AkkerbouwOpinie

Toezegging Brussel aan veehouders schuurt bij akkerbouwers

De Europese Commissie laat zich van haar slapste kant zien. Onder druk van de acties worden veehouders toezeggingen gedaan die het rechtvaardigheidsgevoel van akkerbouwers behoorlijk geweld aandoen.

Brussel schuift €500 miljoen gemeenschapsgeld naar een beperkte groep ondernemers in de landbouw. Andere sectoren hebben het nakijken.

Argument superheffing niet juist

Het argument dat melkveehouders dat geld zelf hebben opgebracht door het afdragen van superheffing, is niet steekhoudend. Net alsof een verkeersdeelnemer recht heeft op subsidie, omdat hij al verkeersboetes heeft moeten betalen.

Akkerbouw kent grillen van de vrije markt

Akkerbouwers kennen de werking van de vrije markt. Interventieprijzen zijn begin jaren negentig fors verlaagd. De zetmeelsteun is in 2012 volledig afgeschaft. De graanregulering verdween vrijwel volledig in 2010 en stelt niets meer voor. De suikerquotering verdwijnt in 2017. Vorig jaar waren de aardappelprijzen dramatisch laag. Een paar jaar geleden moesten uien naar de vergister, want ze brachten niets op. En de graanteelt kost de akkerbouwers in de meeste jaren geld.

Zuivelsector heeft niet ingekrompen

Dat vooral de melkveehouders zich roeren, heeft de sector met name aan zichzelf te danken. China importeert weliswaar minder zuivel. En Rusland boycot zuivelproducten uit de EU als gevolg van een politieke ruzie. Maar in plaats van de productie in te krimpen, is die omhoog geschoten door het einde van de zuivelquotering. Dan moet je niet verbaasd zijn, dat je het deksel op de neus krijgt. Daar ben je ondernemer voor.

Goed recht

Dat de veehouders de straat op gaan om te proberen steun af te dwingen, is hun goed recht in een rechtstaat. Maar het is aan de politieke leiders om afgewogen beslissingen te nemen. Daar bakt de Europese Commissie op dit moment niets van. De ene agrarische sector wordt met gemeenschapsgeld voorgetrokken voor alle andere. Dat lijkt nergens op.

Beheer
WP Admin