Akkerbouw

Foto & video 1908 x bekeken

Mechanische onkruidbestrijding in cichorei

Afgelopen week werden in Helmond (N-.Br.) de mogelijkheden voor mechanische onkruidbestrijding in cichorei getoond.

Foto

 • Sensus, Covas en praktijknetwerk 'Telen met toekomst' organiseerden de demo. Door een of zelfs meerdere spuitbeurten te vervangen door een mechanische onkruidbestrijding krijgt de gevoelige cichorei minder terugslagen in de groei. In de praktijk blijkt dat het goed mogelijk is, maar tegelijk lijkt het toch niet echt door te willen breken.  Tekst en foto’s: Matthijs Verhagen

 • De demonstratiemachine van PPO Lelystad is uitgerust met verschillende elementen. De twee meest linkse elementen blazen met behulp van perslucht het onkruid uit de rij.

 • Een grote hoeveelheid lucht wordt net onder het oppervlak vanuit twee kanten door de gewasrij geblazen. Dankzij de penwortel blijft het cichoreiplantje staan, maar het onkruid niet.

 • De luchtvoorziening komt van een pomp die in de fronthef van de trekker hangt. Schoffelen met een lichte trekker is hierdoor niet meer mogelijk, want de pomp vraagt behoorlijk wat vermogen (en sowieso een trekker met fronthef en -aftakas).

 • De machine aan het werk. Het perceel is overigens op 25 april geploegd en vijf dagen later ingezaaid met het ras 'Echo'. Op 6 mei werd de eerste onkruidbestrijding uitgevoerd. De volgende bespuiting vond plaats op 13 mei, deze werd twee keer herhaald op 20 mei en 2 juni, met een oplopende dosering. Het perceel heeft vanaf het zaaien tot ruim twee weken geleden geen regen gehad.

 • Onderzoeker Piet Bleeker van PPO stelt dat het belangrijk is om zo snel mogelijk na opkomst te beginnen met schoffelen. Cichorei is een gewas dat hier zeer goed tegen bestand is. Ook een schoffelbewerking in combinatie met een volveldse na-eg valt te overwegen. Als het onkruid eenmaal te groot is, valt het niet mee om het nog mechanisch te bestrijden.

 • De torsiewieders bieden een goede mogelijkheid om kort bij de gewasrij het onkruid weg te halen.

 • De torsiewieders staan zichtbaar dicht langs de gewasrij afgesteld. In combinatie met de vingerwieders leveren ze goed werk.

 • Ook deze Steketee-schoffelmachine toonde zijn kunnen. Het aanaardende effect van de machine zorgt ervoor dat ook onkruid in de rij bestreden wordt.

 • Grotere precisie moet er in de toekomst voor zorgen dat de schoffels nog breder worden, zonder dat het gewas geraakt wordt. Het cruciale punt is hoeveel handwerk er over blijft om het onkruid tussen en vlakbij de cichorei weg te halen.

 • De Garford-schoffelmachine van loonbedrijf Schoonen uit Veldhoven is uitgerust met twee camera's die beiden drie gewasrijen in beeld hebben. Hierop wordt de schoffelbalk aangestuurd. De machine kan hiermee ook goed overweg met een gewas dat niet met RTK-gps gezaaid is.

 • Door middel van een sideshift volgt de schoffelbalk het gewas. Het loonbedrijf zaait de mais eveneens op 50 centimeter rijafstand zodat die met dezelfde machine geschoffeld kan worden. Dit maakt de schoffelmachine breder inzetbaar, waardoor de kosten gedrukt worden.

 • De brede schoffels werken tot dichtbij het gewas, de vingerwieders voltooien het werk. Ondanks de mogelijkheden die er zijn constateert Schoonen dat veel klanten het nog bij de chemische onkruidbestrijding houden.

 • Jan van Gog, eigenaar van de cichorei op het demonstratieperceel, demonstreert de kappenspuit waarmee hij het onkruid tussen de rij bestrijdt.

 • Nadeel van de methode blijft dat het onkruid in de rij niet bestreden wordt. Ook ligt het gevaar van afdrift ligt constant op de loer; cichorei is niet bestand tegen het spuitmiddel Basta, waardoor bij een beetje wind of een stuurcorrectie schade aan het gewas kan ontstaan.

 • De rijenfrees is volgens Piet Bleeker echt het laatste redmiddel. Door de diepere werking geeft de machine op het oog een mooi resultaat. Probleem is echter dat de losgemaakte grond een ideaal zaaibed is voor de opgewerkte onkruidzaden.

 • Ondanks het barslechte weer bezochten ruim 50 belangstellenden de demonstratiemiddag, waaronder enkele telers uit Duitsland. De regen leek hen niet te deren. Na afloop namen de bezoekers ruim de tijd om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Of registreer je om te kunnen reageren.