Akkerbouw

Foto & video 1449 x bekeken 7 reacties

Oogsten in West-Hongarije

In de provincie Györ-Moson-Sopron, West-Hongarije, is begin juli de oogst in volle gang. Veel bedrijven zijn er bezig koolzaad en wintertarwe te dorsen.

Foto

 • In de provincie Györ-Moson-Sopron in West-Hongarije is begin juli de oogst in volle gang. Veel bedrijven zijn er bezig koolzaad en wintertarwe te dorsen. Na een extreem nat voorjaar is het nu wisselvallig weer. Desondanks tikt de thermometer begin juli soms de 37 graden aan. Hier dorsen twee Claas Dominator 106-maaidorsers van een collectief akkerbouwbedrijf winterkoolzaad.  Foto’s en tekst: Niels van der Boom

 • Hongarije is een van de weinige oud-Oostbloklanden die veel Westerse en Amerikaanse landbouwmachines hebben geïmporteerd. Voormalig Claas-importeur IKR liet de maaidorsers af fabriek in een opvallend gele kleur spuiten. Tot en met type 106 zijn alle combines zo in Hongarije verkocht. De groene machines die er rijden, zijn vaak later geïmporteerd. Van de 3.000 Dominator 106-maaidorsers die IKR heeft geïmporteerd, zijn er nog steeds heel veel in gebruik. Het is niet ongewoon om twee, drie of meer combines in een perceel aan het werk te zien.

 • Snijmais zaaien in een wintergerststoppel. Deze is direct na de oogst met de schijveneg bewerkt. Na het zaaien wordt het perceel direct vastgerold met een cambridgerol. Dat is nodig ook, want het zaaibed is veelal ongelijk. Het zaad is onbehandeld en overgehouden van de oogst van vorig jaar.

 • In de regio worden opvallend veel fijnzadige gewassen als blauwmaanzaad geteeld. Hier wordt een perceel doodgespoten met glyfosaat. Een Russische Belarus MTZ 520-trekker staat voor de Italiaanse Unigreen-veldspuit. Met hoge snelheid vliegt de chauffeur over het perceel. Gas minderen in de bochten is er bijna niet bij!

 • In de provincie zijn ook verschillende buitenlandse bedrijven te vinden. Het landbouwbedrijf Magyar Farming is in Engelse handen en teelt onder andere graan, mais, koolzaad, aardappelen en zonnebloemen. Voor de 180 hectare consumptieaardappelen is er speciaal een trekker en veldspuit op cultuurbanden. De aardappelen worden op het bedrijf zelf opgeslagen en gedurende het jaar gesorteerd, gewassen en verpakt voor de Engelse supermarktketen Tesco in Hongarije.

 • Op bijna alle trekkers en machines bij Magyar Farming is een soortgelijke sticker te vinden. Op veel plekken in Hongarije is de Europese vlag terug te vinden. De trekkers koopt het bedrijf allemaal via een Engelse John Deere-dealer. Al het onderhoud wordt in eigen beheer uitgevoerd.

 • De biogasinstallatie, met een vermogen van 750 kW, is sinds half juni actief. Alle slechte snijmais en andere restproducten van het bedrijf worden vergist. De dikke fractie die overblijft wordt gebruikt als bedding voor de kalveren. Zo is de aankoop van duur zaagsel niet nodig. Momenteel draait de installatie op 60 procent efficiëntie. De benodigde vakkundige uitleg ontbreekt nog.

 • De grond is over het algemeen licht, goed bewerkbaar en met weinig stenen. Wellicht dat er daarom veel werktuigen van Amerikaanse makelij zijn te vinden. Hier trekt een John Deere 8100 met een Sunflower-cultivator een koolzaadstoppel los.

 • Zonnebloemen spuiten met een Hongaarse Hüniper-veldspuit. Veel bedrijven gebruiken nog helikopters en vliegtuigen om hun zonnebloemen of mais te bespuiten wanneer het gewas te hoog wordt.

 • Door het droge klimaat wordt in plaats van gras vooral veel luzerne geteeld. Na het maaien blijft het gewas een tijd in het zwad liggen tot het verwelkt is tot hooi. Een simpele wielhark is genoeg om het zwad los te trekken van de reeds teruggegroeide stoppel. Vervolgens wordt het geperst met een rondebalenpers.

 • Zomergerst dorsen met een Russische Niva-maaidorser. De machine wordt duidelijk nog goed onderhouden door zijn baas. Navraag leert dat een nabijgelegen voormalig staatsbedrijf met 53 Niva-maaidorsers werkte!

 • Belarus-trekkers hebben in Hongarije zowel de status van cult als van nuttig werkpaard. Deze MTZ (Minsk Tractor Zavod) 50 is minstens 40 jaar oud, maar is door zijn eigenaar netjes opgeknapt en voorzien van een nieuwe laag verf. Opvallend is hoeveel nieuwe Belarus-trekkers gebroederlijk rondrijden tussen de Westerse merken. De 'Russen' worden hier dus duidelijk nog zeer gewaardeerd.

 • Nabij de stad Sopron, dicht tegen de Oostenrijkse grens, zijn drie Claas Lexion-maaidorsers van een plaatselijke loonwerker bezig wintertarwe te dorsen. Iedere machine kan per dag 12 hectare doen. In totaal heeft de loonwerker 130 hectare tarwe voor dit bedrijf te dorsen. Over de opbrengst durft de man geen uitspraak te doen, maar hoog is hij zeker niet. De vele nattigheid en droogte hebben hun tol geëist.

 • Het bedrijf waarvoor de loonwerker oogst ligt op 120 kilometer afstand van de percelen. Afvoer van het graan gebeurt daarom voornamelijk met vrachtwagens. Doordat de drie grote maaidorsers een behoorlijke capaciteit hebben, moeten ze vaak erg lang wachten op een lege vrachtauto. De Liaz-trucks zijn meer berekend op combines met een capaciteit van 15 ton per uur dan van 25 ton.

Niels van der Boom

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Nooit gezien , hoe kan men zo een verkeerd info plaatsen bij de foto's!
  1. Die gele Claas Combines .Toen Claas in H op de markt kwam kregen ze RABA motoren en zo zijn die Clazen van destijds geel gespoten(kleur Raba) maar de meeste zijn al uit het hongaarse Heela(...)l verdwenen.
  2. Die Cambridgeroller: Inderdaad ook hier na erwten werden nog zonneblomen gezaaid de mais is niet gelukt de zonnebleoemen wel die rollers potverdomme worden ingezet om de grond in de dekken teneinde niet uit te drogen.
  3. Die amerkikaanse sunflowercultivators , dat is een Hongaarse machines van bevriende constructeur VERTIKUM .
  4.Die EU vlag betekend de machine onder EU subsidie zit links de aanvrager rechts de gever.
  5.Die NIVA dorser is een zeldzaamheid een collections item en al sinds eind de jaren 70uit Hongarije verdwenen.
  6.Toppunt ga even rekenen aub. Die Lexion zou 25000kg per uur dorsen dat staat in H voor 5-7 ha en als die boer nu rondom de 4500 kg /ha dorst (aan te nemen te zien aan het stro) dan dorst die op 12 uur 54 ton aub die machines dorsen minsten 25ha /dag.
  7. De Climax in de reportage is dat Hongarije een extreem nat voorjaar zou hebben gehad . Verdorie dat was vorig jaar dit jaar spreken we van een wel erg stabiel en eerder droog voorjaar Het droge heeft ertoe geleid de natte van vorig jaar weg is gemaaid en in combinatie vorig jaar nat en dit jaar droog staat alles wat in stabiliteit sinds mei regent het hier iedere week haast 10 liter en dat is mooi ,alles staat top . Na drie weken julli drrogte heeft het de laatse 60 uur 45 liter geregend en is de hitte weg van 35-50 gr is het nu nog 14-17 gr . mooi nu mijn iets later in bloei komende mais in de volle bloei staat.
  Noem mij u geen reclameur maar aub sommige info staat mijlenver van de effectieve versier

 • no-profile-image

  Niels

  Patrick,

  Je weet het ongetwijfeld beter dan ik maar ik heb mij grotendeels berust op de informatie die de mensen zelf gaven.

  Op die cultivator stond duidelijk Sunflower, dus dan neem ik dat aan. De Niva combine is inderdaad een zeldzaamheid maar, zoals ik schrijf, reed een groot bedrijf met ong 50 stuks daar rond vroeger (werd mij verteld). Zodoende zijn er een aantal bij kleine boertjes blijven hangen. Wat betreft het weer heb je helemaal gelijk. Wat ik begreep van een akkerbouwer aldaar is dat het begin nat is geweest en vervolgens heel droog? Hij had veel plekken waar de koolzaad en wintertarwe waren verzopen en vervolgens verdroogd.

 • no-profile-image

  Patrick

  Niels,

  Die plekken zijn veelal natte plekken van 2010 voorjaar die men ook bij de herfstzaaiwerkz. heeft moeten links laten liggen. Heb er ook zo eentje van een dikke ha en geloof mij had ik dit voorjaar (bij toeval)niet de juiste machines op het juiste moment ingezet ik had er meerdere. Een opsteker ik sta versteld hoe die verzopen plekken van 2010 voorjaar die zelfs in de winter van 2010-11 niet of nauwelijks te bereden vielen opeens zo droog zijn geworden en raar maar waar de vruchten op die plaatsen staan er uitsstekend bij , op de plaats waar ik in julli 2010 surfte staat nu perfecte mais.
  Die ene braak liggende plaats zal ik eind augustus proberen te ploegen voor zaaien voorjaar 2012.
  En inderdaad streek Györ Ikreny (was 2 weken terug in Györ stad) zie maar langsheen de autobaan ,was een fiasco in 2010 en nauwelijks hersteld . Wat uitzonderlijk is het feit dat van Györ tot Hatvan 99,5% van de mais allemaal gelijk mooi staat. Het eeuwige probleem in H is de tarweopbrengst 5 ton halen is héél wat Was deze week koolzaad gaan laden bij een bevriende boer , heel wat ha koolzaad maar mee 2 ton/ha was de opbrengst een klein hoopje , tarwe , veel ha maar geen opbrengst eens geoogst een klein hoopje in de schuur niets meer . Je ziet nu al dat grote akkb mee 1000den ha sinds de ondergang van IKR stockagefinance al bezig zijn een bilan aan het opmaken om te zien op welke manier ze volgend teeltjaar kunnen doorkomen (bedoeld op basis van de kilos die in de schuur liggen) 2000 ha tarwe maar nergens de schuren vol .... .

 • no-profile-image

  Niels

  Patrick, Dat van de slechte tarweopbrengst begreep ik ook wel van de ploeg Claas maaidorsers op de foto. De opbrengst wisten ze niet maar hij zou zeker niet best zijn. Er werd rond Györ best wel wat beregend maar voornamelijk aardappelen en mais leek het. Is het te duur om ook graan te beregenen?

 • no-profile-image

  Patrick

  Niels , Ik heb het ook vastgesteld dat er enkele linears zijn bijgekomen . Rare investering zie je niet veel , ik vertel er wel bij dat ik er één zag die oa zaaigoedmais beregende en dat is weer een andere economie .Beregen is wel duur en de laatste tijd heeft men geen geld om te beregenen laat staan een installatie aan te kopen , Dat van die beregening in de granen telt dit niets af. Vele andere factoren zijn een oorzaak .
  Regen bv ? Was perfecter dit jaar in hoeveelheid dan een normaal jaar in Ned.
  Beregen in een jaar als nu haalt niets uit-
  Klimaat ? Grootste oorzaak noteer dat die tarwe hier haast niet uitstoelt logisch dat men 250-350 kg zaaid/ha.
  Veredeling : Veelal word er losjes omgesprongen mee de kwaliteit van zaaigoed dat aan die megahoeveelh. de grond ingaat.
  En wat je zaaid oogst je ook.
  Het is ook wel eens een knip en plakwerk om erachter te komen wat hun opbrengsten zijn . Als het extrasupertop is zal je het wel weten anders gis je liever zelf wat je ziet. Veelal kom je diegenen tegen die er ook niets van af weten, discuteerde er deze avond nog mee ene die stoefde ze 4500 kg hadden gedorsen.
  Toen ik er hem op attend maakte tarwe niets opbrengt als hij geen 7 ton haalt deed het hem even rekenen.
  Wat denk je 180.000 ft(761 euro) netto inkomen /ha hoe ga je daar nieuwe subsidieloze combines mee afbetalen???
  Aardappelen : Ik zal niet ontkennen dat het beter zou zijn aardappels te beregenen maar de uitkomst varieert per grondsoort en regio. Ook al zijn de prijzen hier hoger , de opbrengst ligt beduidend lager Een B pootgoedhuis zij mij ooit niet te begrijpen waarom in Oost Europa die opbrengsten achterblijven . Het is ook altijd iets begon gisteren mee rooien prachtige aardappels niet 1% afval (nooit gezien)maar veel te weing aan een struik of maw als er 3 aangingen grote friet als er 10 aangingen geen 47 op, laat ze ook nog wat groeien maar kg toppers worden het nooit Oogsten boven de 25 ton/ha zeldzaam nietegenstaande genoeg regen -bemesting en KWS pootgoed van 1 euro/kg . Mee aardappels is nog nooit hier iemand rijk geworden en zekers die Engelsmannen niet alhier er zit nog zo een ,,aardappel-lord"vendetta in midden H. en ook nog eentje mee 17000 ha granen.verslaafd aan challenger. bij de Tisza
  Akkerbouw : Dat is mais en zonnebloemen en mischiens nog koolzaad en gerst maar steeds de eigen doodsteek als je er tarwe gaat bijplaatsen. Aardappelen zou ik eerder tot de liefhebberij en zomers tijdverdrijf plaatsen . Kan dit door geluwde mechanisatie , maar als je 4R zelfrijders van Grimme moet afbetalen word het iets anders... . Was ooit eens bij CIO chips in Zirc en wat ik daar hoorde en zag zei genoeg , maar als buitenlandse aardappelboer wil je dat niet altijd direct geloven ...
  Wat ik je ook wil opmerken is dat rond Györ-Nickelsdorf niet de beste gronden zijn en de kiezel net onder de ploegzool zit diepe grondbewerkingen zijn uitgesloten.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Patrick hoe komt het dat als ik u lees er aan tarwe niets verdienen valt en gerst wel
  Hier in oost canada is het vaak het gevolg van fusarium een lagere kwaliteit dus lagere prijs haalt en gerst daar minder gevoelig voor is Maar in middeen canada op de prairies is fusarium bijna onbekend Maar ook daar is de animo voor brouw gerst behoorlijk groot.Niels een beetje minder de reclame folders geloven "n combine 25 ton uur GOED dorsen in granen is bijna niet mogelijk zeker niet als het ook gemaaid wordt , uit het zwad dorsen geeft een behoorlijk hogere dorscapiteit,
  bij goede opbrengst zal het bij zo'n 15 17 ton wel ophouden die hoge capciteit kun je halen in mais verder leuke reportage met veel interesse gekeken

 • no-profile-image

  Patrick

  Ed , Verkerend in een hoog gespannen sfeer rondom de mais dit antwoord.
  De gerst brengt hier al 2 jaar meer op dan de tarwe en staat nu verwonderlijk hoger genoteerd als tarwe.
  Dit is een samengaan volgens mij van de tarwe en de gerst mee het huidige klimaat. Iets wat vroeg rijp komt is hier altijd beter.
  Fusarium in de granen valt hier tegenwoordig goed mee.
  Maar onze suiker en waximais dat is wat anders , net terug voor de tweede maal vandag van onze waxi en suikermais velden. De suikermais moet minsten nog 1 week groeien vooralleer te gaan oogsten , ik vermoed een brutto opbrengst te gaan halen van rondom de 4000 euro/ha te weten dat die 6000 zou zijn als we nog wat aanpassingen zouden toepassen zoals sproeien voor zaaien , zaaien onder plastiek en druppelberegening , hij is zo suikerachtig , 2 kolven en je middagetenbehoefte is over.
  MAAR ! De waximais , dat is een doodgewone uitziende mais die je verwacht te oogsten ergens in oktober mee de combine drogen en dan voor de mensenvoedingsindustrie. Een toevallige kijk in het veld gisteren deed enig ooggefrons opwekken ( ook bij de vriend die het zaaigoed leverde) fao 350 en verdomd het graan kleurt al goud-geel. Enkele Hongaren gaven mij de hint dat die normaal kwa suikers niet ver van de suikermais zit , ik ben geen koe of stier (lach altijd met mijn vrouw die graag kolven eet met de kwinkslag dat is koeievoer nu ik dat ook eet noemt ze me de st...) Nu is er al de hele dag over entweer gerij proeverij laten doen door gestatigde Hongaren enz zijn we tot het besluit gekomen we hem morgenochtend gaan proberen aan de handel te brengen.
  Moest dat kunnen boren we een goudmijn aan vergelijkbaar mee dat die mais 1 euro/kg zou opbrengen gedorst in het najaar. Het vel van de beer niet te vroeg verkopen , laat ons zeggen dat we de beer al in het hok hebben nu enkele nog zen vel afstropen en verkopen. Na 3 maand int. ongeluk schijnt eindelijk weer de zon niets meer . gr. !

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.