Akkerbouw

Foto & video 2339 x bekeken 3 reacties

Ook in Polen rust na regen

Een ronde langs een aantal akkerbouwbedrijven in Polen geeft een beeld van de actuele stand van zaken. Actie in het veld bestaat vooral uit koolzaad dorsen en aardappelen spuiten.

Foto

 • Op het Nederlandse akkerbouwbedrijf Agro-Polen in Chociwel, gelegen in de Poolse provincie Dolnośląskie niet ver van de Duitse grens, zijn werknemers druk bezig met het verladen van wintergerst. De gerst is tijdelijk in de machineberging opgeslagen en wordt tijdens een regenperiode weggehaald.


  Foto’s en tekst: Niels van der Boom.

 • In de werkplaats wordt druk gesleuteld. Eerder dit jaar kocht het bedrijf Claas Challenger-rupstrekkers uit Groot-Brittannië als donorvoertuig. Twee van deze trekkers worden nu tot een geheel vernieuwde machine verbouwd.

 • Een kijkje in een van de stallen met melkkoeien. Agro-Polen vestigde zich als eerste Nederlandse bedrijf in 1993 in Polen. Het akkerbouwbedrijf is van de familie De Schutter en enkele andere aandeelhouders. De dagelijkse leiding is in handen van De Schutter en twee Polen. Het bedrijf bestaat uit een vee- en akkerbouwtak met onder meer aardappelen, uien, witlof en graan.

 • Het stro van de wintergerst wordt gebruikt als bedding in de stallen. In Nederland is het gebruik van ronde balen stro miniem, in Polen is het echter veel gebruikelijker dan grote vierkante balen.

 • Werknemers zijn bezig om de opslagplaats klaar te maken voor het drogen van kisten. Hiervoor halen ze de onderste plank uit de achterwand en timmeren ze de kanalen af. Vervolgens zetten ze er rijen kuubskisten voor.

 • Half juli is de grote Delvano-veldspuit, met 46 meter brede spuitbomen, de enige machine die op het land bezig is. De spuit is voorzien van het Airtec-systeem, waardoor met maar 100 liter water wordt gespoten. De spuit kan zo 50 hectare aardappelen per tankbeurt afwerken. Dat is nodig, want schoon water kan alleen op de thuislocatie worden getankt. Met een rijsnelheid die soms op 17 kilomter per uur ligt, is de capaciteit gigantisch.

 • Een typisch Pools plaatje. Op het platteland heeft bijna iedereen wel een stukje land en een trekker en maaidorser in de tuin staan.

 • Ondanks de regen zijn enkele Poolse boeren toch aan het oogsten. Dit akkerbouwbedrijf heeft net een nieuwe Claas Lexion 760 in gebruik genomen. Samen met een kleinere Lexion-maaidorser werken de boeren in sneltreinvaart een perceel koolzaad af.

 • De koolzaad staat er niet overal even florissant op. Dit perceel heeft minstens zoveel onkruid als koolzaad staan. Grote delen van de kopakker zijn zelfs geheel onbeteelt gebleven.

 • Dit lijkt misschien op een klooster of kerk, maar tot enkele jaren geleden werden in deze ruimte koeien gehouden. Nu dient het gebouw als machineberging. Het is eigendom van een Poolse akkerbouwer die, tegen de Duitse grens, op ruim 2.000 hectare boert.

 • Deze imposante drie-assige Franse Brochard-mestverspreider zorgt dat de grote hoeveelheden stalmest over het land worden uitgereden. Drijfmest kennen de Polen niet.

 • Het prachtige bedrijf heeft veel weg van een uit de kluiten gewassen carréboerderij en stamt uit 1543. Maar weinig mensen kunnen zeggen dat ze een kasteel op het erf hebben staan. Momenteel wordt het gebouw volledig gerestaureerd om te kunnen gebruiken voor bijeenkomsten of trouwerijen en feestjes.

 • Doordat het bedrijf omgeven is met bergen blijven regenwolken in het gebied hangen. Dit resulteert in meer neerslag, waarvan de gewassen dankbaar gebruikmaken. De aardappelen staan er dan ook schitterend op. Hier een perceel van het ras Folva, een kruising tussen Miranda en Maris Piper dat middelvroeg is.

 • Op het nabijgelegen perceel staan Innovators. Onder een willekeurig opgetrokken plant zitten 16 goedgevormde knollen. Ze zijn niet beregend en hebben wel wat last van pokken.

 • Het bedrijf verbouwd niet alleen Nederlandse aardappelrassen. Dit is een naamloos Tsjechisch ras, puur bestemd voor de consumptie. Zo op het eerste gezicht doet het ras niet onder voor de gevestigde namen.

 • Wie in Polen groentegewassen teelt, kan subsidie aanvragen voor benodigde machines. Aardappelen vallen hierbuiten, uien niet. Dit jaar teelt de akkerbouwer voor het eerst 27 hectare uien als proef. Het gebruikte ras komt bij veredelaar Bejo vandaan.

 • Ook wortelen probeert de akkerbouwer dit jaar voor het eerst. De wortelen zijn beregend en staan er goed op. De grond is zanderig en leent zich uitstekend voor de teelt van groenten. De eigenaar vertelt dat hij op dit perceel vroeger al groenten teelde en deze verkocht aan een nabijgelegen Russisch vliegveld. De groentetuin groeide uit tot een omvangrijk landbouwbedrijf.

 • Naast de wortelen staat nog een bijzonder gewas: wortelpeterselie. Het lijkt een beetje op een kleine variant van de pastinaak. Net als wortelen wordt wortelpeterselie op 75 centimeter brede ruggen geteeld.

 • Verderop op hetzelfde bedrijf zijn drie Claas-maaidorsers bezig koolzaad te dorsen. Het gaat moeizaam, want het koolzaad ligt plat op de grond. Laat in het seizoen is hier nog veel sneeuw gevallen, waardoor het gewas plat ging. De opbrengst werd geschat op 5 ton per hectare, maar is nu waarschijnlijk gehalveerd.

Niels van der Boom

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik weet als je het niet gezien hebt je er ook niet bij stilstaat , hier in H word het water met een watervat aangevoerd naar de rand van het veld zodoende de sproeier nooit van het veld moet .

 • no-profile-image

  oscar

  In Lubuskie zijn ze wel verder met oogsten. Daar is bijna al het graan van het land en wordt het al winterklaar gelegd.

 • no-profile-image

  erpelteler

  Nou, ik vind dat de gewassen er puik opstaan. Netjes hoor, tegen de geldende vooroordelen in!

Of registreer je om te kunnen reageren.