Foto: Henk Riswick AkkerbouwOpinie

‘Verruim de mestregels, wég met derogatie!’

De totale dierlijke en plantaardige sector verschraalt, schrijft columnist Arie Noordam. ‘Als we meer afvoeren dan we mogen aanvoeren, komen we tekort.’

Mes in de veestapel om de derogatie veilig te stellen. Dat is de toekomstvisie van melkveehoudend Nederland. een sectorbreed plan is gewenst, oreert Rabo-bobo Ruud Huirne begin augustus. Beetje laat Ruud, dat plan had er een paar jaar voor de afschaffing van het melkquotum moeten zijn! Samen met Campina en LTO had er een beheersplan moeten zijn. Toen ik dat eerder schreef, werd het weggehoond, ze konden hun eigen boontjes wel doppen.

‘Derogatie gaat deels ten koste van de akkerbouw’

Wanneer Kees Romijn van LTO nu, augustus 2016, met veel woorden probeert uit te leggen dat de fosfaatproductie omlaag moet omdat anders de derogatie vanuit Brussel gevaar loopt, vergeet hij gemakshalve dat die derogatie deels ten koste gaat van de akkerbouw. Of dacht hij echt dat Brussel ­zomaar iets weggeeft. Weg met die derogatie. Ronduit belachelijk wordt het als Kees pleit voor €46 miljoen van Brussel en onze overheid melkkoeien wil slachten. Want, hebben ze bedacht, ­minder poepende koeien betekent minder fosfaat! Veel te laat, volkomen misplaatst en een totaal verkeerde besteding van geld dat beter sectorbreed besteed kan worden aan innovaties.

Ronduit belachelijk wordt het als Kees Romijn pleit voor €46 miljoen van Brussel en onze overheid melkkoeien wil slachten. Want, hebben ze bedacht, ­minder poepende koeien betekent minder fosfaat!

‘Wég met de derogatie, vind ik’

Weg met de derogatie, vind ik. Ik heb er wel een ander plan voor in de plaats. Een gevolg heeft namelijk altijd een oorzaak. Jaren terug werd volop gesjoemeld met dierlijke mest; dumping en een grijs circuit waren ‘normaal’. Gevolg daarvan was dat er afspraken kwamen over registratie en beperking van gebruik van meststoffen. Zoals zo vaak slaan de maatregelen dan door en ‘geholpen’ door Brussel werden door onze overheid regels opgesteld die onze sector tekortdoen. De totale dierlijke en plantaardige sector verschraalt namelijk. Als we meer afvoeren dan we mogen aanvoeren, komen we tekort. Dat weet ik, ik heb namelijk gestudeerd! Een aantal jaren hou je dat wel vol zonder veel schade, maar het wordt hoog tijd om de plannen aan te passen. De registratie op alle bedrijven is in orde, de meeste bedrijven zijn gecertificeerd en krijgen jaarlijks een uitgebreide controle. Sjoemelen is verleden tijd.

Verplichte verruiming van de mestregels

De mestregels moeten worden verruimd, verplicht! Iedereen die ­bodemanalyses kan tonen die geen hoge afwijking ­laten zien, moet zelf kunnen bepalen wat hij bemest, in ieder geval net zoveel kunnen aanvoeren als hij ­afvoert. De hele sector moet ervoor gaan. Nog belangrijker is dat ook de politiek er zich achter moet scharen en dat ongetwijfeld zal doen aan de hand van genoemde argumenten. Als we duurzaam willen werken, betekent dat toekomstgericht denken, onze grond vruchtbaar houden. Als we op dit punt verzaken, hebben de volgende generaties een enorm probleem. Als we onze grond verplicht moeten blijven uitmergelen is dat zeer kwalijk! Zijn we verplicht niet duurzaam bezig. En de EU dan? Brussel heeft Nederland harder nodig dan Nederland Brussel!

De mestregels moeten worden verruimd, verplicht! Iedereen die ­bodemanalyses kan tonen die geen hoge afwijking ­laten zien, moet zelf kunnen bepalen wat hij bemest, en moet in ieder geval net zoveel kunnen aanvoeren als hij ­afvoert.

Beheer
WP Admin