Chemieloos én de wereld voeden, wie durft - Foto: ANP AkkerbouwOpinie

‘Chemieloos én de wereld voeden, wie durft?’

Ik daag de critici van het huidige landbouwsysteem uit met een systeem te komen dat én chemieloos is én de wereld kan voeden.

In de weekendbijlage van de Volkskrant, een serieuze krant, opent een reportage met de zin: ‘Boeren hebben het zwaar, werken hard voor weinig geld en krijgen ook nog veel kritiek voor hun kiezen.’ Dat laatste neemt grote en ernstige vormen aan; ik schreef er al eerder over. Verder in het artikel van de krant wordt een oplossing in beeld gebracht: prachtige plaatjes van biologische bedrijven, een boer met een kalf in zijn armen, een boerin met een kleuter tussen een aantal varkens, allemaal blij. Ik schrijf met nadruk ‘een’ oplossing. Als het ‘de’ oplossing was hadden we geen probleem!

‘Gangbare boer gaat alleen voor geld’

Gangbare boeren zijn niet blij, lezen we tussen de regels. De reacties op de reportage van de Volkskrant-lezers liegen er dan ook niet om. Gangbare boeren gaan alleen voor het grote geld, zij verpesten het milieu. Chemie en landbouw mogen niet samen, de chemische middelen verbieden, roept iemand. Kunstmest uitbannen, roept een ander.

Natuur- en milieuorganisaties als Greenpeace, Milieudefensie en vele andere roepen dit ook en grote delen van de bevolking nemen dat klakkeloos over. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt nogal eens op emotie, zonder wetenschappelijke onderbouwing, tegen de gangbare landbouw. De redelijkheid is soms ver te zoeken.

Stemmen op emotie

Verontrustend wordt het als blijkt dat de Europese Commissie in het glyfosaatdossier op emotie gaat stemmen. Waar blijven we als we wetenschappelijke bureaus gaan negeren en puur op emotie gaan stemmen? Het is koren op de molen van die grote groep mensen die ongenuanceerd alle chemie en kunstmest wil verbieden. Direct en indirect beschadigen ze een grote groep hardwerkende boeren. Voor de goede orde: er is niets tegen biologische bedrijven, integendeel, en als die sector groeit is dat prima. Het zou moeten zijn dat de markt bepaalt en niet de milieuextremisten.

Consequenties van geen chemie en kunstmest

Maar ik ga u de oplossing aandragen, de oplossing waarbij het ongenuanceerde roeptoeteren tot het verleden gaat behoren. Waar gangbaar en biologisch samen optrekken om de wereldbevolking van veilig en voldoende voedsel te voorzien. Ik roep namelijk Milieudefensie, Greenpeace en al die andere groepen op een actie te beginnen om wereldwijd alle chemie en kunstmest te verbieden, alles, zero tolerantie. Jullie krijgen je zin, maar ik vraag jullie wel dringend goed na te denken over wat de consequenties van die vergaande maatregelen zullen zijn. Wereldwijd, hè?! Kunnen jullie de gevolgen zelf niet bedenken? Dan kan ik er de volgende aflevering wel op terugkomen. Het zal heel ernstig zijn.

Durven jullie het bij nader inzien niet aan? Verkondig jullie mening dan in het vervolg wat minder ongenuanceerd! Laten we samen voor een zo schoon mogelijk voedselpakket gaan. Oxfam Novib heeft Nederland in 2014 niet voor niets tot beste voedselland ter wereld uitgeroepen. Zo kun je het dus ook zien!

Beheer
WP Admin