Akkerbouw

Foto & video 898 x bekeken

Stand van de gewassen: Noord

Op 22 juni reisde Boerderij langs de noordelijke gewassen. De meeste gewassen staan er prachtig bij. Een overzicht.

Foto

 • Pootgoedteler Johannes Pel selecteert samen met Hielke Veendorp een perceel Lacetta E-pootgoed bij het Friese Kollum. Pel is tevreden over de stand van zijn pootgoed op de klei- en zavelgrond. Wel heeft hij dit jaar vrij veel selectiewerk.  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Hilko Bos.

 • Bij het optrekken van een plant blijkt de dikste knol in de maat 28-35 millimeter te zitten.

 • Een pootaardappelplant bij het Groningse Electra. Er lijkt een tweede zetting knolletjes onder te komen, al is het de vraag of daar wat van terechtkomt als het langer droog blijft.

 • Deze uien bij Kollumerpomp (Fr.) doen het goed. Doordat er vrij laat geploegd werd, was de grond eerst vrij grof, maar dankzij een regelmatige bui staat het gewas nu toch goed. De grootste planten zijn zo’n 30 centimeter.

 • René Jansen maait bij Arriën (Ov.) 16 hectare gras voor zijn zoogkoeien. Op dit perceel staat nog geen dikke snede gras. Jansen hoopt dat er na het maaien snel regen valt, zodat er snel een goede hergroei is.

 • Een perceel Asterix-pootgoed op de zavelgrond bij Uithuizen (Gr.). Keurmeester Jan Gast van de NAK plukt blaadjes om in het laboratorium te laten onderzoeken op virus. Asterix is een zogenoemd symptoomloos ras dat virus niet of nauwelijks toont.

 • Vlakbij Noordbroek (Gr.) maait Willem Hut, medewerker bij Groenvoerdrogerij Oldambt BV, een perceel luzerne. Hij legt het in een keer in het zwad. De volgende dag is de luzerne opgeraapt om gedroogd en in brokken geperst te worden.

 • Frank Vegter is bij Gasselte (Dr.) bezig met het aanaarden van zetmeelaardappelen voor akkerbouw- en loonbedrijf Sandee. Het gaat prima.

 • Het gewas groeit goed. Wel zijn er wat percelen die last hebben gehad van een onregelmatige opkomst.

 • Bij Emmen (Dr.) freest Henk Strating het onkruid weg tussen de cichorei. In cichorei vraagt onkruid veel aandacht, er zijn vrijwel geen goede bestrijdingsmiddelen. De wendakkers, waar de onkruiddruk vaak hoger is, zijn dan ook ingezaaid met zomergerst.

 • De cichorei groeit nu goed. Het gewas liet een wat onregelmatige opkomst zien, maar dat is normaal bij cichorei. Na opkomst had het gewas wat last van stuiven en de bodem is steeds vrij droog gebleven.

 • Strating is redelijk tevreden over de cichorei, maar wijst op een gewas dat drie dagen eerder gezaaid is. Dat is veel verder ontwikkeld.

 • Deze wintergerst vlak bij Megchelen (Gld.) verkleurt al mooi en de aren gaan al aardig hangen. Het stro is onderin natuurlijk nog groen en de korrels zijn nog niet klaar, maar het is wel een teken dat het niet lang meer duurt voor de eerste combines naar buiten komen.

 • Tot slot nog een foto van de plantoogst van Miranda-consumptieaardappelen op de zandgrond bij Halle (Gld.). De aardappelen worden voor de tweede keer beregend. Begin juni kregen ze ook al 30 millimeter via beregening. Gemiddeld zitten er 12 knollen onder een plant: een goede zetting.

  Bekijk hier de stand van de gewassen in het zuiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.