Akkerbouw

Foto & video 1357 x bekeken

Gewassen in Australië

Gerrit Kurstjens toont hoe zijn gewassen erbij staan en geeft er commentaar bij.

Foto

 • Hier is duidelijk te zien dat zaaien met GPS zijn voordelen heeft. Het jonge tarwegewas komt nu (enkele dagen) later in contact met de oude stoppel, zodat pas later besmetting van schimmels optreedt vanaf de oude stoppel. Ik weet niet of er onderzoek gedaan is hoeveel dit nu werkelijk uitmaakt in gewasopbrengst. Het perceel is gezaaid op 20 juni, de foto genomen op 29 juli.

  Tekst en Foto's: Gerrit Kurstjens

 • Hier zijn behalve de stoppels van vorig jaar ook de sorghumplanten van het jaar daarvoor te zien. Door no-till (zonder ploegen) onstaat er een mooie humuslaag op de top die de waterverdamping sterk vermindert.

 • Deze te diep gezaaide tarwe heeft zich nog redelijk hersteld. Een topopbrengst zit er echter niet meer in. De foto is genomen op 5 augustus.

 • Een gewas faba beans (tuinbonen).

 • Dit perceel van 240 ha faba Beans (tuinbonen) zal wel gemaaidorst zijn voor de Nederlandse ploeg arriveert.

 • De bloemen van de faba beans die (nog) niet bevroren zijn.

 • De eerste bonen zijn al gevormd, de teeltdeskundige verwacht een opbrengst van meer dan 5 ton per ha. Die opbrengst is nog wel afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in de komende weken.

 • Dit tarweperceel is 6 km lang. Over ongeveer 10 weken is dit perceel van 715 ha klaar om door de Nederlandse ploeg geoogst te worden. De grote vraag is of de opbrengst blijft steken bij 2 ton per ha of dat we 5 ton per ha halen. Dit is afhankelijk van de regen in de komende weken. De foto is genomen op 5 augustus.

 • Dezelfde tarwe wat closer in beeld.

 • Een perceel van 700ha chickpeas (kikkererwten). Het zaad is te diep ingebracht. Tijdens de opkomst twijfelden we enkele dagen erover om alles dood te spuiten en enkele maanden later een zomergewas zoals sorghum of zonnebloemen te zaaien. Nu staat het gewas er tot ieders verbazing perfect bij.

 • Deze tarwe is heel vroeg gezaaid, namelijk op 18 april. Hier kan de Nederlandse ploeg, die grotendeels op 15 oktober hier komt, als eerste zijn tanden inzetten. Het risico bestaat dat over enkele dagen tijdens het bloeien vande tarwe nachtvorst de aren beschadigt, waardoor er geen enkele opbrengst is. Maar als er geen vorstschade is, kan dit perceel juist de hoogste opbrengst geven. Het blijft een pokerspel. De foto is genomen op 29 juli.

 • Deze tarwestoppel is er nog van vorig seizoen. We staan klaar om vanaf eind augustus tot uiterlijk december Sorghum te zaaien. Het zaaien start zodra het meer dan 10mm geregend heeft.

 • Dit lijkt misschien wel regen op komst, maar het is een door de overheid opzettelijk aangestookte brand in een groot staatsbos. Hiermee wil de Staat voorkomen dat dit bos in de zomer brandt bij veel hogere temperaturen. Nu verbrand alleen het gras en de kleinere bomen en struiken De grote bomen overleven nu de brand, in tegenstelling tot een brand in de zomer.

 • Een luchtfoto van mijn bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.