Foto: Peter Roek AkkerbouwOpinie

‘Strakke regie zuur voor cichoreitelers’

Vorig jaar was een inulinegehalte van 17,8% goed voor een dikke premie. Maar de contractvoorwaarden voor cichoreitelers zijn aangepast.

Telers van cichorei halen goede opbrengsten binnen. De wortelopbrengst is weliswaar gewoon, maar het inulinegehalte is met 17,8% gemiddeld hoog. Een jaar geleden was zo’n inulinegehalte nog goed voor een dikke premie. Maar nog voor dit groeiseizoen zijn contractvoorwaarden aangepast. Afnemer Sensus rekent nu met 17% in plaats van 16% inuline als referentie.

Dat was even slikken voor de trouwe telersgroep. Maar de lat hoger leggen was onvermijdbaar volgens Sensus. Want door ras- en teeltverbeteringen is het gemiddelde inulinegehalte de afgelopen jaren gestegen.

Sensus: areaalkrimp nodig

Nu krijgen de telers wederom een vervelende boodschap. Door de hoge inulineproductie van 2016 ziet Sensus zich genoodzaakt om het areaal voor 2017 te laten krimpen. Alleen zo kan de enige cichoreiverwerker in Nederland het inulinepoederoverschot van 2016 geleidelijk afzetten en de prijs stabiel houden.

Zorgvuldig balanceren

Het is dan ook een kwestie van heel zorgvuldig balanceren. Bij te veel betalen prijst Sesus zich uit de afzetmarkt. Bij te weinig betalen zullen telers kiezen voor het bodemvriendelijke, betrouwbare – ook steeds beter renderende – gewas tarwe.

Na een goede oogst tijdig de volgende koers uitzetten over het areaal zullen telers wel accepteren. Als ze maar niet voortdurend krap worden gehouden, hoezeer zij hun best ook doen om de teelt in de vingers te krijgen. Dat het een fijne teelt is voor vakmannetjes, is een wat mager argument om de teelt op een bedrijf in de benen te houden.

Beheer
WP Admin