Akkerbouw

Foto & video 2049 x bekeken 5 reacties

Boeren in Kazachstan

Boeren in het dorre, uitgestrekte Kazachstan, bekend van de schaatsbaan in Medeo - kan het? Ja. Arie Maas heeft samen met zijn zoon een boerderij van 6.500 hectare.

Foto

 • Ze telen tarwe, soja, koolzaad, luzerne en bieten. Vanaf volgend jaar wil de akkerbouwer ook aardappelen en wortelen gaan telen.Sinds 3 jaar teelt Maas suikerbieten. Inmiddels is het areaal gegroeid tot 375 hectare, en is hij de grootste particuliere bietenteler in Kazachstan. In totaal staan er in het land op 20.000 hectare bieten. In veel gebieden is de teelt onmogelijk, omdat er geen irrigatiemogelijkheden zijn. Zonder irrigatie heb je simpelweg geen opbrengst.

  Foto's: Arie Maas, Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • De bietenopbrengst is laag in Kazachstan. Het fabrieksgemiddelde ligt op 18 ton. Maas komt op gemiddeld 38 ton uit, maar heeft ook percelen met slechts 15 ton. Om de bietenteelt rendabel te laten zijn, krijgen Kazachstaanse telers subsidie. De overheid wil de teelt uitbreiden naar 50.000 hectare. De subsidie kan oplopen tot $400 per hectare. Daarnaast wordend de grenzen volgend jaar waarschijnlijk gesloten voor importsuiker.

 • Maas doet alle werkzaamheden in de bietenteelt zelf. De bieten rooit hij in twee fasen en dat is niet voor niets. Er zijn in Kazachstan geen bedrijven die het onderhoud en reparatie kunnen doen. Als een simpele printplaat stuk is, staat de rooimachine weken stil omdat dan een nieuwe uit Europa moet komen. Daarnaast is er soms veel overlast van onkruid. Een eenfaserooier loopt dan vast. Met twee fasen kan het onkruid wat uitdrogen. Onkruiden zijn een groot probleem in de Kazachstaanse teelt. Het aantal middelen is beperkt. Eigenlijk zijn alleen Pyramin, Betanal en Fusilade te gebruiken. Minerale olie is onbekend. Daar komt bij dat Maas met een enorme erfenis kampen. Jarenlang is op veel plekken het onkruid nauwelijks bestreden. Met het irrigatiewater komen ook nog wel eens zaden mee. Als deze kiemen is het natuurlijk veel te nat om ze te bestrijden.

 • Oogst 2007. De bieten worden rechtstreeks op vrachtwagens geladen en gaan naar de suikerfabriek. Die zijn er genoeg. De uitbetaling verloopt moeizaam. Meestal krijgen telers een gedeelte van hun suiker teruggeleverd, die ze vervolgens zelf verkopen. De prijs is met €43 per ton vergelijkbaar met die van Nederland.

 • Vanaf volgend jaar wil de akkerbouwer ook aardappelen en wortelen gaan verbouwen. De opslag ervoor staat al klaar. Hier kunnen 5.000 ton aardappelen in.

 • In Kazachstan is een groot watertekort. Daarnaast wordt ook nog eens veel water verkwist. Meestal wordt er simpelweg bevloeid, zoals hier bij de uien. Het waterverlies is dan al snel 15 procent Daarnaast is het een enorm karwei. Voor iedere 15 hectare loopt er een mannetje van $200 per maand. Die daarnaast een slaapplaats en natje en droogje moet hebben. Deze mannen zijn regelmatig dronken door het vele wodka drinken.

 • Dit gebied van 2.500 hectare rond Tingilda is strak verkaveld. Ieder perceel is 35 hectare waar op twee plekken uit de betonnen sloot water afgetapt kan worden met sluisjes. Met een rijencultivator zijn kleine sleufjes getrokken waar het water dan doorliep, bevloeiing dus eigenlijk. Ondanks de goede verkaveling is het water schaars. Regelmatig maakten we hier vechtpartijen mee om het water. We zijn dan ook maar uit dit gebied vertrokken.

 • Het water is in Kazachstan niet gratis. Zeker als je vanuit een pompstation water krijgt is dat duur. Per hectare betaal je jaarlijks al snel 200 tot 250 dollar. Smeltwater is goedkoper. Je betaalt een vast per hectare per gewas. Onafhankelijk hoeveel water je daadwerkelijk gebruikt. Maar ja. Je kan pech hebben. Soms heeft een ander voor je al het water al weggekaapt.

 • Graan is met 3.500 hectare verreweg het grootste gewas op het bedrijf van Arie Maas. Hier wordt de zomertarwe gezaaid.

 • Ploegen van zware grond in Besic.

 • De enorme graanopslag van het bedrijf. Hier staan 11 silo’s met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 2.200 ton. Helaas kan je als buitenlander geen onroerend goed aankopen. Wij hebben dus ook een speciale constructie moeten toepassen. Overigens is de economie hier booming. 5 jaar terug kostte een appartement $5.000. Nu is hetzelfde huis $150.000 waard.

 • Naast al het landbouwwerk is er tijd om het prachtige land te bezichtigen. Hier de bergen vlakbij de beroemde schaatsbaan van Medeo.

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frans de Witte

  Beste heer Maas,

  Kan het zijn dat de foto van de aardappel opslagloods is genomen in het dorp Eltai bij Almaty?

  Ben benieuwd naar uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Frans de Witte

 • no-profile-image

  arie maas

  frans dit klopt helemaal was je betrokken bij de bouw o.i.d ??

 • no-profile-image

  Frans de Witte

  Beste heer Maas,
  Dank voor uw reactie. Inderdaad, ik was destijds de verantwoordelijke voor de bouw van de bewaarplaats en de algehele gang van zaken op de site. Het doet me deugd dat de loods er nog goed bijstaat (zo te zien). Ik had daar weinig hoop op toen ik KZ verliet. Ziet het kantoor dat elders op het terrein staat er ook nog netjes uit en zitten er nog mensen in? Wie is op dit moment eigenaar van de bewaarplaats en de compound? Wat leuk om die foto te zien!

  Vriendelijke groet,
  Frans

 • no-profile-image

  arie maaS

  frans als je wat meer wilt weten kun je via de boerderij mijn email adres opvragen

 • no-profile-image

  Garry Schrage

  Geachtte redactie

  Ik ben een beginnende hobby boer in Kazakhstan (Almaty) en zou graag met de heer Maas in contact willen komen.

  Bij voorbaat hartelijk dank.

  Garry Schrage

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.