Akkerbouw

Foto & video 1581 x bekeken

Kisten kantelen remt kiemen

Twee akkerbouwers in de Flevopolder gebruiken een dubbele kistendraaier van fabrikant MechaTec om de kieming van het pootgoed te remmen.

Foto

 • De samenwerkende akkerbouwers Jan Ballast en Gert Jan van Breugel uit Tollebeek, ook wel bekend als Buurman & Buurman, gebruiken een dubbele Boxer-kistendraaier van fabrikant MechaTec om de kiemgroei van het pootgoed te reguleren.

  Foto's: Sytze Bakker, Tekst: Matthijs Verhagen.

 • De buurmannen waren op zoek naar een alternatief voor de kiemremmer Talent, want met de selectie kwamen ze in de verschillende rassen te veel mutanten tegen. Daarom werken ze nu voor het tweede jaar met een kistendraaier als alternatief.

 • Een klep sluit de kist aan de bovenzijde af voordat deze gedraaid wordt.

 • De aardappelen voordat ze gedraaid worden. De buurmannen telen samen ongeveer 35 hectare pootgoed van de rassen Arinda, Binella, Ditta, Première en Provento. Daarnaast verbouwen zo 5 hectare consumptieaardappelen voor Celavita, ras Hanza.

 • Na het draaien zijn de kiemen er af. Afhankelijk van het ras en de omstandigheden worden de aardappelen vaker of minder vaak gekeerd. Daarnaast kan ook het aantal omwentelingen per keerbeurt variëren.

 • Deze dubbele uitvoering is ook ideaal om te gebruiken voor het sorteren en later voor het lezen van het pootgoed, waar de akkerbouwers nu mee bezig zijn. De installatie wordt ook gebruikt voor het laden van vrachtwagens.

 • Met een afstandsbediening kan de kantelaar in werking gezet worden.

 • Eén keer op de knop drukken is voldoende om de machine in werking te zetten, het hele proces wordt dan automatisch doorlopen. Afhankelijk van de omstandigheden worden de kisten een aantal keer per seizoen een tot vijf keer rondgedraaid. Vervolgens wordt de kist er met de heftruck uitgehaald.

 • Vier hydrostatisch aangedreven rubberwielen zorgen voor het draaien van de kisten.

 • Met de kistendraaier kunnen de aardappelen ook op de band gelost worden. Hierdoor is de machine multifunctioneel te gebruiken.

 • Het pootgoed komt op de lopende band terecht. Door de beperkte valhoogte is de machine heel productvriendelijk.

 • Via de lopende band komen de aardappelen in de leeskamer terecht. Als de aardappelen alleen gekeerd worden, blijven ze in gewoon continu in de kisten.
  Bekijk ook enkelvoudige uitgevoerde kantelaar voor één kist van het merk Airotator.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.