Akkerbouw

Foto & video 1184 x bekeken

Gewasstand in het Noordwesten

De regen die de afgelopen weken na het extreem droge voorjaar viel, kwam voor de meeste gewassen in het noordwestelijk deel van Nederland net op tijd. Grote uitzondering zijn de pootaardappelen.

Foto

 • De regen die de afgelopen weken na het extreem droge voorjaar viel, kwam voor de meeste gewassen in het noordwestelijk deel van Nederland net op tijd. Grote uitzondering zijn de pootaardappelen, waarvan de knolzetting beduidend minder is dan normaal. Granen laten een wisselend beeld zien.  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Luuk Meijering


 • Het loof van de Innovator-fritesaardappelen is minder massaal dan in andere jaren. Het valt Marc Steijn in Zeewolde (Fl.) daarom niet tegen wat er al aan opbrengst onder zijn Innovators zit. Hij beregende het gewas dit voorjaar twee keer, voor het ruggen frezen en voor de knolzetting.

 • De zaaiuien van Steijn stonden er goed voor, vroeg gezaaid en een mooie egale opkomst. Een hagelbui richtte echter schade aan. De teler schat dat die net onder de verzekeringsdrempel van 5 procent blijft.

 • Medewerkers van bloembollenbedrijf gebroeders de Jong in Venhuizen (N.-H.) rooien in de omgeving van Lelystad de eerste tulpenbollen. Deze met folie afgedekte tulpen zijn 10 tot 14 dagen vroeger dan de tulpen die na het poten niet afgedekt zijn. Volgens teeltverzorger Frank Beerepoot viel er de laatste twee weken voor het rooien zo’n 60 millimeter water. Voor het rooien is dat geen enkel probleem, de zware grond is nog lang niet doorweekt.

 • De bollen groeien tussen twee netten die bij het rooien opgehaald worden. Ondanks dat de tulpen dit seizoen 10 keer met 25 millimeter water beregend zijn, is de opbrengst heel gewoontjes. Beerepoot schat die op zo’n 10 tot 20 procent minder bollen dan vorig jaar.

 • De broers Pé en Willem Boon in Bovenkarspel (N.-H.) oogsten dagelijks bloemkool voor de veiling. Vanwege het warme weer in het voorjaar loopt de oogst 10 tot 14 dagen voor op de planning. Van de droogte heeft de bloemkool weinig last, de broers beregenden dit perceel negen keer. Pé Boon schat dat ze van de 20.000 planten per hectare 19.000 kolen oogsten.

 • Willem Boon dekt open bloemkolen af door er een blad boven op te leggen. Hiermee voorkomt hij dat de kolen verkleuren door de zon.

 • Tuinder Dirk Wijdenes oogst zijn Opperdoezer Ronde met de hand. De vorige dag viel er nog 35 millimeter regen. Wijdenes zoekt de hoogste stukken binnen het perceel uit om toch de dagelijkse portie aan de veiling te kunnen leveren. Aanvankelijk waren de aardappelen wat fijntjes, maar de regen van de laatste weken zorgde voor een enorme groeispurt.

 • Door de natte grond blijft er veel aan de aardappelen plakken. “Ze zien er niet uit zo”, zegt de teler.

 • De aardappelen in de Wieringermeer staan volop in bloei. Op de voorgrond een witbloeiende plant van het ras Markies. Daar achter een perceel paars bloeiende Diamant.

 • De knolzetting van de Agata-pootaardappelen van Dick Schenk in Slootdorp (N.-H) houdt met negen knollen per plant niet over. Het loof is matig ontwikkeld, maar staat wel egaal. De teler schat dat hij in één van de droogste gedeelten van Nederland zit. In het groeiseizoen viel er tot 20 juni maar 30 millimeter regen. Om het gewas nog even vlot door te laten groeien, geeft Schenk zijn aardappelen met de phytophthora-bespuiting een mix van sporenelementen.

 • De wintertarwe van Albert Hogenhout in Kimswerd (Fr.) is beduidend korter dan in andere jaren. De teler schat dat het wel 20 centimeter scheelt. Hij zaaide dit perceel na de bietenoogst in november onder slechte omstandigheden.

 • Een topopbrengst verwacht Hogenhout niet, maar omdat het vlagblad gezond is en er voor de korrelvulling voldoende regen is gevallen, kunnen de kilo’s nog wel eens meevallen.

 • De suikerbieten van maatschap Giliam in Pingjum (Fr.) stevenen volgens bietenagent Albert Hogenhout af op een opbrengst van 100 ton per hectare. De bieten zijn eind maart gezaaid, zo’n drie tot vier weken vroeger dan normaal. Vrijwel alle zaden zijn opgekomen, zodat er bijna 100.000 planten op een hectare staan. De droogte had weinig invloed op de ontwikkeling van de bieten. Alleen de onkruidbestrijding was wat lastiger; een enkele pol varkensgras ontsnapte aan de bespuitingen.

 • Dit jaar komt op veel bietenpercelen zwarte bonenluis voor. Het lijkt vaak erger dan het is. De luizen zitten aan de onderkant van het blad en meestal zijn niet alle bladeren bezet. In juni is een bespuiting pas rendabel wanneer meer dan 50 procent van de planten bezet is met kolonies van 30 tot 50 luizen.

 • Het loof van de Sylvana-pootaardappelen van Dirk Hilarides in Pingjum (Fr.) heeft zich ondanks de droogte goed ontwikkeld. Alleen het aantal gevormde knollen is ongeveer de helft minder dan normaal. Op het stammenveld telt de teler 25 knollen van drie planten, op het grote veld gemiddeld zes knollen aan een pol. Tot 17 juni viel er in drie keer zo’n 30 millimeter water. Volgens de teler genoeg voor zijn aardappelen. Het geringe aantal knollen is snel aan de maat, waardoor het gewas vroeg dood moet.

Of registreer je om te kunnen reageren.