Akkerbouw

Foto & video 1683 x bekeken 3 reacties

Oogst 2010: boerengeduld op de proef

De oogst van aardappelen en uien gaat dit jaar wel erg moeizaam. Boeren en loonwerkers kunnen plannen wat ze willen, maar als de buien de overhand hebben moeten ze wachten.

Foto

 • De oogst van aardappelen en uien gaat dit jaar wel erg moeizaam. Boeren en loonwerkers kunnen plannen wat ze willen, maar als de buien de overhand hebben moeten ze wachten. Op droge dagen is het alle zeilen bijzetten, want je kunt niet overal tegelijk zijn. Veel boeren vinden het al een geruststelling als er een rooier op hun land bezig is. Andere boeren moeten lijdzaam afwachten tot er een rooier beschikbaar komt of tot men ze überhaupt het land op kunnen.  Foto's: Jannes Wiersema en Sytze Bakker


 • Door het wisselvallige weer is de oogst moeizaam op gang gekomen. Boeren willen en kunnen niet meer wachten.

 • Ook bij maatschap Bakker in Oudeschip (Gr.) is de rooier weer aan het werk, op een perceel in Kolhol.

 • Er is veel steekwerk nodig om de rooier draaiende te houden.

 • De aardappelen in het zwad kunnen vervolgens geladen worden met een trekker die niet op cultuurwielen staat. Dat gaat redelijk

 • Er komt nog behoorlijk wat grond op de kipper.

 • Een medewerker van P.H. Wieringa in Uithuizen (Gr.) rooit de uien.

 • Eerder gerooide uien lagen aan het begin van de week troosteloos op het Groningse land.

 • Kweekbedrijf HZPC heeft ieder jaar een rijprooi proefveld bij René de Winter in Swifterbant (Fl.). Nu worden de kleine nummers er met de hand uitgehaald. Nuza Evaristus komt uit Kameroen. Hij volgt een leerproject bij HZPC en vindt het wisselende weer in Nederland een bijzondere ervaring. De grotere nummers moeten er met de getrokken proefveldrooier uitgehaald worden. In totaal worden 6.000 nummers met ertussen standaardrassen geoogst.

 • De koffiepauze is een welkome afwisseling.

 • Jan Bakker in Dronten is begonnen met het rooien van zijn 200 hectare aardappelen. Chauffeur Herman Schlepers:,,Je moet toch een keer beginnen.” Er wordt hier gerooid op gediepploegde grond. Vooral op de kopakker is het nat, maar door de aangedreven wielen van de rooier komt de chauffeur er door.


 • De axiaalrollen draaien veel rotte knollen uit de partij Innovators.

 • Erwin Rienks in Dronten laat zijn biologische Sarpo Mira-fritesaardappelen rooien door loonbedrijf Schilder uit Ens. Die heeft op zijn beurt de Grimme Tectron van loonbedrijf Corné Vinke ingezet, omdat dit perceel helemaal onder water heeft gestaan.

 • Op sommige plaatsen, vooral bij het erf, is het wel erg nat. Er zitten veel rotte knollen in die er met de axiaalrollen uitkomen en op het land achterblijven.

 • Op betere plekken komen de aardappelen mooi in de bunker, maar op de kipper ligt er af en toe veel grond.

 • Normaal gesproken gaan de aardappelen rechtstreeks naar de fritesfabriek. Nu moeten ze eerst een paar dagen de schuur in vanwege de planning van de fabriek.

 • Bij combinatie Haenen in Marknesse is Stefan Aarnink aan het rooien met een Grimme Varitron. Hier word het Hariette-pootgoed gerooid. De aardappelen zitten mooi in de pootgoedmaat, maar wel diep. Gelukkig zit er geen rot in het pootgoed. Het rooien gaat prima.

 • Een beeld van de nattigheid in de rug. In totaal moet er nog 60 hectare gerooid worden.

 • Gerard Haenen gaat er eerst met de klapper overheen. De insporing van de machine valt mee. Op de kopakker is het nog wel een waterballet, maar het belangrijkste is dat er gerooid kan worden.

 • In Flevoland moeten diverse percelen uien er nodig uit.

 • Stefan Reijntjens in Rutten heeft zijn uien al gerooid.

 • Reijntjens rooit alle 15 hectare Shakira- en Emilia-bieten. Hij verwacht dat ze dezelfde nacht al geladen worden. Loonbedrijf Schilder rooit met een nieuwe Big Six, uitgerust met het Rotoliftplus-systeem. Dat werkt met twee opperwielen. De bieten komen er zonder veel verlies uit. Deze rooier kan 28 ton bieten meenemen, 4 ton meer dan de vorige serie.

 • Bij een nieuwe machine gaat er wel eens wat mis. De vijzel boven in de bunker draait niet meer. Dat euvel wordt hier verholpen door een monteur van Agrifac.

 • Stefan Reijntjens heeft in de Lemsterhop een perceel Melodie. Het rooien met een getrokken 2-rijige Grimme SE150-60-verstekrooier gaat uitstekend op de zandgrond. Het is niet te nat.

 • Twee Poolse werknemers staan aan de leesband. Ze hoeven er niet veel onregelmatigheden uit te halen.

 • Manfred van’t Erven rooit met een verstekrooier. Deze is voorzien van een tussenbunker en gps. Dat is handig, vindt Van ’t Erven.

 • Hier zitten de knollen mooi in de rug. Er is geen nattigheid en de aardappelen komen mooi in de kipper.

 • In totaal moet er nog 12 hectare worden gerooid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Z&V

  Die zand en dal gronden zijn zo gek nog niet... Het lijkt erop dat er op de klei meer en meer problemen ontstaan ivm wateroverlast en de gevolgen ervan. Hierdoor verliest nederland zijn naam als kwalitatief hoogwaardige (poot) aardappel land.

 • no-profile-image

  Jens

  en schurftgevoeligheid dan?

 • no-profile-image

  gerrit

  juich niet te vroeg; waterschade is ons ook al eens overkomen, in 1993 hadden we in het noorden van het land nog een akkerbouwbedrijf en, begin september kregen wij in 3 dagen 110 mm regen en stond op 9 ha ca 60 cm water, na een paar dagen hadden wij het meeeste water er af en naar een week was het oogeschijnlijk droog en zijn we langzaam aan beginnen te rooien en aan de dobber gereden, niet af gedekt ( het was droog weer) en toen ik na 3 dagen terug kwam waren de dobbers wel een meter gezakt, alles verrot, mijn advies indien mogelijk direkt afleveren om te laten verwerken

Of registreer je om te kunnen reageren.