Akkerbouw

Foto & video 2120 x bekeken

Knollen uit Almkerkse klei

Akkerbouwbedrijf maatschap Straver in Almkerk (N.-Br.) zit sinds de tweede week van november volop in de oogst van knolselderij.

Foto

 • Wim Straver (51) runt in maatschap met echtgenote Petra en hun drie zonen een akkerbouwbedrijf in Almkerk (N.-Br.). Sinds 1995 teelt Straver knolselderij, dit jaar 16 ha. Behalve knolselderij bestaat het teeltplan dit jaar onder meer uit 70 ha aardappelen, 40 ha uien, 20 ha suikerbieten en 17 ha rode kool.  Foto's: Bart Nijs, tekst: Ruud Jacobs

 • Alle knolselderij is dit jaar van het ras Briljant. Volgens Straver een gewilde knol voor de versmark. "Dit ras is goed houdbaar een levert uiteindelijk een mooie versmarktknol op.”
  De teelt is zonder al te veel problemen verlopen. “We hebben half mei onder goed omstandigheden geplant. In het begin zijn de planten een keer met 20 mm beregend en, om uiteindelijk aan de maat te komen, in september nog twee keer.”

 • De oogst van de knolselderij van Straver gebeurt in loondienst. Met een enigszins aangepaste bietenrooier haalt loonbedrijf Verschoor de knolselderij uit de Almkerkse kleigrond.

 • Chauffeur Jan-Willem van Drunen rooit met de Vervaet 625 bietenrooier in zo’n twee uur tijd 1 hectare knolselderij. Van Drunen: “Je kunt niet zo hard rijden als bij het rooien van de bieten. Bovendien duurt het vervoer met de kipwagens langer.”

 • Om met de Beeteater de knolselderij te kunnen oogsten, zijn onder meer de nakoppers in de loofklapper uitgeschakeld. Dit om uiteindelijk nog 4 centimeter loof op de knol te laten staan.

 • Verder staan de rooischaren iets breder afgesteld en wordt er minder diep gerooid dan bij de oogst van bieten. Daarbij draaien de zeefraderen op een lager snelheid om de knollen niet te beschadigen.

 • De loonwerker heeft boven in de rooimachine een ijzeren plaat onder de lange vijzel geplaatst om de knollen zonder beschadiging in de bunker te kunnen draaien. De bunker heeft een capaciteit van 24 ton.

 • Voor het transport naar de opslag in het 8 kilometer verderop gelegen Babyloniënbroek, rijden verschillende kipwagens af en aan.

 • Vanuit de bunker worden de flink met grond behangen knollen in een mum van tijd in de kipwagen gelost.

 • Volgeladen en dan snel met de knollenvracht op weg naar de opslagloods.

 • Voor de opslag van zijn knolselderij huurt Wim Straver in Babyloniënbroek een opslagloods met vier compartimenten. In elk compartiment kan hij 270 tot 300 ton opslaan.

 • Straver is tevreden over zijn dit jaar geoogste knollen. “De kwaliteit is goed en de knollen zijn met 1.000 tot 1.200 gram mooi van maat. Dit is een prima gewicht voor de versmarkt.”

 • Een korte pauze om even op krachten te komen. Het rooien gaat ondertussen door. Op de achtergrond arriveert een nieuwe vracht knolselderij om in te schuren. “We zitten inmiddels in november en goede oogstomstandigheden moet je pakken”, aldus Straver.

 • Normaliter heeft Straver in november vier tot vijf dagen nodig om al zijn knolselderij in te schuren. Veel regen en een vroege vorstperiode kunnen dan roet in het eten gooien. Straver: “Maar één nachtvorst van 4 tot 5 graden kan de knolselderij wel hebben, mits de plant vitaal in het blad staat.”

 • Alvorens de knollen de schuur in gaan, verwijderen Straver (links) en de stagiairs Marc van Bragt (midden) en Dennis Tolenaars aan de sorteerband de eventueel beschadigde knollen.

 • De knollen blijven in de opslag tot februari-april en gaan voor de versmarkt weg naar verschillende afnemers. De bewaartemperatuur in de opslagloods wordt met behulp van luchtkoeling op 3 tot 5 graden gehouden.

 • Straver schat dit jaar per hectare 50 tot 60 ton knolselderij te oogsten. Het langjarig gemiddelde ligt op 55 ton. Over de prijsverwachting is Straver positief gestemd: “De prijs ligt al sinds eind september op 12 tot 14 cent per kilo.”

Ruud Jacobs

Of registreer je om te kunnen reageren.