Akkerbouw

Foto & video 781 x bekeken 4 reacties

Belgische friters af land

De vrij lichte grond in de omgeving van het Belgische Gent leent zich uitstekend voor de teelt van fritesaardappelen. De meeste worden af land geleverd en direct tot frites verwerkt.

Foto

 • Akkerbouwer en loonwerker Lieven Depourq rooit in Nevele zijn Felsina-fritesaardappelen.  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Luuk Meijering

 • Iedere anderhalf uur komt er een vrachtwagen die de aardappelen direct naar Farm Frites brengt. Meer dan een stortbak met transportband is niet nodig om de vrachtwagens te vullen.

 • De rooier kan niet rondkomen op het perceel, halverwege de terugweg is de bunker vol. De teler schat dat er bijna 75 ton van een hectare komt.

 • Depourq lost de bunker van de rooier direct in de stortbak.

 • Het rooster aan de achterkant zorgt ervoor dat de inhoud van de bunker er precies inpast, zodat de rooier niet hoeft te wachten.

 • Els Depourq staat aan de band om wat puin dat met de aardappelen meekomt eruit te gooien. Verder zit er eigenlijk geen tarra tussen de aardappelen.

 • Een trekker met aggregaat levert stroom voor de aandrijving. De uitgezeefde grond blijft gewoon naast de stortbak liggen. Is er geen ruimte meer, dan koppelt Depourq de bak met transportband en al aan en zet hem een paar meter verder weer neer.

 • Navigatiesystemen zijn niet altijd even secuur. De bordjes geven aan dat de vrachtwagenchauffeurs echt hier moeten zijn. Dat scheelt veel draai- en zoektijd.

 • Teeltbegeleider Ad Ooms van Farm Frites bepaalt van ieder gecontracteerd perceel de gps-coördinaten. Met deze coördinaten stuurt het navigatiesysteem hem of een van zijn collega’s direct naar het goede perceel.

 • Twee weken voor de geplande oogstdatum heeft Ooms de percelen bemonsterd. Hierbij heeft hij onderwatergewicht en opbrengst bepaald.

 • Het onderwatergewicht van dit perceel bleek bij de eerste monstername te laag. Ooms doet nu voor de tweede keer een proefrooiing.

 • Aan de hand van de hoeveelheid aardappelen in de emmer kan de teeltbegeleider al een vrij goede inschatting maken van de opbrengst. Dit perceel schat hij op 52 ton per hectare.

 • Ooms neemt het monster in een zak mee om het vervolgens in Oudenhoorn te onderzoeken. Voldoet het onderwatergewicht, dan kan het perceel in het rooischema ingepland worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eerlijk

  Mooi die aardappelen ,maar wat is nu de opbrengst,de boer lekker op 75 ton
  of de staal nemer op 52 ton ,denk als de schuur ditjaar ook 1 derse minder vol gaat zitten door die prognoze

 • no-profile-image

  Patrick

  Zag vorige week in de buurt van Zottegem (B) ook van dat ras rooien .
  Mijn instinckt daar getest zou ik eerder spreken van 52 ton ipv 75 ,schone aardappels maar aantal en grofheid moet toch beter voor 75 ton . De snelheid waarmee de Dewulf zelfrijder rooide zegt ook genoeg aan die snelheid rooi je geen 75 ton/ha , de leesband zou overstromen denk ik... .En met een Italiaanse drieasser van 25 ton alleen zou je een 2 rij niet meester zijn bij 75 ton/ha...

 • no-profile-image

  fernand

  75 ton aan 5 cent knap!
  vorige jaar 50 ton aan 20 cent
  verschil 6 250 eurotjes per hectare!
  En wat doet die domme boer nog een paar hectaren bij telen. Ik spreek hier voor alle boeren en niet over deze boer in deze reportage.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik ga geen kritiek geven op merken van LDB machines maar in Belgie rijd een echte boer niet rond mee een 3 asser van Rogana of een zelfr. Dewulf of AVR dat heeft hij niet . De markt word eigenlijk niet kapot gemaakt door boere-telers maar door een stel gekken die hun zelfrijder , 3 asser Rogana aan elkaar willen wagen niets meer , ik ken er een die hem in de weekends langs de openbare hoofdweg parkeerd om het zicht van zen buur weg te nemen , zen buur een transportbedrijf heeft 2 dumpers van Joskin en dezelfde NH trekkers doordat de strijder zen industrieerf wat achteraan ligt staat zen drieasser te pronken in de graskant en half op het fietspad. is zoals bij de bombastische dumpering in B daar is het ook om ter grootst en ter meest. Een echte loonwerker houd zich bezig mee loonwerk en niet mee akkerbouw ik vrees enkel dat er veel een eigen akkerbouw moeten opstarten om rendement te halen mee hun machines in een strijd van om ter grootst kwa materiaal iets wat geenzins staat in een strijd van om ter meest loonwerk-ha's.
  Ik denk niet dat een Échte boer mij hierin zal tegenspreken

Of registreer je om te kunnen reageren.