Akkerbouw

Foto & video 2155 x bekeken 1 reactie

Peenoogst Noordoostpolder op hoogtoeren

In de Noordoostpolder is de peenoogst in volle gang. Ook maatschap Schot in Bant is gestart met de oogst van de bewaarpeen. De gebroeders Thijs (51) en Tieo (52) Schot rooien 45 hectare peen.

Foto

 • Thijs Schot, die op het land de rooiwerkzaamheden voor zijn rekening neemt, kijkt met een goed gevoel terug op het afgelopen groeiseizoen. “Het was een mooi jaar, met prima grond. De kwaliteit en de grofte lijken zo op het eerste oog echt goed.”.

  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Ruud Jacobs

 • De zon is de oogstende akkerbouwers goed gezind. Onder ideale omstandigheden rooien ze in rap tempo de peen. De peenrooier op het eerste perceel van 5,5 hectare houdt drie trekkers met aanhanger meer dan bezig met de afvoer van de geoogste peen.

 • Na de eerste lichte nachtvorst van dit jaar, werkend onder een strakblauwe hemel stuurt Thijs Schot zijn John Deere met aangekoppelde Simon-peenrooier over de akker.

 • De tweerijige wortelrooier is eigendom van de maatschap. Per dag wordt 3 hectare peen gerooid, ofwel 400 kisten.

 • Alle peen van maatschap Schot is van het ras Nerac. Thijs Schot: “Dit ras is machinaal goed oogstbaar. Ook na het wassen is deze peen nog steeds een mooi product. De peen is goed bewaarbaar, ook voor een langere periode. Uit ervaring weten we dat het rendement van dit ras goed is.”

 • Op afstand sturen de trekkerchauffeurs de vulslurf van de drie jaar oude rooier aan. Drie chauffeurs voeren de lege en volle kisten af en aan.

 • Van alle gerooide peen is 60 % op contract. Deze peen gaat, eerst af land en later in het seizoen vanuit de bewaring, via teeltorganisatie Holland Crop, peenverwerker Hiemstra en Bakker Barendrecht uiteindelijk naar Albert Heijn. Maatschap Schot doet al 20 jaar zaken met Bakker. De overige 40 % van de geoogste peen verkoopt Schot gedurende het seizoen via Hagranop in Duitsland.

 • Afhankelijk van het weer loopt de oogstperiode bij maatschap Schot van medio oktober tot half november. Voor wat betreft de teeltroulatie probeert de maatschap om de acht jaar peen te telen. Maar het is ook wel eens 1 op 6.

 • De gebroeders Schot telen al vele jaren peen, elk jaar wel 40 tot 45 hectare. De rest van het teeltplan voor 300 hectare bestaat afwisselend uit aardappelen, suikerbieten, gerst, witlof en uien. Qua opbrengst per hectare ligt de oogst van 2009 op zo’n 125 kisten à 700 kilo. Schot gaat uit van 80 tot 90 ton netto gewassen peen per hectare. “Dat is een gemiddelde oogst.”

 • In september is 30 hectare van de peenpercelen nog een tot twee keer met 15 mm beregend. Behalve droogte was er op één perceel net na het kiembladstadium ook sprake van hagelschade. De uiteindelijke stand is er een stuk dunner. Volgens Schot was de wortelvliegdruk het afgelopen seizoen hoger dan normaal. “Daarvoor hebben we dit jaar meer dan anders preventief gespoten.”

 • Collega-akkerbouwer Carl van de Wiel helpt in Bant bij de peenoogst. Hij verwijdert tussentijds zand van de rooimachine. “Door de droogte van dit jaar valt het allemaal wel mee”, vindt Van de Wiel.

 • De peenrooier wordt overdag zo optimaal mogelijk ingezet. Thijs Schot: “We beginnen ’s morgens om half acht en gaan dan door tot zes uur. ’s Avonds rooien we niet meer.”

 • Even verderop wordt de vers gerooide peen door broer Tieo in een bewaarloods zes hoog opgestapeld. “In deze koelruimte kunnen 4.000 peenkisten. We koelen langzaam in met 4 tot 5 graden en zakken dan rond kerstmis terug tot 1 graad”, legt hij uit.

Ruud Jacobs

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jet

  heeeeeeeeeee dat is mijn vader!

Of registreer je om te kunnen reageren.