Foto: Petra Vos AkkerbouwOpinie

‘Uienhandel gooit eigen glazen in’

Handelaren leuren wereldwijd langs landen om de overvloedige Nederlandse uienoogst van 2016 kwijt te raken. En zij gaan hierbij tot aan het gaatje.

Zelfs voor prijzen van € 2 per 100 kilo lukt het waarschijnlijk niet om de Hollandse uienberg te ruimen. De handel schat dat 100.000 ton uien geen bestemming gaat vinden.

Wereldwijd wordt de markt overspoeld met uien. Zo kent Brazilië dit jaar een superoogst. In Santa Catarina produceerden ongeveer 13.000 boeren zo’n 600.000 ton uien. En die komen nu in opstand tegen de Nederlandse uienimport. Met het verwijt dat het om een door de Nederlandse overheid gesubsidieerde import gaat. Edoch, Nederland heeft tot nu toe nog geen 5.500 ton uien naar Brazilië geëxporteerd. Peanuts dus in vergelijking met hun eigen oogst.

Ethiek en kapitalisme

Anders ligt het met de uienexport naar Afrika. Senegal en buurland Mauritanië worden overspoeld met Nederlandse uien. Exporteurs en verpakkers beginnen zich nu terecht zorgen te maken over deze vorm van dumping in ontwikkelingslanden.

Zakelijk dreigt hiermee het gevaar dat ontwikkelingslanden uit zelfbescherming voor hun eigen boeren blijvend hoge importheffingen of plafonds invoeren. Ook komen zo de grenzen tussen ethiek en de geest van het kapitalisme ter discussie. Als ze op deze wijze doorgaan, gooit de uienhandel op termijn zijn eigen glazen in.

Beheer
WP Admin