<em>Foto: Michel Zoeter</em> AkkerbouwOpinie

‘Coöperatieve gedachte Rabo verkwanseld’

Is er nog iets over van de coöperatieve gedachte van Rabobank? Nee, schrijft Rinus Vermuë.

Rabobank is niet meer wat het geweest is. Maar wat is het ooit geweest? De boer kreeg krediet om zijn moeilijke tijd te overbruggen en betaalde dat terug met rente in tijden van voorspoed. Ik geloof dat dit de essentie is van een bank. Een coöperatieve bank bracht mensen bij elkaar, zodat het risico gespreid werd. Zo kreeg je de Raiffeisenbank en de Boerenleenbank. Nu is die hele coöperatieve gedachte op de schop.

‘Rabo is allang geen coöperatie meer’

De Rabo wordt nog steeds een coöperatie genoemd, maar is dat natuurlijk allang niet meer. Alle lokale banken hebben hun autonomie verloren, ze kunnen geen cent meer lenen zonder toestemming van het hoofdkantoor. Misschien niets van gemerkt, maar het oude coöperatiesysteem, met afvaardigingen en inspraak, is opgedoekt. Bovendien: de Rabobank zit gewoon net als de handelsbanken op de beurs, ze krijgen geld binnen via verhandelbare certificaten.

‘Rabo brengt hypotheken naar institutionele beleggers’

Tot zo ver niets aan de hand. Iedereen moet met zijn tijd mee, ook een bank. Maar het gaat verder. De Rabobank gaat hypotheken van de balans halen en onderbrengen bij institutionele beleggers. Wat? Wil ik dat wel?

Nu blijkt dit al praktijk te zijn sinds eind 2014. De toezichthouders krijgen de schuld. Na de bankencrisis hebben zij strengere bankregels afgekondigd. Daardoor is de bank gedwongen om meer eigen kapitaal op de balans te houden tegenover het geld dat hij uitleent.

Hypotheken doorverkopen aan wie er maar winst in ziet

Om te voldoen aan toezichtseisen gaat de Rabobank dus hypotheken doorverkopen aan institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, maar in feite elke belegger die er winst in ziet, tot Donald Trump aan toe. Heel slim natuurlijk. Nederland heeft net zijn triple-A-status terug en dat straalt af op alle bedrijvigheid die de Rabobank financiert. Dus zo’n pakket hypotheken ligt vast goed in de markt, ook als daar wat noodlijdende varkenshouders tussenzitten. Zijn ze mooi het aanklevende risico kwijt.

Crisis 2008 kwam ook door doorverkochte hypotheken

Even afgezien van de vraag of dit wenselijk is (ter herinnering: ook de financiële crisis van na 2008 werd veroorzaakt door het doorverkopen van ondoorzichtige financiële producten waarin onverkoopbare hypotheken waren verstopt); wil ik wel dat mijn hypotheek wordt doorgeplaatst bij beleggers? Mijn keuze voor de Rabobank had een coöperatieve reden. Als je geld over hebt, draag je bij aan het totaal, als je geld nodig hebt, staat het totaal borg voor jou. Maar nu voel ik me een beetje bedonderd. Ik koos bewust niet voor een institutionele belegger of investeringsmaatschappij als financier en nu duwt mijn bank mij daar alsnog naartoe. Ik voel me geen lid van de bank meer, maar een artikel dat doorverkocht kan worden. Dat voelt niet coöperatief.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin