Akkerbouw

Foto & video 1279 x bekeken 1 reactie

Beregenen in november

Akkerbouwers Gerard Arts, Klaas Jansen en Peter Doornbos beregenden in de eerste helft van november meerdere percelen voor bollentelers. Een unieke gebeurtenis.

Foto

 • Beregeningshaspels zijn in november een zeldzame verschijning op het veld. Toch waren er rond half november meerdere exemplaren te zien in Flevoland. Ook akkerbouwers Gerard Arts, Klaas Jansen en Peter Doornbos beregenden in totaal 18 hectare tulpenbollen voor bollentelers. Reden voor het beregenen is de lange droge periode, waardoor de bollen in vrij droge grond lagen en geen wortels vormden.


  Foto’s: Sytze Bakker, tekst: Sytze Bakker en Hilko Bos.


 • Bij het beregenen gebruiken de drie mannen een beregeningsboom gebruikt. Bij het verzetten naar een ander perceel halen ze de verschillende delen uit elkaar. Alle percelen die de akkerbouwers beregenden, liggen rond Nagele (Fl.).

 • Omdat er geen grote tijdsdruk op het beregenen van de 18 hectare zit, werken de akkerbouwers niet dag en nacht door. Als het maar voor de vorst klaar is.

 • Hoewel het donker weer was, is volgens de weersverwachting op korte termijn nog geen regen te verwachten.

 • De meeste bollen die beregend werden, zijn rond 20 oktober geplant. In het bed is bij een bol te zien dat deze nog geen wortels gevormd heeft. Wel is er verschil tussen de diverse soorten. Bollenteler Piet Groot in Hem (N.-H.) legt uit dat de beregening ervoor moet zorgen dat de bol alsnog snel wortels gaat vormen: als het eenmaal vriest, doen ze niets meer.

 • De haspel is van drie akkerbouwers: Gerard Arts (links), Klaas Jansen (rechts) en Peter Doornbos in Nagele. Zowel de akkerbouwers als bollenteler Piet Groot hebben nog nooit eerder in november beregend.

 • Gerard Arts stelt de haspel in op 15 millimeter. Een trek moet voldoende zijn.


 • Hier is goed te zien hoe droog de grond is voor het beregenen. Of er echt schade komt van bollen die in de winter geen wortels hebben, weet Groot niet. Wel is een onbewortelde bol gevoeliger voor bepaalde ziektes als fusarium en augustaziek. Bollen met wortels zijn in staat na de winter snel uit te groeien.Eén reactie

 • no-profile-image

  arie maas

  leuke reportage Maar een advies koop eens een goede beregeningsboom. een ding wat je iedere keer moet "slopen" is niets. Heb er zelf ook een paar gehad, nu gelukkig goede bomen

Of registreer je om te kunnen reageren.