Akkerbouw

Foto & video 1406 x bekeken 3 reacties

Fritesaardappelen spoelen bij afleveren

Maatschap Kort spoelt de fritesaardappelen bij het afleveren. In tegenstelling tot bij het wassen, raken de aardappelen hierbij niet beschadigd.

Foto

 • Maatschap Kort in Kudelstaart (N.-H.) levert aardappelen aan verschillende fritesfabrieken. Om de afnemer tegemoet te komen, spoelen vader en zoon Kort de aardappelen bij het afleveren. Daardoor gaat de verwerking in de fabriek veel sneller. De aardappelen worden bij het spoelen niet beschadigd, omdat ze tijdens het proces niet met ijzer in aanraking komen. Momenteel is het systeem nog in de testfase.

 • Hugo Kort schept de fritesaardappelen op. Samen met zijn zoon Robert heeft hij een maatschap waarbij fritesaardappelen het hoofdgewas vormen. Afgelopen jaar teelden ze 120 hectare fritesaardappelen. Vandaag wordt 300 ton afgeleverd. Bij het afleveren wordt een capaciteit tot 45 ton per uur gehaald. Het spoelen is geen capaciteitbeperkende factor bij het laden.

 • Via transportbanden gaan de aardappelen van het opschepapparaat naar de laad- en spoelinstallatie op het erf.

 • Op de rollenreiniger van de stortbak gaat de meeste losse grond al uit de partij. Ook de allerkleinste knolletjes worden hier gescheiden van de bruikbare knollen. De grond en kleine knolletjes worden via een transportband opgevangen in een kist.

 • Voor het spoelproces is relatief weinig water nodig; ongeveer 1.000 liter per vrachtwagen. Het water wordt gecirculeerd in de installatie en de modderdeeltjes bezinken. Robert Kort test even of alles werkt en hoe dik het bezinksel is. Aan het eind van de dag vangt hij de bezonken grond op in een bak. Die brengt hij terug naar het land.

 • De aardappelen verdwijnen eerst in een dompelbad en komen dan op een spijlenband richting vrachtwagen. De grondsoort bepaalt voor een belangrijk deel het resultaat van het spoelen. Zandgrond is eenvoudig af te spoelen, maar bij kleigrond blijft toch wat meer grond aan de knollen hangen.
  Kluiten en stenen zinken, waarna ze via een transportband naar een kist of kipwagen gaan. Zo gaan alleen de aardappelen naar de fabriek.

 • Vlak voor de aardappelen de vrachtwagen in gaan, spuiten twee rijen sproeiers nog een paar stralen water over de aardappelen om zo de laatste grond van de knollen te verwijderen.

 • Aan de instellingen van de spoelinstallatie hoeft weinig veranderd te worden. Hooguit wat meer of minder druk op de laatste sproeiers.

 • Aangezien de aardappelen nat en zonder kluiten in de fabriek aankomen, kan het wassen daar nu veel sneller gebeuren. Bovendien raken de aardappelen bij de teler nog niet beschadigd, wat ten goede komt van de kwaliteit. Daardoor hoeven de aardappelen in de fabriek niet per se direct verwerkt te worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bongers

  Van welke fabrikant is de spoelbak die gebruikt wordt?

  Ook ben ik benieuwd naar de cappaciteit van het apparaat. Is voor 100 ton per uur een 2e machine nodig of gaat dat nog met een enkele?

 • no-profile-image

  robert

  De fabrikant is van dijke zeeland en voor 100 ton per uur heb je er twee nodig. Wij halen de 60/70 ton per uur.

  Groeten,
  Robert Kort

 • no-profile-image

  Bongers

  Ok, bedankt voor de informatie.

  Nog een vraag: wat levert het spoelen voor jullie op? resulteerd dit in lagere kortingen die opwegen tegen de gemaakte kosten?

  Op dit moment leveren wij ook Asterix af aan Aviko en per vracht gaat er ongeveer 4 ton tarra vanaf (waarvan ~800KG grond)

  Deze waarden worden behaald nadat het product 2x over een stortbak is gegaan met een normaal rollenset er in (1x bij het inschuren en 1x bij verlading)

  In totaal kun je bij ons dus spreken van een korting van zo'n 11%.

  Is dit bij jullie na het spoelen veel minder? kunnen de extra gemaakte kosten ermee afgedekt worden? (waterverbruik, kosten van de investeringen en evt. extra personeel enz.)

Of registreer je om te kunnen reageren.