Akkerbouw

Foto & video 1876 x bekeken 1 reactie

Spruiten poten en direct beregenen

Akkerbouwer Enno Knibbe in Hazerswoude Dorp (Z.-H.) is druk bezig met het poten van zijn 14 hectare spruiten.

Foto

 • Akkerbouwer Enno Knibbe heeft in Hazerswoude Dorp (Z.-H.) een akkerbouwbedrijf van 65 hectare met 1 op 3 rotatie aardappelen, tarwe en bieten/spruiten. In een samenwerkingsverband met twee collega’s teelt hij in de nabije omgeving 40 hectare spruiten. Momenteel is Knibbe druk met het poten van zijn 14 hectare spruiten. Omdat hij de jonge spruitplantjes in de droge zavelgrond plant, moet hij ze direct beregenen.

  Tekst & foto’s: Matthijs Verhagen

 • De spruiten worden dit jaar voor het eerst geplant met een frontfrees aan de trekker. Dankzij de strenge winter is de zavelgrond mooi van structuur en valt deze fijn. ,,Dat scheelt weer in de beregening. Door de fijne grond ontstaat er na het beregenen een korst op de grond en dat verkleint de verdamping.” Vorig jaar was het minder droog, maar moesten we meer beregenen door de vele kluiten.

 • Het poten is arbeidsintensief werk. Van 1 april tot 12 mei wordt het gewas in etappes gepoot.

 • Vier personen achter op de plantmachine stoppen de plantjes in de plantcarrousel.

 • Omdat Knibbe de jonge spruitplantjes in de droge zavelgrond plant, moet hij ze vrijwel direct beregenen. Het verzetten van de haspel vraagt continu aandacht. Knibbe probeert in de buurt te zijn als de haspel bijna is ingerold. Ondanks de vele beveiligingen weet hij op deze manier zeker dat alles goed gaat. Bovendien kan hij de haspel dan direct verzetten.

 • De landelijke media suggereerden begin van de week dat Waterschap Rijnstroom onder andere rondom Hazerswoude Dorp een beregeningsverbod zou hebben afgekondigd. Knibbe: ,,Ik schrok wel even, maar bij navraag bleek er gelukkig niets van te kloppen. Zonder beregening zouden de planten namelijk binnen een dag afsterven. Bovendien hebben we hier nog nooit een dergelijk verbod meegemaakt. We beregenen nu tijdelijk zelfs 24 uur per dag.”

 • Beregenen doet de akkerbouwer altijd vanuit het oppervlaktewater. Het water is hier nu nog van goede kwaliteit. Mocht de droogte langer aanhouden, dan kan het ingelaten water wat brakker worden. Maar spruiten kunnen wel wat hebben.

 • Wanneer de haspel niet meer volop bezet is voor de spruiten, wil Knibbe ook deze zomertarwe gaan beregenen. ,,Het gewas kan wel wat water gebruiken”, vertelt de teler,

 • De wintertarwe kreeg al eerder een beregeningsbeurt en staat er frisgroen bij.

 • Op een lichtjes beregend perceel spruiten werd eerder kunstmest gestrooid. De beregening zorgt dat de kunstmest zijn werk kan doen.

 • Knibbe en zijn collega’s poten veel verschillende rassen. ,, Sommige rassen blijken achteraf soms minder goed bestand tegen de vorst of bepaalde ziektes.

 • Door veel verschillende rassen spreiden we het risico. Bovendien is het belangrijk voor de oogstspreiding”, legt de akkerbouwer uit.

 • In de Noordplas-polder waar Knibbe boert dreigt een structurele verhoging van het waterpeil. Wat dat voor gevolgen heeft voor zijn bedrijf leest u dinsdag in Boerderij.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Gerco

  Wat een boeiend verhaal over de teelt van spruiten en andere gewassen.
  Deze sympathieke boer verdient zeker een beker voor deze reportage!

Of registreer je om te kunnen reageren.