Akkerbouw

Foto & video 834 x bekeken 1 reactie

Uienkwaliteit erg wisselend

Spruitlust en kaalheid zijn de grootste kwaliteitsproblemen dit jaar. De kleur is daarentegen veel beter dan van oogst 2006.

Foto

 • Wim Waterman van Waterman Onions in Emmeloord vertelt dat de uienkwaliteit dit jaar wisselend is. De kleur van de uien is dit jaar veel beter dan die van oogst 2006. Maar de uien zijn meer spruitlustig en worden ook nog eens snel kaal. De partijen zijn veel minder homogeen.

 • Hier komen de uien bij Waterman binnen. Gemiddeld wordt ieder uur een vrachtwagen van 35 ton gelost. De sortering van deze partij uien is erg wisselvallig.

 • Een extreem voorbeeld van de gevolgen van tweewassigheid. Het beeld wisselt sterk van teler tot teler. Er zijn ook hele mooie partijen bij. Waterman selecteert hier sterk op.

 • In dit opslaggedeelte worden partijen zo nodig bijgedroogd en tijdelijk opgeslagen. Andere uien gaan rechtstreeks de sorteerderij in. Ook gesorteerd product staat nog even hier voordat de uien de verpakking ingaan.

 • Nadat de losse vellen en de laatste grond eruit gezeefd zijn, komen de uien via de afstaarter op de maatsorteerder. Hier worden ze in minimaal vier maten gescheiden. De sorteermaten hangen af van de afzetbestemming.

 • Vervolgens worden de uien in drie stappen gelezen. In de eerste stap wordt voorgelezen. De ergste tarra (kaal, rot) wordt eruit geraapt. In de tweede stap gaat de rest van de tarra eruit. De derde stap dient als het goed is alleen voor controle.
  Op deze wijze kan Waterman de kwaliteit zeer goed controleren en waarborgen tot de uien uiteindelijk bij de consument liggen.

 • Eén blik in de tarrakist zegt genoeg. Kaalheid is dit jaar een groot probleem. In de box lijken de uien vaak nog aardig, maar eenmaal over de sorteerinstallatie vallen ze soms tegen. Dat komt doorat uien met een scheur in de huid op dit tijdstip van het jaar te gemakkelijk hun jasje uitdoen tijdens de verschillende handelingen die plaatsvinden tussen opslag en verpakking van het eindproduct.

 • Wim Waterman laat nu een ander kwaliteitsprobleem zien: spruitlust. Deze partij heeft hij dan ook geweigerd. Als deze uien verpakt zouden worden, staat er al schot op voordat ze bij de klant aankomen. Dan zijn de uien onverkoopbaar. Overigens geeft Waterman aan dat nu wel duidelijk zichtbaar is welke partijen spruitlustig zijn. Hij verwacht geen grote verrassingen meer.

 • Als enkele uien in de lengte worden doorgesneden, is te zien dat de spruit al bijna bovenin zit. Waterman heeft wel een verklaring voor dit probleem, en dat is de tweewassigheid. Bij de MH-bespuiting was het gewas niet homogeen, zodat de MH niet altijd voldoende gewerkt heeft. De uien in Flevoland hebben dit jaar minder problemen met spruitvorming dan in Zeeland.

 • Eenmaal gesorteerd gaan de grofste maten veelal voor groothandel en afzet binnen Europa rechtstreeks per auto naar de klanten.

 • Nederlandse uien verpakt in jumbozakken. Na het uitlezen ziet deze partij er zeer netjes uit, zeker de kleur. De partij zit dan ook tegen Klasse I aan. Deze uien gaan trouwens rechtstreeks naar Duitsland voor pre-packdoeleinden. Daar hebben ze weinig topkwaliteit uien meer die geschikt zijn voor de supermarkt.

 • Een gedeelte van dezelfde partij wordt verpakt in 2 kilozakken. Deze uien hebben als bestemming de supermarkt. Hoewel het sorteren en lezen veel energie kost, mag het eindproduct er zijn. Waterman is best trots dat hij deze kwaliteit kan leveren.

 • Desondanks willen West-Europese supermarkten nauwelijks nog oude oogst hebben. Waterman heeft daarom ook importuien uit Nieuw-Zeeland staan. De inkoopprijs hiervan is soms vier keer zo hoog als die van Nederlands product. Desondanks willen supermarkten verse, nieuwe uien hebben, aldus Waterman.

 • Het mag inderdaad gezegd worden. Het is een schitterend product, de Nieuw-Zeelandse ui. Aan niets is te zien dat deze uien al een reis van 6 weken per schip erop hebben zitten.

 • Na een dag sorteren staat de expeditieruimte helemaal vol. De vraag naar uien is momenteel redelijk goed. Daar staat tegenover dat het prijsniveau dit jaar helaas niet erg hoog is.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  dirk garos

  Met Restrain is kiemrust van uien en aardappelen goed in te perken.
  www.restrain.eu.com

Of registreer je om te kunnen reageren.