Akkerbouw

Foto & video 1775 x bekeken 2 reacties

Elke dag peen rooien

Maatschap Baetsen in Grubbenvorst (L.) trekt er elke ochtend op uit om verse peen te rooien. Samen met twee andere telers leveren de maten momenteel 25 ton verpakte peen per dag af.

Foto

 • Teun Baetsen (links) en zijn broer René in Grubbenvorst (L.) leveren dagelijkse verse peen af. Elke ochtend zijn ze hiermee in de weer.
  Samen met maatschap Coenen en maatschap In ’t Zand vormen ze samenwerkingsverband VersePeen. De telers zijn aangesloten bij telersvereniging Fossa Eugenia, die de afzet van de peen verzorgt. Naast 20 hectare peen, telen de gebroeders Baetsen ook 8 hectare knolselderij.


  Foto’s: Koos Groenwold, tekst: Hilko Bos

 • Elke ochtend om 7.30 uur rijdt Baetsen de rooier naar het veld. In een aparte werkgang klapt hij eerst het loof.

 • Voor het rooien gebruikt Baetsen een iets aangepaste bollenrooier, die het hele bed peen oprooit. De rooier is onder meer voorzien van een andere rooimat.

 • Veel reiniging zit er niet op de rooier, maar dit is ook niet nodig op de zandgrond. Naast zeefmatten, zit er een aantal vingerrollen op de machine.

 • Het hele areaal is ingezaaid met het Franse ras Maestro. Voor dit ras is gekozen vanwege de iets zoetere smaak, het gladde uiterlijk en de uniformiteit van het product. Een minpuntje van het ras is dat het wat gevoeliger is voor breuk.

 • Zoals gezegd groeit de peen op bedden. Per bed zijn er vier rijen peen. Daarbij is elke rij nog weer onderverdeeld in drie aparte rijtjes. Deze manier van zaaien moet zorgen voor een zo uniform mogelijk product. Per hectare zijn 1,6 miljoen zaden gezaaid, om groffe peen (overmaat) zo veel mogelijk te beperken. Een egaal product is zeer belangrijk.

 • De peen van de zandgrond is wat gevoeliger voor breuk dan kleipeen, vandaar dat gerooid wordt met een beddenrooier. Ook voor beschadiging is het oppassen. De matten en vingerrollen draaien langzaam, zeker onder droge omstandigheden.

 • Achterop de rooier zit een kistenkantelaar. Deze kantelt de lege kist om de brede mat heen, zodat de peen met een beperkte valhoogte in de kist terechtkomt. Naarmate de kist voller is, zakt deze verder naar beneden.

 • Terwijl René Baetsen voor de aan- en afvoer van de kisten zorgt, is zijn broer Teun vaste chauffeur op de rooier.

 • Volle kisten pakt Baetsen met de hefmast van de rooier. De rooier kan een extra lege kist meenemen.

 • Baetsen rijdt volle kisten naar de aanhangwagen.

 • Het rooien gaat rustig, met anderhalf kilometer per uur. Momenteel rooien de broers dagelijks zo’n 8 ton. Samen met de twee andere telers komen ze dan op 25 ton per dag. In drukkere tijden loopt dit op tot 50 tot 60 ton per dag. Jaarlijks wordt zo’n 6.000 ton peen en 700 à 800 ton knolselderij afgeleverd.

 • De peen is in fasen gezaaid. Half februari is de eerste peen gezaaid, daarna werd steeds na twee weken een paar hectare gezaaid, tot aan 25 mei: toen werd het laatste deel gezaaid.

 • Het rooiseizoen van de nieuwe peen start half juni en gaat door tot in april. De peen die Baetsen tussen januari en april rooit, is onderdekkerspeen.

 • Als het dagelijkse quotum peen gerooid is, vertrekken rooier en aanhanger weer naar het bedrijf.

 • Op het bedrijf wordt de peen gelost en direct verwerkt.

 • De kisten komen in een kantelaar die de kisten lost.

 • Via een tussenbunker gaat het product dan richting de spoelmachine.

 • De spoelmachine, met een ronddraaiende trommel, verwijdert het grove vuil. De spoelmachine is op een aantal punten aangepast om beschadiging van de peen zo veel mogelijk te voorkomen. Zo zijn onder meer valhoogtes aangepast.

 • Vanaf half augustus wordt de peen na het spoelen ook nog gepolijst. Bij het maken van deze foto’s stond de polijstmachine nog net niet opgesteld. De polijstmachine is een ronddraaiende trommel met 16 ronddraaiende borstels. Door het polijsten houdt de peen na de verwerking zijn mooie oranje kleur. Tot verbazing van maatschap Baetsen blijkt de houdbaarheid ook nog eens beter te zijn.

 • Als de peen de spoelmachine verlaat, worden ze nog even afgespoeld met schoon water.

 • Vervolgens gaat het naar de leesband waar een medewerker alle verkeerde peen verwijderd.

 • Daarna zorgt een rollensorteerder voor een verdeling in de juiste maten. Baetsen is vooral gericht op B-peen. Deze maat is onder te verdelen in B-fijn (50-150 gram) en B-grof (125-250 gram). Deze peen gaat voornamelijk richting de groothandel en groentemarkten.
  Omdat de peen op gewicht in klassen wordt ingedeeld en de sorteerder de diktematen sorteert, controleren medewerkers altijd of de sorteerder goed afgesteld is.

 • De peen wordt verpakt in allerlei soorten kisten en kratten, al dan niet met binnenzak. Vaak zijn het eenheden van 10 of 12,5 kilo. In de toekomst gaat maatschap Baetsen wellicht ook over naar verpakkingen van 5 kilo.

 • De C-peen (200-400 gram), die voor de broers Baetsen eigenlijk bovenmaat is, gaat naar andere afzetkanalen. Hier wordt de C-peen opgezakt in netzakjes.

 • Het eindproduct: mooi, fris en egaal. Meer informatie over de telers en de telersvereniging is te vinden op www.versepeen.nl en www.fossaeugenia.com.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Alfons

  Wat de gebroeders Baetsen voor Fossa Eugenia doen, doen wij voor veiling ZON in Grubbenvorst. En wij zijn daar nu de enige teler die als lid zijnde peen leverd. er komen ook anderen, maar deze zijn geen lid van veiling ZON.
  Een prachtig beroep toch!

  met vriendelijke groet.
  A. Verstegen.

 • no-profile-image

  Woopie

  Dit mag veel meer worden gestimuleerd, gezond en lekker. Succes met je bedrijf, gebroeders.
  Wel biologisch toch?

Of registreer je om te kunnen reageren.