Akkerbouw

Foto & video 1339 x bekeken 1 reactie

100 % vorstschade in prei en spruiten

Twee taxateurs bepalen de vorstschade in de prei en spruiten van Ben Geraets in Neer (L.). Ze zijn er snel uit. De schade is in beide gevallen 100 procent.

Foto

 • De strenge vorst begin januari heeft in Noord-Limburg veel schade gegeven. 70 telers hebben zich bij de LLTB gemeld met schade in prei en spruiten. In totaal gaat het om ruim 500 ha met een verwacht schadebedrag van €6,5 miljoen. Volgens de LLTB genoeg om te proberen de schade te verhalen bij de overheid.

 • In totaal zijn zes taxateurs op pad. Over de schade op het prei-perceel van Ben Geraets zijn ze het snel eens. De vorstschade stellen ze vast op 100 procent. De rottende prei is te ruiken als je het perceel op loopt. De meeste planten zijn al ingezakt. De schop en het mes hebben de taxateurs eigenlijk niet nodig.

 • Om te kijken hoe ver de vorst schade heeft gegeven in de betere preiplanten steken de taxateurs toch nog een paar preien uit. Dat valt nog niet mee. Het is flink zoeken naar een rechtopstaande plant waar nog een beetje groen blad aan zit.

 • Het witte gedeelte van de prei is vaak nog goed. Maar dit zit dan ook onder de grond. De buitenste drie tot vier bladeren zijn aan het rotten. Die moet de teler dus eerst allemaal verwijderen als hij besluit de prei toch te oogsten en te verwerken.

 • De taxateurs snijden de prei doormidden om te kijken hoe het met het hart gesteld is. Van buiten lijkt de prei nog goed, maar van binnen is het een ander verhaal. Ook het hart is al aan het rotten.

 • Zo gaat het al weken, stelt Geraets. “Soms denk je dat het meevalt, maar als je goed kijkt valt het altijd weer tegen.” De afgelopen weken is de schade flink erger geworden. De prei rot steeds verder naar beneden weg.

 • Bij 90 procent van de preiplanten op het perceel is het beeld als hier. De planten zijn al bijna helemaal weggerot. Het rooien van dit perceel heeft geen enkele zin. Het kost veel te veel tijd om de goede planten eruit te trekken. Dan komen daar de extra verwerkingskosten nog bij.

 • Taxateur Willem Sloot meet nog even het perceel op met een verrekijker met afstandsbepaling. Deze meet het perceel tot 2 meter nauwkeurig. Sloot komt uit op 4 ha.

 • Wil Reijnders noteert de uitslag van de taxatie. “Bij bijna alle telers is de schade 100 procent. Hoogstens op een perceel dat langs een bos uit de wind lag kom je op een schadepercentage van 85 procent.”

 • Niet alleen de prei van Geraets heeft schade. De vorst heeft ook toegeslagen in de spruiten. 0,75 kan als verloren worden beschouwd. Ook hier is het oordeel van de taxateurs 100 procent schade. De bladeren zijn overigens opgegeten door de duiven.

 • Op deze dwarsdoorsnede is goed te zien hoe desastreus de vorst werkt. Stuk voor stuk zijn de spruiten aan het rotten. Het stinkt hier nog meer dan op het preiperceel.

 • Soms lijken de spruiten aan de top van de stam nog redelijk. Maar zodra je ze doorsnijdt is te zien dat ook deze spruiten waardeloos zijn. Ze kleuren al bruin.

 • De plukmachine staat nog in het land. Maar die kan naar huis. Deze week klepelt Geraets het gewas. Dan is het af. Gereats is nuchter. “Bij de spruiten wist ik na twee dagen al dat ze bevroren waren. Bij de prei had ik er meer moeite mee. Maar nu kan ik er niet meer omheen.”

 • Onduidelijk is nog of de Limburgse telers daadwerkelijk de vastgestelde schade vergoed krijgen. Vooralsnog houdt het op bij de taxatie.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  Gies

  Onzin om een vergoeding aan te vragen bij de overheid. Risico van het vak. je kunt eens een keer tegen zo'n lekkerre winter aanlopen en ja dan kun je pech hebben. Had je maar geen prei of spruitenteler moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.