Commentaar

1612 x bekeken

‘Beweging nodig in biotechnologie’

Het is een verontrustend signaal dat HZPC-directeur Gerard Backx deze week afgaf.

Het boegbeeld van de Nederlandse pootgoedsector overweegt uit te wijken naar landen buiten de EU voor onderzoek met nieuwe veredelingstechnieken. Een vlucht voor Europees beleid dat niet werkt.

Voor Nederland als kennisland is dat niet best. Het leidt tot stagnatie terwijl ons land juist voorop wil lopen. Nieuwe technologie laat zich niet tegenhouden door starre regels. Met de techniek verandert de wereld en daarmee ook de opvattingen van mensen. In de medische sector omarmt men nu dingen die een generatie geleden nog volstrekt taboe waren. De landbouw zal onherroepelijk volgen.

Stroperige besluitvorming Brussel

Op zich is dit besef er wel in Nederland. Dat blijkt uit onderzoeken van instanties als Cogem en de Gezondheidsraad. Het bleek onlangs ook bij een Kamerdebat. Grootste probleem zijn niet de paar partijen die alleen maar op de rem willen staan. Eerder is het de besluitvorming in Brussel die te stroperig is om dit dynamische gebied te reguleren.

Wachten tot dat verandert heeft geen zin. Dan gaan kansen verloren. Toch zijn er mogelijkheden. De verouderde regelgeving biedt soms meer ruimte dan de betrokken ministeries durven te nemen. Benut die ruimte en voorkom zo dat bedrijven uitwijken. Niet omdat alles wat kan ook toegestaan moet worden, wel omdat er veel meer moet mogen dan nu.

Of registreer je om te kunnen reageren.