Foto: Mark Pasveer AkkerbouwOpinie

‘Schud ze wakker bij FrieslandCampina!’

Advies van een akkerbouwer aan melkveehouders. Blogger Arie Noordam verbaast zich over geklaag bij melkveehouders en ‘pittende ledenraad’ bij FrieslandCampina. Het is noodzaak, schrijft Noordam, dat bij een veranderende markt sectoren zelf het initiatief nemen. Geen hakken in het zand!

Luchthaven Schiphol bestaat 100 jaar. Voor Nederland is dit economisch een enorm succes, aangejaagd door de eendrachtige samenwerking van de belanghebbenden.

Dit in tegenstelling tot het Nederland van nu en de agrarische sector in het bijzonder, ik schreef er al eerder over. Een verdeeld huis kost enorm veel geld.

Domme afschaffing productschappen

Uitzonderingen bevestigen de regel en die wil ik toch wel eens noemen. Onze akkerbouwsector is zo’n uitzondering. Als eerste sector weer georganiseerd in een brancheorganisatie na het domme afschaffen van de productschappen, en wat dacht u van Cosun? Ruim voor het afschaffen van het bietenquotum nam de directie samen met een wakkere ledenraad de regie al in handen. Spelregels blijven hard nodig, riepen ze. Wij bepalen wat we ongeveer aan suiker kunnen plaatsen, want daar hebben wij verstand van en onze trouwe leveranciers krijgen de voorkeur als er uitbreidingsmogelijkheden zijn. Zo hoort het en zo gebeurt het ook! Vanzelfsprekend is er vanuit de akkerbouwers nauwelijks commentaar op. Garandeert dat ook altijd hoge prijzen? Nee, natuurlijk niet, de wereldmarkt is bepalend, maar uitwassen worden beperkt en ongelijke kansen al evenzeer.

Onze akkerbouwsector is zo’n uitzondering. Als eerste sector weer georganiseerd in een brancheorganisatie na het domme afschaffen van de productschappen.

Veel geklaag bij de melkveehouders

Hoe anders is het bij de melkveehouders. Velen klagen over lage prijzen en te veel melk. Waar was FrieslandCampina bij het einde van het quotumtijdperk? Als er één partij is die in staat wordt geacht de regie te nemen, is het FrieslandCampina wel. Ongetwijfeld zit een aantal marktanalisten op kantoor dat best kon inschatten hoeveel melk ze meer weg konden zetten voor een redelijke prijs. Iedereen zou dan na afschaffing van het quotum een bepaald percentage melk meer kunnen leveren. De ‘cowboys’ die de markt willen verzieken, mogen hun extra melk wel leveren, maar krijgen daarvoor de spotmarktprijs. Als ik dit stukje schrijf, is die 15 cent! Het regelt zichzelf op die manier. Weglopen naar een andere afnemer? Dat zou echt dom zijn, als het al mogelijk is.

Zit de ledenraad bij FrieslandCampina te pitten?

Begin januari kwam FrieslandCampina dan eindelijk met een maatregel. Oei, we krijgen toch wel een beetje veel melk, hoe zou dat nou komen? Hapsnapbeleid en veel te laat. Het kwaad is al geschied. De veehouder krijgt tijdelijk een premie als hij of zij wat minder melk levert. Dat deert de grote overschrijders natuurlijk niet. Die nemen wat gas terug, reorganiseren hun veestapel een beetje, incasseren de premie en gaan daarna weer voluit. Schandalig, zeker voor een coöperatie. Zit die ledenraad te pitten? Het is toch hun geld?

Misschien is er een veehouder die dit stukje leest. Ik geef hem of haar de raad: schud ze wakker bij FrieslandCampina, inclusief de ledenraad.

Schud ze wakker!

De les die we leren: neem zelf als sector initiatief, niet afwachten en geen hakken in het zand! Dat zal uiteindelijk een rendabele investering blijken.

Beheer
WP Admin