<em>Foto: Roel Dijkstra</em> AkkerbouwOpinie

‘Durf met je bedrijf buiten de lijnen te denken’

Volg je als ondernemer de massa of durf je zélf na te denken, zoals over wat er anders kan? Het kan bijzonder motiverend zijn, schrijft columnist Arie Noordam, om vanuit een afwijkend perspectief na te denken over je bedrijf en je werk.

Bij ons op tafel ligt iedere morgen nog een krant, een krant van papier, lekker ouderwets maar wel prettig. In die krant staat soms een column met de titel ‘Vrije geest’. De auteurs daarvan gaan linksaf waar de ander rechts gaat, ze zeggen B waar de massa voor A gaat. Nou en, kunt u denken, moeten zij weten. Ik lees die stukjes echter met belangstelling, het motiveert me, geeft energie.

Vrije geesten vaak succesvol, kijk naar Lely

Vaak zijn zulke vrije geesten ook best succesvol, soms met vallen en opstaan maar dat is inherent aan het ondernemen. Het is de uitdaging die je actief maakt. Voorbeelden genoeg! Annemarie van Gaal, zwarte sneeuw gezien, weer opgekrabbeld en voor velen een voorbeeld. Machinebouwer Lely, bijna buren van mij, uitvinders en bouwers van de rotoreg, kunstmeststrooiers, schudders e.d. gooiden de hele akkerbouwtak in de verkoop gingen vanuit het niets automatische melksystemen maken, nog nooit een melkmachine gebouwd en dan voor alles en iedereen een melkrobot op de markt zetten. Lef heet dat, en ze zijn marktleider.

‘Novifarm werd ons van diverse kanten afgeraden’

Toen wij met ons akkerbouwbedrijf NoviFarm begonnen, alweer 10 jaar geleden, werd ons dat ook van diverse kanten afgeraden. Zo’n vergaande samenwerking kon nooit slagen, samen een combine, nou ja dat kon nog. We hebben het toch gedaan en het geeft veel mogelijkheden, heel veel uitdaging en daardoor veel plezier in het werk. We zijn oprecht trots op ons bedrijf.

Onze buren van de Biostee, nog voor ons maakten zij diezelfde stap, ervaren dat ook zo. Ook zij denken buiten de lijnen, nog meer dan NoviFarm en hebben succes en zijn trots. Moet het dan altijd groter? Nee!

‘Ze hebben samen een visie en werken zo biologisch mogelijk’

Ik kom in Spanje weleens in de vallei van een rivier in de buurt van Malaga. Vollegrondstuinders zitten daar, kleinschalig, kunnen moeilijk anders want de percelen zijn klein, met veel rotsen. Mechanisatie? Een vies woord. Samenwerken? Ja, ze hebben een coöperatie, maar die verzorgt nog niet eens hun afzet. Wat maakt hun samen dan toch zo bijzonder? Ze hebben samen een visie, ze gaan niet mee in de massa, ze telen allemaal zo biologisch als mogelijk, kijken naar de maan, de zon de sterren en de aarde is hun alles. Als ik wat van Novifarm vertel, spreekt hun gezicht boekdelen. Maar dat is hun uitdaging, zelf telen, product afzetten vanuit kraampjes. Of het een succes is weet ik niet, ze gaan in ieder geval hun eigen weg en zijn bijzonder trots op hun vallei.

Wat maakt hun samen dan toch zo bijzonder? Ze hebben samen een visie, ze gaan niet mee in de massa.

Banken negatief voorbeeld: hogere kosten, minder service

Onze banken zijn een negatief voorbeeld. Meer kosten, minder service. Heel lang wachten op je hypotheekaanvraag, er is geen enkele concurrentie daarin; terwijl technobedrijf Blend Labs een systeem heeft ontwikkeld dat zo’n aanvraag binnen een uur kan afhandelen. Over een uitdaging gesproken!

De moraal van dit verhaal is dat het bijzonder motiverend kan zijn om alleen al na te denken over je bedrijf, je werk. Kan er wat veranderen, welke uitdaging heb ik nog en het maakt niet uit op welk gebied, dat maakt bovenstaande wel duidelijk.

Beheer
WP Admin