Akkerbouw

Foto & video 2898 x bekeken 2 reacties

Hopoogst in Zuid-Limburg

In het Zuidlimburgse dorp Reijmerstok (gemeente Gulpen-Wittem) zijn drie hectares hop geoogst. Het is meteen het totale areaal hop dat Nederland rijk is. Alle hop gaat naar de Gulpener Bierbrouwerij.

Foto

 • Akkerbouwer en fruitteler Roger Wouters (32) uit Reijmerstok is met 3 hectare de enige hopteler van Nederland. Buiten de hop teelt Wouters in maatschap met zijn ouders 30 hectare appels en peren, suikerbieten (8 ha), tarwe (8 ha) en brouwgerst (5 ha). Net als de hop is ook de gerst bestemd voor de Gulpener Bierbrouwerij.  Foto's: Marcel van Hoorn, tekst: Ruud Jacobs

 • Bij de hopoogst draait het uiteindelijk allemaal om de zogenoemde hopbel. De hopbel bestaat uit een harde spil, omringd door groene dekblaadjes. Aan deze dekbladeren ontwikkelt zich bij rijping geel hopmeel, lupuline genoemd. De geur hiervan is uniek. Lupuline bestaat uit bitterzuren, looistoffen en aromatische oliën. De diverse oliën in de hopbel zorgen er voor dat het aroma bewaard blijft. De (alfa)bitterzuren geven de aangename, bittere smaak aan het bier en dragen eveneens bij tot de schuimvorming en de houdbaarheid van het bier. De houdbaarheid van het bier komt voort uit de in de hopbel aanwezige looistoffen.

 • De oogst van de 3 hectare hop bij Roger Wouters is een traditioneel gebeuren. De afnemer van de hop, de Gulpener Bierbrouwerij, oogst elk jaar met medewerkers, zakenrelaties en kasteleins de hop van Wouters.

 • De hopranken worden gedurende het groeiseizoen met van tevoren gespannen draden geleid tot een hoogte van 3 tot 4 meter. De veredelde vrouwelijke hopplanten bij Wouters zijn van het ras Taurus. Wouters is in 1997 met 30 are hop gestart en heeft het areaal in 2003 met 1,3 hectare uitgebreid. Dit voorjaar volgde nog een uitbreiding met 1,7 hectare biologisch geteelde hop.

 • De bij Wouters geoogste hopplanten zijn afkomstig uit Duitsland, met zo’n 10.000 hectare een hopproducent van formaat. Ook in België worden redelijk wat hectares hop geteeld.

 • Bij de opbrengst is behalve het aantal kilo’s, ook de hoeveelheid alfazuur in de hopbellen van belang. Dit bepaald namelijk de hoeveelheid benodigde hop voor een hectoliter bier. Hopteler Wouters heeft een speciale prijsafspraak met de Gulpener bierbrouwerij, maar gemiddeld genomen levert een kilo hop €50 op.

 • Brouwmeester Jan-Willem den Hartog (rechts) van de Gulpener Bierbrouwerij helpt bij de oogst. De hop van Roger Wouters bepaald voor een groot deel de smaak en het aroma van het bier dat Den Hartog brouwt. De hopoogst in Reijmerstok is voldoende voor de totale jaarlijkse bierproductie bij Gulpener.

 • De oogst 2009 is volgens Wouters redelijk. “De opbrengst is zeker niet optimaal. Door de droogte is de groei vroeg geremd. Dat geldt trouwens voor alle hop in heel Europa.” De onkruidbestrijding op de hoppercelen gebeurt in het begin machinaal en later als het gewas volgroeid is handmatig. Voor de bemesting wordt er varkensmest, biologische koemest, champignonmest en natuurcompost gebruikt. De planten krijgen extra ook nog stikstof en kali.

 • De hopplant is een meerjarige plant, waarvan uiteindelijk na de oogst alleen de wortels in de grond blijven. Om een al te weelderig groeiend gewas te voorkomen, worden in het voorjaar bij het begin van de groei opkomende scheuten afgesneden. De hopplant is een krachtige groeier en kan in de maand juni met voldoende vocht en warmte zo’n 10 centimeter per dag groeien. De hopbellen worden in juli gevormd.

 • Om de hopbellen van de planten te scheiden gaat de oogst naar een hopverwerker in het Belgische Poperinge. Daar wordt het geoogste gewas met een speciale dorsmachine gedorst en aansluitend ter conservering gedroogd. Afhankelijk van wat de brouwmeester wil, worden de hopbellen al dan niet geperst of tot een extract verwerkt.

 • Na de oogstklus is er natuurlijk ook tijd voor een gezamenlijk biertje.

Ruud Jacobs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  e.sollewijn gelpke

  Ik zoek een vrouwelijke hopplant en kan die nergens krijgen. Is het mogelijk om contact op te nemen met U. Misschien kunt U me helpen. vriendelijke groet elselies.

 • no-profile-image

  Peer

  In Schijndel wordt sinds de Middeleeuwen
  hop als cultuurgewas verbouwd.
  Momenteel wordt de hop geleverd aan de
  artisanale brouwerij Sint Servattumus.
  www.sintservattumus.nl
  Voor verdere informatie:
  www.hopoogstfeest.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.