zijn 240-serie stortbakken inmiddels volledig elektrisch aangedreven en bediend uitgevoerd. De rollenset heeft nu een monoaandrijving met een elektromotor per rol. De voorsorteerunit is nu ook eenvoudig door een man volledig elektrisch in- en uit het werk te zetten. Topmodel 242 is dit jaar nieuw met een bunkerinhoud van zo’n 18 ton.

 • Niet helemaal nieuw, in Nederland nog niet verkocht maar wellicht toch met mogelijkheden voor de toekomst is de Krampe-trailer met bodemmat. Is nu verkrijgbaar met een baklengte van 6 meter tot 9,80 meter. Werkt productvriendelijk; de wagen blijft stabiel en kan in iedere loods lossen.

 • Een beul van een pootmachine, de achtrijer van Schmidbauer. Een min of meer boerenvinding met 4,5 ton bunkerinhoud, volgend jaar ook met 6 tons bunker. Zo’n 5 jaar geleden reed het eerste prototype, nu drie stuks in gebruik en sinds kort onderdeel van WM Kartoffeltechnik. Pootelementen zijn van Miedema. De basismachine kost €70.000; zoals getoond met grondbewerking, vloeibare kunstmest, middelendosering en aanaarden €100-110.000. De bunker heeft een rolbodem, in transport klappen de buitenste elementen naar voren.


 • Details maken het verschil. Zeefbandenspecialist Broekema monteert de spijlen nu met een tweefase klinknagel (rechts). Die is bovenin dunner en iets taps. Hij gaat minder snel krom en maakt een mooiere ronde kop. Ook nieuw is de ‘kopklink’ (links). Door de brede kop kan die spijlen monteren zonder steunplaatje.
 • Een internationale beurs en daarom ook exotische machines zoals de vernieuwde Scanstone-stenenrooier van het Schotse RGS Forfar. Feitelijk het zelfstandige overblijfsel van het Schotse Reekie na de teloorgang van Netagco. Zo’n rooier kost, afhankelijk van de uitvoering, €48.000 tot €52.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.