Akkerbouw

Foto & video 1235 x bekeken

Veel spreiding in vlasopbrengst

Vlasverwerker en zaadbedrijf Van de Bilt in Sluiskil (Zld.) zit momenteel volop in het vlas. Voor Van de Bilt is zowel de stengel als het zaad van belang.

Foto

 • Afgelopen week was vlasverwerker Van de Bilt in Sluiskil bezig met het plukken van de laatste percelen. Tegelijk zijn een aantal percelen gekeerd en zelfs al geperst. Door de regen van de afgelopen twee weken zijn de eerste geplukte percelen al voldoende geroot, terwijl de laatste niet geplukt konden worden.

  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Anton Dingemanse

 • Bij het optrekken van het vlas worden de zaadbollen van de stengel gescheiden.

 • Eugenie van de Bilt geeft een indicatie van de opbrengst: “Oost- en Midden-Zeeuws-Vlaanderen hebben het meeste geleden van de droogte, terwijl de strook direct langs de Zeeuws-Vlaamse kust ook dit jaar weer goed is. Dit is terug te zien in de zaadopbrengsten. Er is een grote spreiding met opbrengsten van 480 tot 1.250 kilo per hectare.”

 • De buren in de wei naast het vlasperceel tonen ook belangstelling. “Dit lieten ze bij tijd en wijle luidkeels weten. Bij voorkeur allemaal tegelijk”, aldus de fotograaf ter plaatse.

 • Marc van de Bilt inspecteert het vlas tijdens de oogst. Hij geeft aan wat ongeveer de normale lengte moet zijn. Veel vlas is dit jaar kort, waardoor het niet geschikt is voor de verwerking.

 • De pluk wordt niet alleen belemmerd door het wisselvallige weer. Door het droge voorjaar was goede onkruidbestrijding ook een probleem. Op sommige percelen wordt de oogst vertraagd door het vele onkruid. Eugenie: “Plukken van bepaalde hoeken en kanten van een perceel is soms niet mogelijk, vanwege het vele onkruid. Dat is verschrikkelijk zonde.”

 • De zaadbollen gaan naar met een kipper en aanhanger naar het verwerkingsbedrijf.

 • Daar worden de zaadbollen geschoond en gaan ze in kisten voor de droogwand totdat ze dorsbaar zijn.

 • Bij de pluk is de eerste opbrengst al direct van het land, waardoor het financiële risico voor de akkerbouwer beperkt is. Zeker in Nederland waar normaal gesproken de zaadopbrengsten 30 tot 40 procent hoger zijn ten opzichte van Frankrijk, is de zaadopbrengst bij de teelt van vlas volgens Van de Bilt een belangrijk onderdeel van het saldo voor de akkerbouwer.

 • Eugenie bekijkt het product in de kist. Ze kan nog geen definitieve opbrengstprognose geven, wel een indicatie. “De gemiddelde zaadopbrengst in Nederland ligt momenteel rond de 900 kilo. Afgelopen week is er veel geplukt en het zaaizaad wordt veel lokaal gedroogd. Deze gegevens moeten we nog binnenkrijgen.”

 • Het bedrijf haalt ook vlas uit Frankrijk. Daar is de gemiddelde opbrengst 700 kilo per hectare. Nederlandse loonwerkers gaan met hun plukmachine naar Frankrijk om te oogsten. De plukmachines zijn uitgerust met een combinesysteem.

 • Door het direct dorsen is er wel sprake van minimaal zaadverlies. Echter, in Frankrijk is het gebruikelijk om het vlas met zaad en al te laten liggen. Vervolgens wordt dit zaad tijdens het keren gedorst. Dat systeem geeft sowieso meer verliezen, zeker dit jaar.

 • Het zaad zoals dat direct gedorst is. Van de Bilt: “Voor de toekomst van een gewas als vlas is het belangrijk dat we moderne en doelmatige bestrijdingsmiddelen hebben. In vlasgebieden in België en Frankrijk hebben ze het pakket wel. Goede bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat de vezelopbrengst minder aangetast wordt en er minder onkruid staat. De overheid moet begrijpen dat ook dit soort zaken de concurrentiepositie van je gewas ondersteunen. Voor kleine gewassen verloopt dit proces te langzaam, zeker als je bedenkt dat de middelen die voor vlas nog getest worden, allemaal middelen zijn die in Nederland al toegelaten zijn in grote teelten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.