2947 x bekeken 2 reacties

Cosun: eerder minder dan meer surplusbieten

Jan Willem van Roessel
Cosun reageert op de zorgen die akkerbouwer Ko Brooijmans vorige week uitte op de opiniepagina in Boerderij Vandaag. De coöperatie verwacht eerder minder dan meer surplusbieten.

In Boerderij Vandaag is een open brief verschenen van bietenteler Ko Brooijmans die zich zorgen maakt over het rendement van de bietenteelt na de afschaffing van de quotering.

Cosun begrijpt deze zorgen. Na bijna 50 jaar Brusselse regulering worden de regels immers grotendeels geschrapt en wordt de suikermarkt, en daarmee de bietenprijs, minder zeker.

Toewijzing

In zijn brief benadrukt de heer Brooijmans echter vooral dat surplusbieten telen voor een prijs van €25,- per ton volgens hem niet rendabel is, terwijl Cosun anders zou suggereren. Cosun stelt echter niet dat het telen van surplusbieten winstgevend zou zijn. Wel heeft Cosun de afgelopen maanden de leden erop gewezen dat het in 2016 nog van belang is om de toewijzing vol te telen, omdat dit het laatste jaar is dat meetelt voor de leveringsrechten in de toekomst.

Meer quotumbieten

De uitbreiding met 20% geeft de leden de mogelijkheid meer quotumbieten te leveren. Het betekent geen uitbreiding van de hoeveelheid surplusbieten. Evenmin zijn de activiteiten van het IRS om de opbrengst per hectare te verhogen bedoeld om meer surplusbieten in de fabriek te krijgen. De ledenraad van Cosun heeft dit prima begrepen.

Elke bietenteler is vrij om zijn huidige areaal suikerbieten te behouden, in te krimpen of gebruik te maken van het aanbod van Cosun om 20% extra bieten te leveren. Daar is weliswaar een leveringsplicht aan gekoppeld, maar daar staat tegenover dat de basis voor de toewijzing vast wordt. Cosun gaat er vanuit dat dit per saldo tot minder surplusbieten zal leiden.

Jan Willem van Roessel is secretaris van de raad van beheer bij Cosun.

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Ik heb op de vergadering van Cosun in Wehe den Hoorn gevraagd waarom ons telersrecht om surplusbieten door te schuiven naar het volgende jaar in de toekomst dreigt te verdwijnen. Als een boer bereid is de bewaarkosten van opslag van suiker te vergoeden en hij denkt in het opvolgende jaar meer te kunnen maken is dat toch aan de teler om daarover te beslissen.
  Maar nee, men wil zo veel mogelijk suiker maken om maar zo goedkoop mogelijk te draaien. Dat kan wel een gezonde gedachte zijn, maar hoeft niet voor de individuele teler een gezonde gedachte te zijn.
  Samen met de 85% eis zult u zien dat er veel jaren gaan komen van veel te veel levering boven de toegewezen referentie.
  Geen boer die er op reageert!
  Jan Pieter Bierema
  Usquert

 • Hilhorst100

  Toekomstige leveringsrechten is precies hetzelfde als quotering dus alles blijft gewoon bij het oude. Bij structureel lage prijzen is de teelt alleen nog interessant voor gronden met een hoog producerend vermogen. In dat geval gaan er in Europa minder bieten geteeld worden , dan stijgt de prijs vanzelf weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.