Akkerbouw

Foto & video 1487 x bekeken

Peen rooien voor de versmarkt

Akkerbouwbedrijf vanderSteen bv in Wouwse Plantage (N.-Br.) teelt jaarrond verse waspeen op zowel 75 hectare in Nederland als 20 hectare in Zuid-Frankrijk.

Foto

 • Loonwerker Daniël Dekker uit Biervliet (Z.) rooit met zijn zelfrijdende klembandrooier waspeen voor akkerbouwbedrijf vanderSteen bv in Wouwse Plantage (N.-Br.). Om jaarrond vers te kunnen leveren teelt en rooit het bedrijf zowel primeurpeen als onderdekpeen op 75 hectare in Nederland. Om vaste afnemer Harries bv in Helmond (N.-Br.) jaarrond te kunnen beleveren is er ook 20 hectare eigen peen in Zuid-Frankrijk. Deze rooit het bedrijf na de laatste Nederlandse afdekpeen (tot 1 mei) en voor de eerste primeurpeen (vanaf 15 juni).

  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Anton Dingemanse

 • Naast de peenteelt is er op het akkerbouwbedrijf volop activiteit met 110 hectare eerstejaars-plantuien, 8 hectare tulpen en 15 hectare hyacinten/narcissen.

 • Met de klembanden wordt de peen uit de grond getrokken. Het loof wordt door de rooier afgesneden. Nu rooit de loonwerker zoals gezegd, later in het seizoen rooit vanderSteen bv zelf. Het bedrijf beschikt hiervoor over een omgebouwde getrokken Amac-rooier. Met een uitgedokterde combinatie van een sensor(hoogte-)gestuurde Baselier-frontloofklapper, een zelf bedachte 'fietsbandenklapper' en diverse borstels wordt de peen dan van het loof ontdaan.

 • Vanwege de taaie loofimplant is het rooien met de eigen rooicombinatie bij de eerste primeurpeen niet mogelijk. Ondanks het ingenieuze loofklapsysteem zou er dan toch teveel loof aan de wortel blijven zitten, met ongewenste schimmels tot gevolg. Vandaar dat de klembandrooier in de eerste maand van het seizoen ingehuurd wordt.

 • De klembandrooier brengt bij iedere omgang een half bed (twee rijen) op de kipper. Met de eigen Amac-rooier kan een volledig bed ineens gerooid worden.

 • VanderSteen bv heeft enkele schaar-kiepkarren in gebruik. Deze worden ingezet om een nieuw perceel te openen. De kippers kunnen zowel op 1,80m als 1,50m spoorbreedte gezet worden. Dankzij de smalle banden kunnen deze zonder problemen tussen de bedden door rijden.

 • De hoogkippers lossen direct in de container. Alle peen gaat direct weg voor verwerking, het bedrijf heeft geen koeling.

 • Dankzij deze lichte hoogkippers kon Van Der Steen vorig najaar lang blijven rooien. De kippertjes waren vanwege de nattigheid toen wel voorzien van brede banden.

 • Het gerooide product.

 • Als het perceel geopend is kan er rechtstreeks in de containers gerooid worden.

 • De containers met peen zet de akkerbouwer op zijn erf. Let op de uitzonderlijk lage bouw van de carriër. Hierdoor wordt tijdens het rooien de valhoogte van de peen beperkt, met minder breuk tot gevolg.

 • De gerooide waspeen is van het vroege ras Cestas. Naast waspeen teelt het bedrijf ook Imperator-peen.

Of registreer je om te kunnen reageren.