Akkerbouw

Foto & video 2188 x bekeken

Nieuwe Ploeger in plantuitjes

Handelmij Kesselaar uit ’s-Gravenpolder (Zld.) rooit met een nieuwe Ploeger AR-4B, die speciaal klaargemaakt is voor plantuitjes. Ondanks de regen verloopt de oogst normaal.

Foto

 • Op het eerste gezicht is de nieuwe Ploeger-rooier van Handelmij Kesselaar uit ’s-Gravenpolder (Zld.) een bijzondere machine om te zien. Uitgevoerd als aardappelrooier zou er onder meer een bunker achter de cabine zitten. Maar deze machine is speciaal klaargemaakt voor het voorraadrooien van plantuitjes. Later wil Kesselaar ook de gladiolen ermee rooien.
  Foto’s: Anton Dingemanse, tekst: Hilko Bos

 • Bij het rooien wordt eerst het loof geklapt. Helemaal voorop zit een borstel, die het loof eerst omhoog draait.

 • Het is belangrijk om diep genoeg te rooien om beschadiging van de uitjes te voorkomen. Maar er moet ook niet dieper gerooid worden dan nodig vanwege de tarra. De diepte wordt automatisch geregeld via tasters die over het bed lopen. Links daarvan is een van de hydraulisch aangedreven schijven te zien.

 • Tijdens het rooien op dit perceel is het vrij nat. Het grootste probleem is dat het dan moeilijker is de uitjes schoon boven de grond te krijgen; de matten willen dan nog wel eens vollopen.

 • Hier is goed te zien hoeveel grond er ondanks de vochtige omstandigheden uitgezeefd wordt.

 • Een detail van de uitjes op de zeefmat. Hier wordt het ras Stuttgarter Riesen gerooid. De opbrengst is niet slecht, maar ook niet bijzonder. Het gewas heeft veel last van de droogte vlak na het zaaien gehad. Hierdoor kwam een deel van de uitjes niet op. De regen heeft dit later niet meer goed kunnen maken. Het ontbreken van een deel van de uitjes heeft een wat minder uniform product tot gevolg.

 • Draagkracht en insporing vormen geen problemen bij deze machine, die achter op rupsen loopt.

 • Uiteindelijk brengt de rooier een bed van drie meter terug tot een zwad van een meter.

 • Het loof blijft op stroken tussen de zwaden liggen. Als het meezit wordt per dag 8 hectare gerooid en geladen. Van de 200 hectare is nu ongeveer de helft gerooid. Kesselaar verwacht voor half september alles binnen te hebben.

 • Chauffeur Jan Goud heeft vanuit de cabine goed zicht op het rooiwerk.

 • Via camera’s is onder meer de productstroom te volgen. Ook is te zien wat achter de machine gebeurt.

 • De machine is voorzien van de nieuwste bedienings- en aandrijftechnieken. Via deze terminal zijn veel instellingen af te lezen en te wijzigen.

 • Even verderop worden plantuitjes van het rode ras Karmen opgeladen, die een paar dagen eerder zijn gerooid. Meestal liggen de uitjes 2 tot 3 dagen in het zwad, voordat ze geladen worden.

 • Natuurlijk moeten de uitjes zo schoon mogelijk binnen komen. Mocht er toch te veel tarra in zitten, dan heeft Handelmij Kesselaar nog de mogelijkheid de plantuien te spoelen. Iets wat voor de uien die naar Rusland gaan standaard gebeurt, dat land vraagt plantuien die vrij van grond zijn.

 • Na het drogen op het land en het opladen, gaan de uien bij Kesselaar in kisten voor de droogwand om verder te drogen.

 • Ondanks de bijzondere weersomstandigheden, is het oogsttijdstip normaal. De vraag naar de eerstejaars plantuitjes, die helemaal een eigen markt heeft, is goed te noemen. Veel van de uitjes gaan weg in kleinverpakking. Grappig detail op deze foto is de Grimme afvoerband aan de Amac-lader.

Of registreer je om te kunnen reageren.