AkkerbouwOpinie

Zorg dat distelverordening gehandhaafd blijft

Ze bestaat nog, de aloude distelverordening, en ze is onmisbaar. Maar om haar te laten floreren moeten provincie of gemeente desnoods worden wakker geschud. Want distelzaad richt schade aan.

Hij is wel wat oud, maar bestaat op de meeste plaatsen nog steeds: de distelverordening. Deze verordening dateert uit 1951. Toen vond men het blijkbaar al belangrijk distel­bestrijding verplicht te stellen. Wijze mensen.

Akkerdistel en akkermelkdistel

De verordening houdt in dat rechthebbenden op gronden verplicht zijn deze te zuiveren van akkerdistel en akkermelkdistel voordat deze in bloei komen. Bij sommige provincies of gemeentes is het aantal gewassen wat uitgebreider.

Een zeer begrijpelijke verordening. Iedereen kent het wel, paars bloeiende distels. Maar er zit wat stekeligs aan. Immers, al deze mooie bloemetjes geven veel en pluizig zaad. Dat zaad waait met de wind mee en kiemt vrijwel altijd. De distelpopulatie kan zich dan ook ontzettend snel uitbreiden. Een zeer schadelijk onkruid dus.

‘Fraaie’ distelvelden zeer schadelijk voor akkerbouwer

Een interessant detail is dat de rechter in Zuid-Holland een uitspraak heeft gedaan dat alle distels op 50 meter afstand van een perceel dienen te worden verwijderd. Distelzaad waait maar 50 meter met de wind mee?

Wanneer je op sommige plaatsen door de natuur loopt zie je soms hele stroken met distels. Het lijkt zo mooi, bijna zijn het paarse lavendelvelden… Maar voor de akkerbouwer die in de buurt zit, kan het zeer schadelijk zijn.

Pas op … Sommige provincies willen af van distelverordening

Er is wat aan de hand met deze distelverordening. Het is in de meeste gevallen een provinciale verordening. De provincie is dan verantwoordelijk om deze distels te bestrijden. Echter, in een aantal provincies is of wordt deze verordening afgeschaft. Wellicht uit oogpunt van behoud van natuur, of zou er een bezuinigingsmaatregel achter schuilen?

Een slechte zaak, want het zaad van deze distels waait overal heen en komt op de akkers terecht. Dat vraagt weer extra bestrijdingsmaatregelen, zoals ­bespuitingen. En zo zie je dat falend overheids­beleid juist leidt tot meer milieubelasting. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Eerste verantwoordelijkheid bij grondeigenaar

Distels moeten worden verwijderd. Dit kan alleen verplicht worden gesteld wanneer er een distelverordening is. Meestal op provinciaal niveau, maar soms hebben gemeentes dit overgenomen, of er ­bestaat geen verordening meer.

De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de grondeigenaar of gebruiker. Echter, wanneer deze geen actie onderneemt, moet de overheid handhaven. Nu is de overheid er vaak snel bij als er gehandhaafd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan de controles op het gebied van mest of gewasbescherming. Met gretigheid worden boetes opgelegd plus korting op de betalingsrechten.

Stap over distels desnoods naar de politiek

Bij het handhaven van de distelverordening hebt u de mogelijkheid de overheid (provinciaal of plaatselijk) te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Het is van belang dat daar meer werk van wordt gemaakt, anders komen we straks om in stekelige ‘lavendelvelden’. Een beetje kenner weet wat daarmee kan gebeuren. Trek dus tijdig aan de bel bij de grondgebruiker en als dat niet helpt bij de overheid of de politiek.

Beheer
WP Admin