Akkerbouw

Foto & video 1776 x bekeken

Zetmeelcampagne weer van start

De eerste zetmeelaardappelen zijn inmiddels gerooid en verwerkt in de fabriek in Gasseltenijeveen (Dr.). Berend Geert Louwdijk levert 200 ton.

Foto

 • Berend Geert Louwdijk in het Groningse Bellingwolde heeft inmiddels de eerste 200 ton, circa 4,5 ha, zetmeelaardappelen gerooid. De akkerbouwer heeft een bedrijf van 53 ha met een traditioneel bouwplan van 20 ha zetmeelaardappelen, 14 ha suikerbieten en 19 ha zomergraan.
  Foto's: Jan Sibon en Tekst: Karin Oonk-Nooren.

 • Het rooien van de eerste aardappelen verliep voorspoedig. Het was erg droog. Zelfs droger dan verwacht, omdat het gewas nog zo groen staat. De Grimme-rooier SE150-60 reed dan ook behoorlijk door met 8 km per uur.

 • Opvallend is dat de bunkerrooier van loonbedrijf Haaijer uit Veelerveen in verstek rooit. Zo kan de Case 195 met 143 kW (195 pk) op brede banden rijden zonder het gewas te beschadigen. Nu is dat met deze droogte niet nodig, maar later in het seizoen is dat zeker op kavels met veenplekken handig.

 • Ongeveer twee keer per rondje wordt rijdend gelost. Dit perceel ligt vlakbij de bult. Louwdijk kan het makkelijk alleen aangereden krijgen. Anders moet er een tweede kipper bij.

 • De kipper van Louwdijk heeft geen valbreker. Dit is niet nodig. Ten eerste omdat het voormalers en de aardappelen binnen heel korte tijd verwerkt. Ten tweede zit er aan de bunkerafvoer van de machine een zak. Deze zorgt ervoor dat de val van de aardappelen voor een groot deel gebroken wordt.

 • Zodra de kipper volzit, rijdt Louwdijk naar de bult. De opbrengst van de Seresta’s schat hij op ongeveer 45 ton per ha. Ook het zetmeelgehalte lijkt redelijk goed. Ondanks het gunstige phytophthora-seizoen zit er toch een paar procent aangetaste knollen in de partij.

  Zodra de kipper volzit, rijdt Louwdijk naar de bult. De opbrengst van de Seresta’s schat hij op ongeveer 45 ton per ha. Ook het zetmeelgehalte lijkt redelijk goed. Ondanks het gunstige phytophthora-seizoen zit er toch een paar procent aangetaste knollen in de partij.

 • Deze ronde mag Louwdijk 200 ton, zes vrachten, leveren. Om bij te houden hoeveel hij al heeft gerooid, zet hij een streepje met een potlood bij iedere gestorte kipper. In de kipper gaat ongeveer 10 ton.

 • Aan de pas gerooide knollen is duidelijk te zien dat het gewas nog niet is afgestorven. De aardappelen vervellen nog flink. De aardappelen moeten daarom niet te lang al in de bult liggen voordat ze naar de fabriek gaan. Zeker met deze hoge temperaturen zijn de knollen zeer gevoelig voor rot.

 • Deze Grimme-rooier is uitgerust met een doorvalmat. Het loof blijft op de bovenste mat liggen, terwijl de aardappelen op de onderste mat vallen. Ondanks dat het gewas nog groen is, laten de knollen gemakkelijk los van het loof. Hierdoor is de kans op verlies klein.

 • Deze rooier kan een groen gewas zonder klapper gemakkelijk rooien. Maar om de capaciteit van de rooier te vergroten, heeft Haaijer een klepelmaaier voor aan de trekker gekoppeld. Hierdoor liggen de doorvalmatten minder vol met loof en vallen de aardappelen makkelijk door de mat. Door het klappen kan de chauffeur tot 12 km per uur rooien. Zonder houdt het bij 7 tot 8 kilometer op.

 • Chauffeur Jan Haaijer kan vanuit zijn cabine de stroom aardappelen op de rooier goed in de gaten houden met verschillende camera’s. Zonodig stelt hij de rooier wat bij.

 • Deze egelband zorgt dat de aardappelen schoon de bunker inkomen. Vanaf de doorvalmat komen de aardappelen op deze band terecht. Ze rollen tegen de twee horizontale rollen aan. Hierdoor draaien de aardappelen over de egelband heen en worden ze schoon.

 • Hier de egelband in werking. Op deze foto is goed te zien hoeveel grond door deze techniek wordt afgevoerd.

 • Het rooien gaat continu door. Heel soms moet Haaijer even van de trekker af om wat vastzittend loof los te trekken.

 • Nog zeven kippers en dan is het rooien klaar. De aardappelen worden nog dezelfde middag opgehaald door Avebe.

 • ’s Ochtends zijn ze 5 km verderop bij akkerbouwer Kaput nog aan het laden. Het laden gaat rustig. Gemiddeld een vracht van 30 ton per halfuur. Worden de auto’s sneller geladen, dan kan de schoner het niet aan en gaan de tarrapercentages omhoog.

 • De kraan is uitgerust met een 1.200 liter aardappelgrijpbak. Deze is zo ontwikkeld dat hij net niet helemaal dichtvalt. Dit voorkomt beschadigingen aan de aardappelen.

 • Het schoningsapparaat is uitgerust met axiaalrollen en zeefbanden. De grond en kleine aardappelen blijven achter op het land. Na iedere vracht verplaatsen de medewerkers het schoningsapparaat een stukje zodat de kraan zo weinig mogelijk hoeft te rijden.

 • Op de vrachtwagen staan gele pijltjes. Zo weet de chauffeur precies waar de afvoer moet zitten. De flap aan de onderkant van de afvoer geeft aan hoever de vrachtwagen bij de schoner vandaan staat. Dit is vooral makkelijk in het donker. Het laden gaat namelijk 16 uur per dag door.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.