Foto: Mark Pasveer AkkerbouwOpinie

Boerenrendement cruciaal bij precisielandbouw

Akkerbouwers pakken de precisielandbouw nog niet erg op, schrijft staatssecretaris Van Dam aan de Tweede Kamer.

Stuursystemen willen ze nog wel kopen, maar met variabel doseren van kunstmest en bestrijdingsmiddelen schiet het niet erg op.

Akkerbouwer investeert, baten komen bij ketenpartners

Het WUR-rapport, waaruit Van Dam put, noemt als oorzaken onder meer: onzekerheid over terugverdientijd en asymmetrie in kosten en baten. Ofwel: de akkerbouwer investeert, de baten komen terecht bij ketenpartners en adviseurs.

Geen sluitende business case

Neem de akkerbouwer zijn terughoudendheid daarom maar eens kwalijk. Ondanks het lonkend perspectief van precisielandbouw, moet ook morgen zijn schoorsteen roken.

Als de kalkammonsalpeter in de voorverkoop maar 18 cent per kilo kost, waarom dan tijd en geld stoppen in dronebeelden en precisiedosering om misschíen een paar kilo te kunnen uitsparen? Gewasbescherming idem dito: echt fijnmazig middelen doseren levert de individuele boer niks op. Ook de voorlopers, de enthousiastelingen, kunnen nog maar moeilijk een sluitende business case tonen voor variabel doseren.

Perspectiefvol voor de boer

Precisielandbouw is volgens de staatssecretaris belangrijk en perspectiefvol. Volgens het rapport vinden ook boeren dat. Het is dan alvast goed dat de staatssecretaris snapt waarom die er desondanks niet volgas tegenaan gaan. Het werkt namelijk alleen als behalve voor de keten of zelfs de hele samenleving, precisielandbouw perspectiefvol is voor de boer.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin