AkkerbouwOpinie

Boer op trekker is bijna geschiedenis

Vorige week denderde een Fendt 936 Vario met weedseeker-spuit met een snelheid van 16 kilometer per uur zónder chauffeur over mijn percelen.

Na jaren zoeken naar bedrijven die een volledig automatische trekker kunnen leveren, vertelde een kennis mij dat in Andelst in de Betuwe een club jonge technici zit die mogelijk zoiets kunnen maken. Volgens hem zoeken deze mensen net zo lang naar een oplossing tot het probleem verholpen is. En als ze tegen een groot probleem aanlopen, duurt het alleen wat langer voordat het is opgelost.

Trekkercombi bespaart ruim 90 procent aan middelen

Enkele dagen later zat ik bij de techneuten op kantoor om mijn wensen omtrent een volledig automatische trekker kenbaar te maken. Hun antwoord was kort maar krachtig: ‘Yep, dat kunnen wij’. Mijn volgende vraag was wat het zou gaan kosten en wanneer ze het in Australië konden leveren? Hun antwoord: ‘Minder dan €100.000 en binnen drie maanden komen we het in Australië opbouwen’.

Zodoende denderde vorige week een Fendt 936 Vario met een weedseeker-spuit met een snelheid van 16 kilometer per uur zonder chauffeur over de percelen. Op het einde van het 2,5 kilometer lange perceel verlaagde de combinatie netjes de snelheid tot de ingestelde 5 kilometer per uur, nam rustig de bocht en was weldra weer op snelheid. Ondertussen werd alleen gespoten waar onkruid stond, zodat we meer dan 90 procent van de middelen spaarden. Onder het genot van een kop koffie bekeken we vanuit de kantine alles op een afstand. Dat gaf veel voldoening.

Eerst trekker programmeren, dan perceel onbemand bewerken

Het te behandelen perceel moet een keer in kaart gebracht worden. Dit gebeurt door een keer rondom het perceel te rijden, zodat de ‘ghost’-trekker straks weet waar zijn grenzen zijn. Als er obstakels binnen het perceel zijn, zoals elektriciteitspalen, gebouwen of bosjes, moet hij daar eenmaal omheen rijden Zo weet de onbemande trekker waar hij niet mag komen.

Hierna voer je als gebruiker de werkbreedte in, de te rijden snelheden, het motortoerental, waar de werktuigen in- en uitgeschakeld moeten worden et cetera. Daarna berekent het programma de te volgen route. Het is een zeer vernuftig programma. Als er een obstakel is, rekent het uit naar welke kant de onbemande trekker moet uitwijken. En bij een groot obstakel moet de trekker soms eerst terugrijden. Daarna stap je van de trekker af en met de afstandsbediening druk je op ‘Go’. Je hoeft pas terug te komen als er een sms-bericht op de telefoon is dat er een storing is of dat het perceel klaar is. Overigens zijn andere bewerkingen dan spuiten ook al uit te voeren zonder man op de trekker.

Beveiliging zorgt dat trekker niet op buurmans perceel terechtkomt

Door allerlei beveiligingen is het praktisch uitgesloten dat de ghost-trekker terug te vinden is op het land bij je buurman, of erger in een sloot of op de openbare weg. De beveiliging laat de trekker onmiddellijk stoppen en blokkeert het op afstand starten indien hij niet precies boven de gecalculeerde rijweg ( tramlijn) staat. Tja, ieder voordeel heeft zijn nadeel.

Beheer
WP Admin