Foto: Ton Kastermans AkkerbouwOpinie

‘Sterkere pootgoedsector is goede ontwikkeling’

KWS Potato in Nagele (Flevoland) stopt met de traditionele aardappelveredeling en richt zich volledig op het ontwikkelen van hybride aardappelrassen.

KWS ziet in de hybride aardappelveredeling aanzienlijke voordelen boven de conventionele kweektechnieken. Via hybride-kweektechnieken kunnen sneller nieuwe, betere rassen ontwikkeld worden. Bovendien zou de vermeerdering via zaad een revolutie betekenen in met name de bovenste regionen van de pootgoedketen; compact en droog zaad is namelijk veel gemakkelijker op te slaan, te vervoeren en wereldwijd te verkopen dan volumineuze knollen.

Veredelingsbedrijven

De ontwikkelingen bij KWS Potato staan niet op zich. Het biotechbedrijf Solynta meldde eind 2014 dat het bruikbare diploïde hybride aardappelrassen heeft gekweekt. Het bedrijf kreeg daar patent op. De overheid riep de veredelingstechniek van Solynta zelfs uit tot Nationaal Icoon 2014.

En inmiddels melden ook de bestaande verdedelingsbedrijven aan hybride aardappelen te werken. Het kan verkeren. Waar amper twee jaar nog klonk ‘is niks, wordt niks’, worden ook daar hybriderassen nu ‘de toekomst’ genoemd.

De hybride-innovatie is indrukwekkend, maar is niet de bijl aan de wortel van de voor Nederland zo belangrijke pootgoedsector. Eerder wordt de positie in de wereld juist versterkt. Het is goed dat deze ontwikkelingen in Nederland plaatsvinden.

Beheer
WP Admin