Akkerbouw

Foto & video 3718 x bekeken 1 reactie

Bruinebonenoogst in Zeeland

Eugene Dellaert heeft een akkerbouwbedrijf in het Zeeuwse IJzendijke. Hij teelt onder andere 4 hectare bruine bonen. Op 21 september werden de bonen geoogst.

Foto

 • Eugene Dellaert (51) heeft een akkerbouwbedrijf in het Zeeuwse IJzendijke. Hij teelt op zijn bedrijf onder meer 4 hectare bruine bonen. Op 21 september werden die bonen geploegd (los gesneden van de stam), bij elkaar gereden (op zwad gelegd) en vrijwel direct gedorsen.  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Anton Dingemanse

 • Op het bedrijf worden al rond 50 jaar bruine bonen geteeld. "Helaas zijn de prijzen wat mager, eigenlijk zijn de prijzen nu praktisch gelijk aan wat mijn vader 40 jaar geleden ontving. De kosten zijn natuurlijk wel toegenomen. Maar het is wel een mooie teelt, het gewas groeit enorm snel in een korte periode."

 • Loonbedrijf Vervaet uit IJzendijke (Zld.) oogst het gewas met twee viners. Deze machine is door de loonwerker wat aangepast.

 • De bruine bonen zijn een gevoelig gewas, het is zeer belangrijk om het juiste oogsttijdstip te kiezen. "Zijn de bonen te droog, dan springen de peulen open bij het oprapen. Die bonen zijn dan verloren. Vanwege deze gevoeligheid paste Vervaet een van de viners aan. De invoer is nu vlakker waardoor minder verlies optreedt.

 • Ook de meenemers werden wat aangepast aan de hoek van de opraper.

 • Door de droogte is er wat tweewassigheid in het gewas. Eugene: "85 procent van het gewas kwam normaal op. De helft van het overige deel is pas later opgekomen." De bonen werden al op 4 mei gezaaid in verband met de droogte, dat is eigenlijk vroeg. De stelregel is dat de bonen mei niet mogen zien. Vroeg zaaien levert een lagere opbrengst en bovendien is er dan risico op nachtvorst. Een nachtvorstje is funest voor het gewas.

 • Ongeveer 3.500 kilo bonen komen per hectare uit de viners gerold. Dat is een normale bruto-opbrengst. Dellaert behandelde de bonen na de bloesem tegen Sclerotinia. Die behandeling pakte goed uit, zeker gezien het vochtige weer dat zou volgen. Bonen hebben liever droogte dan regen, dan is het risico op rot levensgroot aanwezig.

 • Bij het bepalen van het oogsttijdstip komt de jarenlange ervaring goed van pas. "Het is de kunst om zoveel mogelijk bonen in de kipper te krijgen, zeker bij de tweewassigheid."

 • Door de droge periodes viel de oogst dit jaar wat laat, soms is het al mogelijk om het gewas eind augustus binnen te halen.

 • Na verwerking gaat daar nog zo'n 3 tot 4 procent van de bruto-opbrengst af. De bonen gaan naar Termont en Thomaes in Biervliet en worden daar geselecteerd en naar Italië geëxporteerd.

 • Om de bonen nauwkeurig uit te kunnen ploegen werden deze op gps gezaaid. In het voorjaar gingen ongeveer 170 kilogram bonen per hectare de grond in.

Eén reactie

 • no-profile-image

  ed bakker

  Hier werden alle speciale dus andere dan soya ook eerst los gesneden op wiersen gelegd en dan met een speciale dorsmachine gedorst Het scheen niet anders te kunnen tot dat een enkeling het met de combine probeerde nu worden vrijwel alle bonen met de combine gedorst witte, cranberry's azuki's het maakt niet uit De trommel moet langzaam kunnen draaien soms maar net 180 toeren en de korf dicht tegen de trommel om te voorkomen dat de peulen er doorgerolt worden maar direcct open gedrukt worden en de boon door de korf valt soms wordt de los vijzel vervangen door een transportband een flexibel maaibord met airreel is natuurlijk een must En als zo'n 80% van het blad verkleurt is wordt 5liter round up gespoten om laatkomers en ontsnapte onkruiden ook dood te krijgen om sapvlekken op de bonen te verkomen
  Het schijnt dat de veldverliezen niet groter zijn(wel beter zichtbaar) als met de oude metode

Of registreer je om te kunnen reageren.